Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

SSD med 13 TB!

För första gången överträffar SSD-disken de traditionella hårddiskarna. Men den är svindyr!

Av / 2016-01-15 - 14:54
SSD med 13 TB!

Det är företaget Fixstars som ligger bakom den rekordslående SSD-disken som till skillnad från vanliga hårddiskar inte har några rörliga delar och därför är mycket snabbare.

Men det är inte hastigheten som är viktigast här, eftersom disken är av typen SATA med en maximal läs- och skrivhastighet på strax över 500 MB/s. De senaste flash-diskarna klarar fyra gånger så mycket. SATA-diskarnas fördel är att de till skillnad från flash-varianterna kan sättas in i en dator i stället för en helt vanlig hårddisk, vilket är en förutsättning för stora delar av industrimarknaden, som den nya disken är avsedd för. Och drygt 500 MB/s är ändå ungefär fem gånger snabbare än de snurrande hårddiskarna.

Fixstars har faktiskt lanserat två modeller, SSD-10000M med 10 terabyte och SSD-13000M som alltså rymmer 13 terabyte. Som jämförelse släppte Seagate nyligen två vanliga hårddiskar med 8 respektive 10 TB.

Men så var det den lilla detaljen med priset. Den största SSD-disken med 13 TB kostar 170 000 kronor! Det motsvarar en kostnad på 13 kronor per megabyte, medan de massproducerade SSD-alternativen ligger på 3 kr/MB.

Fixstars-diskarna passar inte heller i en vanlig laptop. Trots 2,5-tums bredd passar 1,5 cm höjd inte i så många bärbara datorer.

Då är det kanske bättre att spara dina 170 000 kronor och hellre lägga dem på ett par tunga högtalare?

De som däremot är villiga att lägga sådana summor på någon av de extrema SSD-diskarna kan köpa dem direkt i Fixstars nätbutik.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen