TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sommarprylar

Sommaren blir ännu bättre med rätt tillbehör. Här är några av våra favoriter som gör sommaren ljusare, varmare och roligare.

forfatter
Publicerad 2015-06-24 - 06:00

WD My Passport Wireless

Ta backup av bilderna

passport_wireless

Pris: 2 500 kr
wdc.com

När du reser ska du naturligtvis ha med dig ditt pass. Närmare bestämt WD My Passport, som är en bärbar hårddisk. Den rymmer 2 TB vilket är gott om plats för att säkerhetskopiera alla dina bilder hemifrån. Och så kan du göra backup av hela familjens semesterbilder. Disken är batteridriven och skapar sitt eget trådlösa nätverk, vilket gör det smidigt att överföra bilderna trådlöst från kameran och mobilen eller surfplattan. Det finns en inbyggd SD-kortläsare också, så att du kan stoppa in minneskortet direkt i hårddisken och överföra allting på en gång.

 

Audio-Technica ATH-MSR7

Bekvämt kvalitetsljud

AudiotechMSR7

Pris: 2 500 kr
bergsala.se

En sommar utan musik är som sommar utan sol. Så glöm inte hörlurarna. Audio-Technicas ultrasköna hörlurar är några av de bästa vi har testat hittills. De är med andra ord vårt förstahandsval när lurarna ska med på semestern. MSR7 låter välbalanserat och öppet, med en ovanligt transparent ljudbild och bra dynamisk kontrast. Att de dessutom ser bra ut är en snygg bonus. Och att de är anpassade för strömningstjänster som Tidal och högupplöst musik gör att vi inte klarar oss utan dem i sommar.

 

Hegel Super

Superljud på språng

hegel-super

Pris: 1 500 kr
hegel.com

Det är inte många som vet om att de behöver en Hegel Super, men den bärbara digitalomvandlaren gör att Spotify och Tidal låter mycket bättre. Den praktiska omvandlaren är inte större än en tändsticksask. Ändå förbättrar den ljudet från datorn så enormt mycket att den snabbt blir oumbärlig. Hegel Super kopplas till USB-porten och har utgång för hörlurar, förstärkare eller aktiva högtalare på andra sidan. Har du en gång provat Hegel Super så är du fast.

 

Sony Cybershot HX90V

30x zoom i fickan

DSC_HX90_Lifestyle

Pris: 4 600 kr
sony.se

Den perfekta resekameran är liten, lätt och kompetent. Precis som Sonys lilla HX90V, en kompaktkamera med 30x zoom som får plats i fickan. Sony-kameran har en högupplöst selfie-skärm och inbyggd elektronisk sökare som kan fällas upp när man behöver den. Inbyggt GPS kommer ihåg var bilderna togs någonstans och med hjälp av wifi går det att dela bilderna på nätet via mobilen. Sony HX90V är tillräckligt liten för att hänga med överallt och tillräckligt avancerad för att du ska kunna ta bilder av allt möjligt. 30x zoom gör att du får med motiv som är långt borta också.

 

LowePro Streamline 250

Med plats för allt

Lowepro1

Pris: 500 kr
focusnordic.se

En fotoväska som inte ser ut som en fotoväska är ofta det bästa och mest diskreta.

En kameraväska behöver inte vara dyr. De smidiga axelremsväskorna i LowePros Streamline-serie finns i två storlekar. Den största har plats för en stor surfplatta, kamera med optik och personliga ägodelar. Väskorna är väl vadderade och gjorda av slitstarka och väderskyddade material. Om man behöver mer plats går det att utöka med en dragkedja i botten.

 

Numark PT-01USB

Bärbar grammofon

Numark_PT-01USB

Pris: 1 250 kr

starfelt.se

Bli kung i hipstergänget med den här bärbara skivspelaren! Batteridriven, med handtag och inbyggd högtalare, så det finns inget som står i vägen för att spisa vinyl i trädgården eller parken. Ta med indie-samlingen och gör dig beredd på att bli beundrad av alla hipsters i närheten. Håll dig undan reggae-diggarna bara, eftersom deras bergsprängare mosar Numark-spelaren när det gäller ljudnivå. Men inte när det gäller häftighet! Skivspelaren är dessutom utrustad med USB och det ingår ett inspelningsprogram så att du kan digitalisera dina LP på datorn.

 

Olloclip 4-IN-ONE

Fyra objektiv i ett

Olloclip-for-iPhone-6

Pris: 770 kr
olloclip.com

Ta proffsbilder med din iPhone 6 eller 6 Plus. Med en och samma manick får du vidvinkel, fisköga och två makroobjektiv på 10x och 15x. Ta semesterbilder från spännande perspektiv. Få med både dig själv och hela bekantskapskretsen utan selfie-stång. Eller träd in i blommornas och insekternas mikroskopiska värld med makroobjektiven.

4-IN-ONE är en helt genial sak med två objektiv fastskruvade: vidvinkel och fisköga. Skruva av objektiven och avtäck makrolinserna. Objektivet får enkelt plats i fickan och är behändigt när man ska ta spännande bilder med mobilen.

Finns även till äldre iPhone-modeller och iPad, samt till Samsung Galaxy S4 och S5.

 

GoPro Hero4 Black Edition

Bästa actionkameran

DCIM103GOPRO

Pris: 4 800 kr
response.se

Föreviga semestern ur förstapersonsperspektiv. Det som gör actionkamerorna så flexibla är först och främst att de är så små och väger så lite, och att de finns många olika fästen till hjälmar och andra kroppsdelar. Och naturligtvis till selfie-stången! När det gäller Hero4 Black Edition är detta den actionkamera vi har testat som kommer närmast traditionella videokamerors bildkvalitet. Bilden är helt enkelt suverän, och äntligen har den fått 4K-upplösning i tillräckligt hög bildfrekvens.

 

Rift Labs Kick

Aldrig mer fula mobilbilder!

RiftLabs_Kick

Pris: 1 300 kr
riftlabs.com

Kick är något så genialt som en flerfärgad LED-belysning till mobilkameran. Du pekar den mot föremålet som ska ljussättas och fyrar av. Vi har provat lampan och kan intyga att den är imponerande ljusstark för att vara så liten. Styrkan går att ställa in och eftersom lampan har röda, gröna och blå lysdioder så kan färgen på ljuset ställas in helt valfritt i hela färgspektrat. På så sätt kan du få varma, kalla eller galna bilder bara genom att ställa in lampan. Och bäst av allt är att Kick styrs med en mobil-app via Bluetooth.

 

Netgear Arlo VMC3030 övervakningskamera

Håll ett öga på huset

netgear_arlo_security_camera_3

Pris: från 1 500 kr
arlo.com

Hemövervakning behöver varken vara dyrt eller krångligt. Arlo är en ny serie övervakningsprodukter från nätverksjätten Netgear. Den pyttelilla Arlo-kameran är batteridriven och fullständigt trådlös. Det betyder att den kan placeras var som helst inom wifi-nätverkets räckvidd. Kameran filmar i 720p och aktiveras av en rörelsesensor. Filmerna skickas direkt till en molntjänst som du kan kolla av från datorn, surfplattan eller mobilen. Kameran sätts fast med hjälp av magnetfästen och det går att bygga ut systemet med flera kameror så att du har ett komplett och användarvänligt system för hela hemmet och uteplatsen.

 

Samsung JU7005 4K-TV

När vädret sviker

Samsung 55JU7005

Pris: från ca 15 000 kr
samsung.com

Det är inte alla som lägger semesterpengarna på resor till metropoler eller exotiska länder. En del tycker det är lika skönt att stanna hemma och slappa med underhållning eller sportevenemang, och då är en TV käck att ha – i synnerhet om vädergudarna är på dåligt humör!

Samsungs splitter nya JU7005-serie är en modern modell med 4K-upplösning och massor av underhållning ombord, inklusive appar för HBO och Netflix. Detta är Samsungs bästa TV med platt skärm och den finns i en rad storlekar, från 48 ända upp till 85 tum! Med andra ord lär det gå att hitta en som passar både TV-rummet och plånboken.

 

Tidal HiFi

Musik av hög kvalitet

tidal

Pris: 199 kr/månad
tidal.com

Oavsett om du ska ut och surfa, åka vattenskidor eller bara grillas på stranden så behöver du bra musik för att komma i rätt stämning. Mobilen är det enklaste sättet att få musik och är du dessutom intresserad av ljudkvalitet så har Tidal mycket att erbjuda. Musiktjänsten är den nya versionen av Wimp, som numera ägs av bland annat celebra artister som Jay-Z, Rihanna och Taylor Swift. Tidal Premium-abonnemanget har redaktionella rekommendationer och varierad musik. Väljer du det dyrare HiFi-abonnemanget får du musikfilerna i CD-kvalitet. Musiken går att strömma direkt eller laddas ner och avnjutas offline. Tidal-appen finns till både iOS och Android.

 

Harman/Kardon Onyx

Elegant och potent festboll

HarmanKardon_Onyx

Pris: 4 500 kr

harmankardon.com

När sommarfesten är på gång behövs en lite större högtalare för festliga volymnivåer. Då är Harman/Kardons testvinnare ett bra alternativ. H/K visade redan med sina Go+Play-högtalare att de kan bygga bra trådlösa högtalare. Onyx går vidare i samma fotspår och har en rundad form med handtag och massor anslutningar som AirPlay, Bluetooth och USB. Hela högtalaren osar av kvalitet och genomtänkt formgivning. Ljudet är kraftfullt tack vare 2 x 65-watts förstärkare och ett speciellt bakåtriktat slavbaselement. Med den här klotrunda högtalaren är det roligt att lyssna på musik!

 

Sony HDR-AS200V

Filma dina äventyr

Sony HDR AS200V_lifestyle

Pris: 2 900 kr
sony.se

Till vardags kanske det duger att filma vad som händer med mobilen. Men på semestern är vi gärna lite mer äventyrliga och ger oss ut i miljöer som lätt kan förstöra en vanlig kamera. Med Sonys tåliga actionkamera behöver du inte oroa dig för damm, regn eller stötar. Och med det medföljande fodralet kan du till och med dyka. Bildstabilisering ger skarpa filmer, vindljud filtreras bort, wifi ger enkel överföring och det finns många fästen som tillbehör.

 

myFC Powertrekk 2.0

En laddare i nöden

PowerTrekk 2,0 17401

Pris: 1 200 kr
myfcpower.com

Att stå utan ström på semestern kan vara en riktig mardröm. Speciellt om det är långt till närmaste eluttag. Powertrekk kan liksom andra batteripack ladda upp din mobil då. Men det som skiljer den från mängden är att den inte ens behöver ström för att laddas upp! Det är bara att stoppa i saltpucken och lite vatten så genererar den sin egen ström. När du står där i ödemarken utan karta är det Powertrekk som låter dig ringa på hjälp eller hitta hem.

 

HTC Google Nexus 9

För barn och vuxna

Google-Nexus-9

pris: 3 500 kr

Google.com

Kan användas av ungarna i baksätet och av de vuxna på kvällen. Förvånansvärt bra surfplatta med senaste Android-versionen. Robust byggd, snabb på spel, snygg skärm, strålande ljud och därmed bra även till film när barnen ska underhållas på långa bilfärder genom Europa. Och eftersom Android klarar flera användarprofiler så kan Nexus användas av föräldrarna på kvällen när barnen har gått och lagt sig.

 

Sony GTK-X1BT
Värsta partyljudet

Sony GTK-X1BT

Pris: 3 500 kr
sony.se

Ska du ha party på verandan eller sticka över till kompisen som har en mesig ljudanläggning så behöver du en grym boombox. Sonys uppfyller alla krav. Den spelar musik från USB-sticka eller från mobilen via Bluetooth. Du behöver visserligen nätsladd, men den har bärhandtag. Dessutom har den 500 watt uteffekt och massor av ljudförbättrande teknik. Och så blinkar olikfärgade lampor i takt med musiken! Party on, Wayne!

 

WOOFit JAM

En dosa stereo i fickan

WOOFIT_JAM1

Pris: 1 000 kr

sackit.se

Danska WOOFit tar inte mer plats än att den kan ligga i en (stor) ficka, men spelar ändå musik i stereo när du är på språng. Ytan är gummibehandlad för att skydda mot strapatser. Har du två stycken kan de kombineras till ett stereopar så att du får ett bättre perspektiv och ett fylligare ljud. När du kommer hem kan högtalaren användas som mottagare för trådlöst ljud till stereon med hjälp av en minijack-kabel.

 

Teenage Engineering Pocket Operators

Snickra ihop en låt på stranden

PocketOperators1

Pris: 69 euro

teenageengineering.com

Om du saknar studion hemma på semestern är de miniräknarstora och fickpengarbilliga Pocket Operators lösningen. Svenska Teenage Enginerings små Pocket Operators ser ut som leksaker. Men det primitiva utseendet bedrar. Man kan sätta ihop rätt så avancerade rytmer på miniräknartangentbordet samtidigt som man ligger under parasollet eller tar en paus i storstaden. Det finns tre modeller, för trummor (PO-12), bas (PO-14) och melodislinga (PO-16), men med tanke på priset kan man gott tillåta sig att helgardera. För spara på omkostnaderna så saknas skal, så man kan se (och röra) komponenterna. Det går dock att köpa till skyddsskal i silikon.

 

LogoPowerBank Power Charger

Starthjälp för bilen

powercharger

Pris: 1 500 kr

logopowerbank.dk

Du behöver inte nödvändigtvis ringa vägassistans om batteriet i bilen tar slut. Inte om du har en Power Charger i handskfacket. Den här nödladdaren är egentligen avsedd för mobiltelefoner men har dessutom en jumpstart-utgång som lämnar 400 ampere, vilket räcker gott och väl för att starta en bil. Kapaciteten är på 16 800 mAh och nödladdaren har även utgång för bärbara datorer samt USB-port för smartmobiler, surfplattor och handhållna spelkonsoler.

 

B&O Play Beolit 15

Transistorradions arvtagare

beolit15_1

Pris: 4 500 kr

beoplay.com

Lyx inifrån och ut i en stilistisk Bluetooth-högtalare. Både Beolit-namnet och designen är en anspelning på B&O-radion som din farfar antagligen hade med sig på sin semester på 1960-talet. Fast sedan dess har effekten mångdubblats och de sju högtalarelementen som sitter dolda i det metallnätstäckta skalet ger ifrån sig ett förbluffande välbalanserat ljud. Beolit 15 är en av de dyraste bärbara Bluetooth-högtalarna på marknaden, men förmodligen också en av de alla bästa – och den orkar hålla igång upp till 24 timmar på en laddning.

 

Monster Superstar Backfloat

Skönaste badhögtalaren

Woman in bikini relaxing lying on water against the backgrou
Woman in bikini relaxing lying on water against the backgrou

Pris: 1 500 kr
rlvnt.se

Även om Superstar är med i vårt test av resehögtalare så måste vi faktiskt lyfta fram att den är så mycket mer än en batteridriven trådlös högtalare. Det är ju faktiskt den enda som inte bara tål stänk, den är vattentät! Och flyter! Ta med den till poolen, till stranden, in i duschen eller ut på båten utan att behöva oroa dig. Det uppladdningsbara batteriet räcker sju timmar och om du vill spara på mobilens batteri kan du köra via sladd.

 

Parrot Flower Power

Älska dina växter

Parrot_Flower_Power_Lifesty

Pris: 460 kr

store.parrot.com/sv/

Dina fingrar blir grönare med Parrot Flower Power, som stoppas i krukväxtens jord och mäter ljus, temperatur, funktighet och gödselvärde. Den här informationen skickas via Bluetooth var 15:e minut till en app på mobilen, som har en enorm databas med fler än 6 000 växter. På så sätt får du reda på precis när din växt behöver vatten, näring eller ännu mer ljus.

 

Sony Xperia M4 Aqua

Vattentät smartmobil

Sony_Xperia_Z3 lifestyle

Pris: 2 500 kr

sonymobile.com

Förvånansvärt mycket för pengarna. Den här mobilen är helt vattentät (IP68) och räcker i hela två dagar på en laddning. Den har många av de funktioner som finns i den betydligt dyrare Xperia Z3 och en 64-bitars Snapdragon 615 octacore-processor, 13 Mp-kamera med autofokus och 5-tums skärm med HD-upplösning. Operativsystemet är senaste Android Lollipop.

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Tips till Alla hjärtans dag I dag är det Alla hjärtans dag och nu är det verkligen hög tid att hitta något riktigt fint till personen som får ditt hjärta att bulta lite extra.
Kul sommarprylar för semestern Ingen sommar utan underhållning och praktiska prylar som förvandlar även gråmulna dagar till glada dagar.
Sonys Airpeak-drönare är snart klar Take-off för Sonys drönarprojekt.
Spelmusen vi suktar efter Det är åtminstone vad som påstås om Mad Catz R.A.T. DWS trådlösa spelmus.
Stor stämning mot Ring efter hackerattack Har återigen säkerhetsproblem.
Följ Ljud & Bild