Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Snart är Windows 10 störst

Svenskarna håller på att ta Windows 10 till toppen som det mest populära operativsystemet efter Windows 7. I Danmark är det redan störst!

Av / 2016-05-16 - 08:58
Snart är Windows 10 störst

Även om det inte ens har gått ett år sedan Microsoft släppte Windows 10 så har det snart passerat Windows 7 som det vanligaste operativsystemet i Sverige. Det syns på siffrorna som presenteras på statistiksidan StatCounter.

När svenskar öppnar sina webbläsare så görs de i 28 till 36 % av fallen på en dator som kör Windows 7. Och mellan 26 och 33 % av datorerna kör Windows 10. På tredje plats ligger Mac OS X, som körs på färre än en femtedel av datorerna. Ännu färre kör Windows 8.1, bara runt 9 %.

Även om det inte är någon tvekan om åt vilket håll utvecklingen går så varierar fördelningen mellan de olika operativsystemen. Det beror på att företag är långsammare än privatpersoner när det gäller att uppgradera till Windows 10, och därför används Windows 10 mycket oftare på helgerna när det är datorerna hemma som surfar på nätet.

Ett erbjudande du inte kan säga nej till
Att utvecklingen gått så fort beror alldeles säkert på priset på operativsystemet. De som kört Windows 7 och 8.1 har ju kunnat ladda ner och uppgradera till Windows 10 helt gratis. Och för att öka uppdateringstakten har Microsoft gradvis höjt intensiteten på rekommendationen, så att den nu görs som en ”viktig uppdatering” som installeras om man inte aktivt tackar nej.

I Danmark har redan Windows 10 gått förbi Windows 7. Grafik: StatCounter
I Danmark har redan Windows 10 gått förbi Windows 7. Grafik: StatCounter
I Norge ser det ungefär ut som i Sverige. Windows 10 ökar och är snart störst. Grafik: StatCounter
I Norge ser det ungefär ut som i Sverige. Windows 10 ökar och är snart störst. Grafik: StatCounter
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen