SSD med 13 TB!

För första gången överträffar SSD-disken de traditionella hårddiskarna. Men den är svindyr!

Det är företaget Fixstars som ligger bakom den rekordslående SSD-disken som till skillnad från vanliga hårddiskar inte har några rörliga delar och därför är mycket snabbare.

Men det är inte hastigheten som är viktigast här, eftersom disken är av typen SATA med en maximal läs- och skrivhastighet på strax över 500 MB/s. De senaste flash-diskarna klarar fyra gånger så mycket. SATA-diskarnas fördel är att de till skillnad från flash-varianterna kan sättas in i en dator i stället för en helt vanlig hårddisk, vilket är en förutsättning för stora delar av industrimarknaden, som den nya disken är avsedd för. Och drygt 500 MB/s är ändå ungefär fem gånger snabbare än de snurrande hårddiskarna.

Fixstars har faktiskt lanserat två modeller, SSD-10000M med 10 terabyte och SSD-13000M som alltså rymmer 13 terabyte. Som jämförelse släppte Seagate nyligen två vanliga hårddiskar med 8 respektive 10 TB.

Men så var det den lilla detaljen med priset. Den största SSD-disken med 13 TB kostar 170 000 kronor! Det motsvarar en kostnad på 13 kronor per megabyte, medan de massproducerade SSD-alternativen ligger på 3 kr/MB.

Fixstars-diskarna passar inte heller i en vanlig laptop. Trots 2,5-tums bredd passar 1,5 cm höjd inte i så många bärbara datorer.

Då är det kanske bättre att spara dina 170 000 kronor och hellre lägga dem på ett par tunga högtalare?

De som däremot är villiga att lägga sådana summor på någon av de extrema SSD-diskarna kan köpa dem direkt i Fixstars nätbutik.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Sony PlayStation 5

  Riktpris: 6000 kr PS5: Framtiden är här

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok

  Huawei Watch GT2 Pro

  Riktpris: 3200 kr En mer användbar smartklocka
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.