SMS fyller 20 år

forfatter

Den 3 december 1992 skickades det första testmeddelandet i Storbritannien och det löd ”Merry Christmas”. Det var Neil Papworth på Sema Group som från sin PC skickade meddelandet till Richard Jarvis på Vodaphone som använde mobilen Orbitel 901.

Från början var tjänsten tänkt att användas för att meddela användaren att det kommit ett nytt meddelande i röstbrevlådan. Telia var den första operatören som satte upp ett Short Message Service Center, SMSC, för att vidarebefordra meddelandena. 1993 uppgraderade Nokia sina mobiler för dubbelriktad SMS-kommunikation. Det dröjde dock tills 2000 innan Ericsson tagit fram teknik för att ta betalt för meddelanden mellan operatörer.

Sedan dess har användandet av SMS exploderat i världen.

1995: 0,4 meddelanden per kund och månad
2000: 17 miljarder
2002: 352 miljarder
2004: 500 miljarder
2010: 6,1 biljoner
2011: 10 biljoner

I Sverige minskar dock SMS:andet för första gången. Under det första halvåret skickades det 8,1 miljarder meddelanden jämfört med 9,2 miljarder förra året. En förklaring är att man idag hellre använder appar som Viber, WhatsApp, iMessage, Skype, Facebook Messenger eller rent av Twitter.

  • SMS står för Short Message Service
  • SMS är en del av GSM-standarden
  • Ett meddelande kan vara 160 tecken

Läs mer om SMS på Wikipedia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.