Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

Avinstallera osäker Hola

VPN-tjänsten låter andra använda din uppkoppling

Skrivet av / 2015-06-01 - 09:00
Avinstallera osäker Hola

Alla har vi råkat ut för att videoklipp inte går att spela därför att man av rättighetsskäl bara får visa det i vissa länder. Eller att TV-serier på tjänster som Netflix bara finns tillgängliga i andra länder. Ett sätt att komma runt det är att använda proxy- eller VPN-tjänster som får det att se ut som att du surfar från ett annat land.

Youtube Country Restriction

För bara ett år sedan rekommenderade många att man använde Hola, därför att det var gratis och enkelt. Det var bara att installera tillägget i webbläsaren och klicka på en knapp när man ville låtsas komma från exempelvis USA.

Med tiden har dock tillägget i smyg fått funktioner som användarna inte riktigt varit medvetna om. Det visar sig att sättet det fungerar på är att du helt enkelt lånar uppkopplingen från någon annan som har gratisversionen av Hola installerat. Problemet med det är att om någon gör någonting olagligt så är det din dörr polisen kommer knacka på.

Dessutom visar det sig att ägarna av Hola också har ett annat företag kallat Luminati. Deras affärsidé är att sälja din bandbredd till andra, utan att informera dig. Nyligen köpte någon en massa bandbredd och använde den för att utföra en överbelastnings-attack på sajten 8chan.

Slutsatsen är onekligen att du omedelbart bör avinstallera Hola-tillägget om du använt det. Behöver du möjligheten att låtsas surfa från andra länder bör du helt enkelt betala för en VPN-tjänst. Är det gratis så är risken stor att det är något skumt.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Threads snart i Europa

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen