Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Dory är inte som din vanliga dörrskylt

Du kan skriva vad du vill med E-ink.

Skrivet av / 2022-01-09 - 23:23
Dory är inte som din vanliga dörrskylt

De flesta dörrskyltar är statiska plattor av plast, metall eller trä och kan inte ändras på efter att texten har målats på eller graverats in på plattan. Så är det inte med Dory Sign, som är en dörrskylt du styr med hjälp av en app.

Den norskutvecklade dörrskylten är ett resultat av Thomas Rambergs undran över varför de flesta dörrskyltar är så tråkiga. Ramberg har över 25 års erfarenhet som designer och kom så småningom underfund med att han skulle försöka sig på en festligare lösning. En dörrskylt som enkelt kan anpassas till familjesituationen. För vad händer när den äldsta flyttar ut, eller man får ytterligare ett barn? Då köper man en ny dörrskylt.

Det behöver man inte med Dory.

Detta är en dörrskylt där text, grafik och bilder i svartvitt visas på en 5,2-tums skärm med E-Ink, elektroniskt bläck. Innehållet på skärmen ändras när man vill det, med hjälp av en app, och här är det endast fantasin som sätter begränsningar på innehållet. Man kan önska välkommen till fest, meddela att man är ute en kort stund, eller helt enkelt rita en fin teckning som illustrerar vem som bor här.

to-psd-to-web.061 walnut-sign slate-sign-b rainbow-sign oak-sign kvass-table blikaas-sign-light-scaled to-psd-to-web.023-989x763
<
>
Utskuren träram från norska Kvass.

Dörrskylten kan utrustas med ramar i olika utformningar som kan köpas separat och enkelt klickas på. Några av de första ramarna är designade av Sandra Blikås, Anti och Kvass, som har gjort en utskuren träram.

Ramen och skärmen säkras med en skruv som håller fast alltihop i väggkonsolen bakom.

Eftersom E-Ink endast använder el när innehållet på skärmen uppdateras, är beräknad levnadstid på de medföljande knappbatterierna mellan fem och tio år. Endast registrerade användare kan ändra skärmens innehåll, som styrs med Bluetooth. För att aktivera skärmen lutar man dörrskylten i konsolen för att aktivera Bluetooth, och så kan man ladda in ändringarna på skärmen via appen.

Inkluderat ramen är Dory-skylten 14,4 x 9,6 x 1,1 cm stor, och Dory kan roteras för vertikal eller horisontal visning av innehållet.

Dory kan köpas under sommaren 2022, och kommer paketerad med ramen inkluderad för 129 Euro, alltså drygt 1300 kr. Appen kan uppgraderas till en abonnemangsversion där man betalar i underkant av 20 kr per månad för tillgång till ett större urval av fonter, illustrationer och layout.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nya smarta lampor från WiZ - en av dem ser dig

Nya prisvärda Roborock i handeln

Två kvarnar i kompakt kaffemaskin

Braun MultiGrill

Rundseende säkerhetskamera från Aqara

Smeg High-Performance Blender

Jura E8 uppdaterad

Miele Duoflex HX1

Eltandborste som startar av sig själv

Kompakt och helautomatisk espressomaskin

Produktidéer för framtidens hem

Wilfa Performance Compact

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen