annonse
annonse
annonse

Sony lyfter på förlåten

Sonys vice VD träffade Ljud & Bild för en pratstund om kameror och utmaningarna som industrins står inför.

Vissa skulle säga att Sony fick en flygande start när de köpte Konica Minolta-kameradivisionen för tolv år sedan. Men då glömmer de att Sony redan hade en kameradivision. Den handlade dock mest om videokameror: Handycam för konsumenter och video för professionella.

Den första digitalkameran Sony gjorde, A100 från 2006, byggde på Minolta-teknik och hade Minolta-bajonettfattning, 10-megapixlars CCD-bildsensor och våldsamt trög autofokus.

Sedan dess har utvecklingen gått med rekordfart och Sony har vuxit sig så stora att de utmanar Canon och Nikon. Som alltid har varit två av de största kameratillverkarna.

I dag är kameror som RX100V, RX10 IV, A9 och nya A7r III de bästa i sina klasser men om vi ska tolka Sonys vicepresident för kameradivisionen rätt så väntar stora problem.

Kimio Maki är relativt frispråkig, han vet mer om vad Sony jobbar med bakom kulisserna än de flesta. Han har en överblick över utvecklingen av allt från de enklaste kompaktkamerorna till systemkameror, professionella kameror och videokameror för konsument och professionella.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Sony har alltid varit ett tekniskt drivet företag, och det gäller även kameradivisionen. De gör sina egna sensorer, utvecklar processorerna själva och tillverkar nästan allting, från batterier till optik, själva.

Ljud & Bild träffade Kimio Maki utanför London och passade på att göra en kort intervju.

 

Här är Makis tankar om Sony, kameror i allmänhet och vad vi kan förvänta oss av framtiden:

L&B: Vilka var de viktigaste områdena ni ville förbättra i efterträdaren till A7r II?

KM: Det var många saker. Vi ville ha bättre tethering, längre batteritid, förbättrad råfilsbehandling, högre bildkvalitet på i stort sett alla områden men inte nödvändigtvis ännu högre upplösning. Alla sa att upplösningen var tillräckligt bra, så vi valde att hellre få pixel shift att fungera optimalt, för de som behöver extrem upplösning.

L&B: Har ni på samma gång försökt förbättra dynamikomfånget och färgåtergivningen i a7r III?

KM: Ja, vi har använt samma huvudprocessor som i a9, men a7r III har en nyare driftsstandard som gör kameran snabbare, ökar dynamikomfånget och ger bättre färgdjup och färgtoner.

 

Om pixelskift

L&B: Har ni lyckats göra några markanta förbättringar av brusreduceringen vid höga ISO-värden?

KM: En ny integrerad krets med avancerade algoritmer förbättrar både färgåtergivning och brusreducering jämfört med föregångaren.

L&B: Den nya integrerade bildstabilisatorn i a7r III ger ju upp till 5,5-stegs stabilisering och används när pixel shift är aktiverat. Men då måste kameran stå på stativ. Hur lång tid dröjer det tills man kan använda pixel shift när man håller kameran i handen?

KM: Ingen aning. Det är en teknik som är svår att utveckla. Det är redan svårt att utveckla fotosensorer med fler megapixlar än vi gör i dag. Man har nått ett slags mättnadspunkt för vad som är möjligt med dagens teknik, så pixel shift är ett sätt att få ut ännu mer upplösning, men det är svårt att göra det så snabbt att man kan hålla kameran i handen.

 

Nästa generation

L&B: Om det är svårt att öka upplösningen på fullformatsensorer, vad kan man förbättra i nästa generation kameror? Kan global shutter (som bland annat reducerar rolling shutter-effekt) vara en praktisk förbättring?

KM: Det är en utmaning. Om vi ​​till exempel kan ha 50 Mp-upplösning och förbättra färgdynamiken, göra kameran ännu snabbare – som a9 – så vore det en drömkombination, men just nu är det svårt att lyckas med. Jag föredrar att förbättra färgåtergivning, dämpa bildbrus, eftersom det finns mer att hämta där än med upplösning.

 

Om ergonomi

L&B: Ni har valt bort möjligheten att placera brytare till vänster om sökaren på a7r III, varför har ni gjort det, och inte som på a9 som har två inställningshjul där?

KM: Konceptet är lite som med bilar. Om du tar en BMW 5-serie och jämför med en 7-serie ser du at mycket är likadant på insidan. Men i 7-serien finns det flera brytare och inställningar. Så är det mellan a7- och a9-serierna. Vi föredrar färre knappar i a7-serien.

 

Utmaningen med flera fokuspunkter

L&B: Ni har utvecklat en bildsensor med 399 fokuspunkter som täcker över 60 procent av bildytan. Hur svårt är det att utveckla fokussensorer som täcker 80 procent, snarare än exempelvis 90 procent, av bildytan?

KM: Ju vidare desto bättre, men i så fall måste vi låta släppa lite på fotosensorernas ljuskänslighet och upplösning, så det är en balansgång.

L&B: Ni har lanserat flera nya modeller i Alpha 7- och 9-serien, alltså fullformatkameror. Är det för att ni satsar mycket mer på fullformat än kameror med APS-C-sensorer?

KM: Vår strategi är att bli ledande inom alla kategorier. Hittills har vi varit bland de ledande i kameror för konsumenter, till exempel med RX-serien och Alpha 6000-serien, och nu jobbar vi på att göra samma sak med fullformatkameror – framför allt för yrkesfotografer. Men vi håller fortfarande på att utveckla kameror i alla kategorier.

 

Fullformat eller APS-C-kameror?

L&B: Var ser du den största tillväxtpotentialen? I APS-C- eller fullformatsegmentet?

KM: Förmodligen i båda. Vi har ökat utbudet av olika kameror med fullformat och ser en stor potential för kameror med små bildsensorer. Fujifilm och Olympus har haft framgång med highend-APS-C- och Micro Four Thirds-modeller, och eftersom marknaden för instegskameror för nybörjare minskar är det naturligt att fokusera på highend-segmentet. För oss också.

L&B: Ser ni fortfarande någon framtid för avancerade småbildskameror som Sony RX10 IV? Även om det är en kostsam kamera?

KM: Åjo, det är ett viktigt segment. Och den är inte så dyr som du antyder. RX10 IV är faktiskt en av våra bästa kameror eftersom den optiska konstruktionen är skräddarsydd för bildsensorn, med avancerad korrigering av bilderna under processningen. Så för fotografer som behöver en mindre kamera för landskaps- eller naturfoto är det en idealisk kamera eftersom man får hög upplösning och bildkvalitet i en kamera som kan användas till allt. Tar man med sig en fullformatkamera och ett objektiv till fjällen? Nej, man tar med sig många objektiv. Med en RX10 IV behöver man inte göra det.

Vi försöker bygga kameror som passar olika behov. Oavsett om man vill ha en fickkamera, en bättre systemkamera som APS-C eller fullformat för den allra högsta bildkvaliteten.

 

Utmaningar i framtiden

L&B: Vad skulle ni säga är den största utmaningen för kameraindustrin? Hur ska ni – och andra – lyckas övertyga folk att köpa en kamera i framtiden?

KM: – Det är en av kärnfrågorna för en tillverkare. Oavsett om man heter Canon, Nikon eller Sony. Vår strategi är att återuppliva branschen genom att expandera så att vi passar fler kunder.

Jag tror inte att någon har ett slutgiltigt svar, men vi ser ju att alla tar bilder nu för tiden. Oavsett om man är 10, 20 eller 80 år så tar man bilder. Det gjorde väl varken du eller jag när vi var 10 år? I dag är kreativiteten så enkel att uttrycka. Man kan ta bilder överallt, hela tiden, och utvecklas. Då kommer intresset, tror jag.

Och det kan vara fotoindustrins räddning.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×