TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Slut med lysrör på kontoret?

Det kalla, sterila ljuset från blinkande lysrör kan snart vara över för gott.

forfatter
Publicerad 2012-12-07 - 08:00

Dr David Carroll, en amerikansk forskare vid Wake Forest University, har uppfunnit en ljuskälla som är gjord av så kallad Fipel, vilket är en förenklad förkortning av ”field-induced polymer electroluminescent technology”, vilket skulle kunna översättas som ”självlysande fält-inducerad polymer-teknik”.

I korta ordalag sägs den nya ljuskällan härma solljus och kan därför spara pengar åt många kontorsslavar som annars måste äta smärtstillande piller för att leva med det blåaktiga, huvudvärksframkallande ljuset från lysrören i taken.

De nya lamporna blir inte varma, innehåller inget kvicksilver och går inte i tusentals småbitar när de går sönder. De låter onekligen som en lysande idé…

Här kan du läsa en teknisk beskrivning om den nya tekniken.

Källa: Engadget

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend