Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Slut med lysrör på kontoret?

Det kalla, sterila ljuset från blinkande lysrör kan snart vara över för gott.

Av / 2012-12-07 - 08:00
Slut med lysrör på kontoret?

Dr David Carroll, en amerikansk forskare vid Wake Forest University, har uppfunnit en ljuskälla som är gjord av så kallad Fipel, vilket är en förenklad förkortning av ”field-induced polymer electroluminescent technology”, vilket skulle kunna översättas som ”självlysande fält-inducerad polymer-teknik”.

I korta ordalag sägs den nya ljuskällan härma solljus och kan därför spara pengar åt många kontorsslavar som annars måste äta smärtstillande piller för att leva med det blåaktiga, huvudvärksframkallande ljuset från lysrören i taken.

De nya lamporna blir inte varma, innehåller inget kvicksilver och går inte i tusentals småbitar när de går sönder. De låter onekligen som en lysande idé…

Här kan du läsa en teknisk beskrivning om den nya tekniken.

Källa: Engadget

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen