AI-modell ger ny insikt i hittills otillgängliga data om svarta hål

AI-modell ger ny insikt i hittills otillgängliga data om svarta hål

Artificiell intelligens ger ny insikt i Vintergatans mörka kärna och utmanar etablerade teorier.

image of the central black hole in the Milky Way

(Illustration: Midjourney AI)

Astronomer har använt artificiell intelligens för att låsa upp hittills otillgängliga data om supermassiva svarta hål – och upptäckten är överraskande. Det svarta hålet i mitten av Vintergatan roterar tydligen med nästan maximal tänkbar hastighet. Nära ljusets hastighet.

Ett internationellt forskarteam har tränat ett neuralt nätverk med miljontals simuleringar av svarta hål. Resultatet är en AI som kan tolka de suddiga radiodata som traditionella metoder inte kunde utnyttja.

Dolda data får nytt liv

Event Horizon Telescope (EHT) – ett globalt nätverk av radioteleskop – har tidigare levererat de berömda bilderna av de svarta hålen M87 och Sagittarius A. Men under databehandlingen kasserades stora mängder information eftersom den var för komplex att analysera.

Det nya AI-systemet från Morgridge Research Institute i Wisconsin kan nu utnyttja detta ”avfall” och skapa mer detaljerade bilder av de svarta hålens struktur.

Nära ljusets hastighet

Analysen av Sagittarius A – det svarta hålet i mitten av Vintergatan – visar egenskaper som forskarna inte hade förväntat sig. AI har genererat alternativa bilder som avslöjar att hålet roterar mycket snabbare än man tidigare trott.

”Vi misstänker att det svarta hålet i mitten av Vintergatan roterar med nästan full hastighet”, förklarar forskarna. Samtidigt pekar den nya analysen på att hålets rotationsaxel är riktad mot jorden.

Läs också Nyhet: Ny bakterie upptäckt på Kinas rymdstation Kinesiska forskare har på rymdstationen Tiangong upptäckt en bakterie som inte finns någon motsvarighet till här på jorden.

Rotationshastigheten är avgörande för att förstå hur strålning beter sig kring svarta hål och ger en fingervisning om deras stabilitet. Svarta hål har en teoretisk maximal rotationsgräns – den så kallade Kerr-gränsen – där materialet kring hålet rör sig med hastigheter nära ljusets hastighet.

Tidigare uppskattningar placerade Sagittarius A* i kategorin ”måttlig till snabb rotation” – den nya AI-analysen flyttar den helt upp i toppklassen, nära denna fysiska maximigräns. Det betyder att hålet roterar så snabbt att det närmar sig gränsen för vad som är teoretiskt möjligt utan att bryta mot fysikens lagar.

Källa: Wired

Läs vidare
Exit mobile version