TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Windows 8 är släppt

forfatter
Publicerad 2012-10-27 - 09:32

Det är tre år sedan vi kunde dumpa Windows Vista och börja köra Windows 7. Nu är det dags för en ny generation Windows där det inte bara är tekniska uppgraderingar utan nytänk vad gäller gränssnitt och integration.

Den mest uppenbara skillnaden är det nya gränssnittet Metro. Startknappen är borta och ersätts av brickor, ett rutnät av symboler för de program och appar man har installerade. Till skillnad från statiska ikoner så är de ”levande” och kan visa uppdaterad information som väderprogoser, rubriker på mejl, börskurser, foton och uppdateringar från sociala media.

Läs mer om hur det funkar på windows.microsoft.com


Hanteringen av flera skärmar är förbättrad i Windows 8

Tanken är att man ska få samma upplevelse och ha samma innehåll tillgängligt oavsett vilken typ av enhet man använder. Operativet kan därför användas både med tangentbord och mus eller med pekskärm. På datorn kör man Windows 8, på surfplattor med antingen Windows 8 eller Windows 8 RT beroende på plattform och på mobilen Windows Phone 8 (som släpps på måndag).

Det släpps därför en mängs nya spännande enheter som kan användas med eller utan pekskärm, surfplattor med tangentbord, bärbara datorer med pekskärm och allting däremellan. Vad som kommer slå och hur utbudet av bärbara enheter ser ut om ett år ska bli intressant att se.

Tyvärr verkar inte Microsofts egna surfplatta Surface släppas i Skandinavien. Man kan visserligen själv importera en från exempelvis Storbritannien, men då den inte har stöd för svenska får man klara sig med engelska.


Lägg ifrån dig musen, fäll ner skärmen och rita direkt på pekskärmen

Förutom traditionella program kommer nu mobilvärldens appar till skrivbordsdatorer och bärbara datorer. Apparna kan köras på olika typer av enheter så att man exempelvis kan ha samma bank-app hemma på datorn och i surfplattan.

Apparna hittar man i den nya Windows Store som finns inbakad i Windows 8. Redan nu vid premiären finns en rad lokala appar som Headweb för film, Hogia för fakturering, MTG Radio för webbradio från stationer som Rix FM, Prisjakt för att kolla bästa priset på produkter och Rat on a Skatebord för underhållning.

Läs mer om appar på windows.microsoft.com

Vi kommer också få se tjänster som molnlagringen Skydrive och musiktjänsten Xbox Music  olika plattformar som Windows, Windows Phone och Xbox

Har man köpt en Windows 7-dator sedan i somras så kan man uppgradera till Windows 8 Pro för 139 kronor genom att gå in på www.windowsupgradeoffer.com

Övriga som vill vill uppgradera kan ladda ner Windows 8 Pro direkt från www.microsoft.se för 299 kronor. Vill man köpa en kartong i butiken kostar det 549 kronor.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
20 heta sommarprylar Här är 20 prylar som gör även mulna dagar till glada dagar.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Tips till Alla hjärtans dag I dag är det Alla hjärtans dag och nu är det verkligen hög tid att hitta något riktigt fint till personen som får ditt hjärta att bulta lite extra.
De mest udda prylarna på världens största teknikmässa CES-mässan i Las Vegas är platsen för teknologiska nyheter. Både stora och innovativa – och de lite mer udda.
Cykelhjälm som är full av smart elektronik Livall EVO21 har inbyggda lampor, handsfree-mobilstyrning och automatiskt larmmeddelande vid en eventuell olycka.
Nu kommer Harley-elcykel till Sverige Elcykeln Serial 1 är "Powered by Harley-Davidson" och är också en hyllning till företagets första motorcykel från 1903.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend