Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sony tar över SonyEricsson

Slut på svenska mobiltelefoner när Sony köper ut Ericsson från mobilbolaget.

Av / 2011-10-28 - 02:51
Sony tar över SonyEricsson

För tio år sedan gick både Sonys och Ericssons mobilverksamheter med förlust. Kombinationen av Sonys design och Ericssons teknik blev en hit och företaget är nu en väletablerat spelare på i mobilbranschen. Men nu är det alltså dags att gå vidare. Sony vill integrera mobilerna i sin produktportfölj vilket är rimligt då de nu även börjat med surfplattor. Företagen kommer dock fortsätta samarbeta om trådlös teknik för att knyta ihop olika plattformar som Bravia TV-apparater och Playstation med de mobila plattformarna.

”För tio år sedan när vi skapade Sony Ericsson och därmed kombinerade Sonys kunskaper inom konsumentprodukter med Ericssons expertis inom telekommunikationsteknologi var det en perfekt kombination för att driva utvecklingen av mobiltelefoner. I dag tar vi ett lika logiskt steg när Sony förvärvar vår del i Sony Ericsson och gör det till en del av deras breda utbud av konsumentprodukter. Vi ökar nu vårt fokus på att möjliggöra uppkopplingar för alla enheter som kan dra nytta av vår forskning och utveckling och industriledande patentportfölj och som förverkligar en verkligt uppkopplad värld” säger Hans Vestberg, VD och koncernchef för Ericsson.


Sony Ericsson W880, en av våra favoriter 2007.

Sony Ericsson kommer bli ett helägt dotterbolag till Sony och för det betalar Sony 1,05 miljarder euro. I köpet ingår även licenser för teknik samt fem viktiga grupper av patent. Affären beräknas gå igenom i januari 2012.

Vi kan alltså räkna med att nästa generation smartmobiler från företaget bara har en Sony-logga.

(På bilden Hans Vestberg, VD och koncernchef för Ericsson, och Sir Howard Stringer, styrelseordförande och VD för Sony)

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen