TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Säg hej till iOS 6

Samtidigt som iPhone 5 kom också iOS 6. Här är våra intryck av en tidig version.

forfatter
Publicerad 2012-09-12 - 20:30

I samband med WWDC i juni presenterade Apple sitt nya iOS-operativsystem och sedan dess har utvecklarna fått nya beta-utgåvor med jämna mellanrum. Den helt färdiga versionen har vi inte sett ännu, men vi har lekt med beta 4-versionen på iPad 3 och räknar bestämt med att våra användarupplevelser påminner mycket om det slutgiltiga iOS 6.

Det helt färdiga operativsystemet finns naturligtvis i den just lanserade iPhone 5 men man kan även uppgradera iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch (gen 4), iPad 2 och den nya iPad. Notera dock att man bara får full funktionalitet med iPhone 4S och den nya iPad. Uppdateringen släpps via iTunes den 19 september.

Det mesta kan uppgraderas
Precis som vanligt kommer även de som äger äldre iPhone-, iPad- och iPod-modeller att kunna utnyttja det nya operativsystemet. iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (4:e generationen), iPad 2 och iPad 3 kommer alla att kunna uppgraderas till iOS helt gratis via iTunes. Obesrvera dock att full funktionalitet bara kommer till iPhone 4S och iPad 3. Äldre modeller får leva med att vissa funktioner inte stöds.

Siri
Den intelligenta röststyrningsfunktionen får en ansiktslyftning eller två. I fortsättningen kommer även iPad-ägare att kunna använda Siri, som dessutom har lärt sig ett par nya trick. Med iOS 6 kan du bland annat låta Siri öppna appar (men underligt nog inte att stänga dem) och så kan du från och med nu posta direkt till Twitter och Facebook med Siri. Amerikanska Siri-användare kan också glädja sig åt att Siri numera vet var som går på bio och känner till alla amerikanska sportresultat. Det har vi inte mycket nytta av här hemma i Sverige, men en kul funktion är att man numera kan be Siri att visa filmtrailers!

Vi vet inte när – om ens någonsin – Siri lär sig att prata svenska, men den senaste versionen finns faktiskt på en rad nya språk, till exempel kinesiska (både mandarin och kantonesiska), koreanska samt schweiziska dialekter av tyska, franska och italienska!

Facebook
Med iOS 5 fick Apples mobila enheter äntligen Twitter-integration och i iOS 6 har turen kommit till Facebook. Det innebär att du numera kan posta direkt till Facebook från appar som Safari, Bilder och Kartor. Facebook integreras dessutom med Kontakter och Kalender, så att profiluppdateringar automatiskt hamnar i Kontakter och Facebook-händelser synkroniseras med din Kalender.

Om Apple planerar att begrava Ping vet vi inte, men faktum är att du numera kan ”gilla” appar och låtar direkt från iTunes och App Store till Facebook.

Kartor
Det lär inte ha undgått någon att Apple och Google inte längre är bästa vänner, och det har lett till att Apple nu har gjort en egen karttjänst som numera ligger till grund för kart-appen. Förut gick den här appen till Google Maps, men det är det alltså slut med nu.

Apples Karta skiljer sig inte heller nämnvärt mycket från Google Maps, även om man rent utseendemässigt ser skillnader. Den nya appen har bilnavigering, trafikinformation och en ny och upphaussad ”flyover”-funktion i 3D som visar utvalda städer i detalj. Detta påminner en hel del om Googles Streetview-funktioner, som dock inte var en del av kart-appen.

Safari
Även webbläsaren får ett par nya funktioner. Viktigaste är iCloud-flikar som visar alla öppna flikar i dina andra iOS-enheter. Det innebär att du till exempel kan ha tre öppna flikar i din iPhone, och när du sedan byter till iPaden och öppnar Safari så visas de tre flikarna under iCloud-flikar.

En annan förbättring är att läslistan nu inte längre bara innehåller länkar, utan också offline-innehåll. Du kan alltså markera en sida för läsning senare, så är den tillgänglig även om du inte längre har någon internetanslutning.

Övriga nyheter
iOS 6 har en rad mindre nyheter också, som vi här nämner i korthet:

FaceTime fungerar numera via mobildata, inte bara Wi-Fi.

Telefondelen har nu en möjlighet att svara med ett standardsvar och att spara en påminnelse om att ringa tillbaka till en viss person. Nytt i iOS 6 är också Stör ej-funktionen, som förhindrar att man blir uppringd.

Mail har fått en VIP-del som bara innehåller e-post från vissa personer som man bestämmer själv. Det har nu också blivit mycket enklare att bifoga ett foto eller en video i ett mail. Det görs numera helt enkelt genom att peka och klicka i mailet.

App Store och iTunes har fått ny design och påminner nu om Apple TV:s gränssnitt.

Klock-appen är omgjord och visar nu en världsklocka med sex olika tider.

YouTube-appen har försvunnit (Google äger YouTube…). Dock har Google nyligen släppt en egen Youtube-app.

Anonym är ett nytt alternativ under Inställningar. Här finns en komplett översikt över lokaliseringstjänster (i både appar och systemet), samt en lista över vilka appar som kommer åt innehållet i exempelvis Kontakter, Kalender, Twitter och Facebook.

Mobildata-inställningen har nya funktioner. Den ena är Wi-Fi plus Cellular som löser ett gammalt problem där appar som var online med hjälp av en Wi-Fi-anslutning inte automatiskt kunde byta till mobildataanslutning. Nu går det också att specificera om appar som iCloud, iTunes och andra kommer åt internet med hjälp av mobildata.

Nytt är också Passbook-appen och möjligheten att dela sin Photo Stream med andra via Shared Photo Streams, men dessa funktioner har vi inte testat ännu.

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend