Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 04Delta

Nyhet

ChatGPT utvecklas: Får röststyrning och bildkommandon

Snart kommer den artificiella intelligensen att förstå din röst och känna igen bilder.

Skrivet av / 2023-09-26 - 12:36
ChatGPT utvecklas: Får röststyrning och bildkommandon

OpenAI:s populära AI-chattbot, ChatGPT, får en uppgradering som utökar dess kapacitet bortom textbaserade interaktioner. Användare kommer nu att kunna interagera med ChatGPT med hjälp av röstkommandon och ladda upp bilder. Dessa förbättringar kommer att rullas ut till ChatGPT-prenumeranter inom de närmaste två veckorna. Och kommer att vara tillgängliga för alla andra användare strax därefter.

Med röstkommandon kan användaren helt enkelt säga sin fråga högt och ChatGPT omvandlar tal till text, bearbetar frågan och svarar med en människoliknande röst. OpenAI har investerat i sin Whisper-modell för tal-till-text-funktioner och introducerat en ny text-till-tal-modell för att möjliggöra naturlig ljudgenerering från textinmatningar. Användarna kommer att kunna välja mellan fem olika röster för ChatGPT.

Läs också Blir ChatGPT allt dummare? Forskare som jämfört svar från ChatGPT över tid menar att de, förvånande nog, har blivit sämre.

Funktionen för bildkommandon gör det möjligt för användaren att ladda upp bilder, mycket likt Google Lens. ChatGPT analyserar bilden och svarar på frågor som rör det visuella innehållet. Användaren kan också använda ett ritverktyg eller skriva/tala ytterligare frågor för att ge sammanhang till bildbaserade frågor. Detta multimodala tillvägagångssätt bör möjliggöra en mer interaktiv och dynamisk konversation med den artificiella intelligensen.

Även om de nya funktionerna utökar ChatGPT:s kapacitet är OpenAI medvetet om de potentiella risker som är förknippade med syntetiskt tal och bildigenkänning, försäkrar företaget. Illasinnade aktörer kan potentiellt missbruka dessa funktioner för imitation eller bedrägeri.

Funktionen för bildigenkänning har till exempel vissa begränsningar för att skydda den personliga integriteten. ChatGPT har bland annat begränsad förmåga att analysera och göra direkta uttalanden om individer för att undvika missbruk.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen