Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Smarta Philips-lampor med nytt namn

Wiz Connected är enklare och billigare smarta lampor som funkar helt utan hubb. Men de får inte förväxlas med Philips Hue.

Av / 2020-08-27 - 19:44
Smarta Philips-lampor med nytt namn

Philips Lighting-belysning har bytt namn till Signify, som också är moderbolaget till underavdelningen WiZ Connected. Nu kommer de första smarta LED-lamporna med det nya märkesnamnet till Europa, efter en tid av exklusivitet för den amerikanska byggvaruhandeln Home Depot. Förhoppningen är antagligen att ge de Trådfri-lamporna från IKEA hård konkurrens.

WiZ smarta lampor är enklare och billigare än de från systermärket Philips Hue. Och bäst av allt: du behöver inte ett nav (hubb) för att ansluta WiZ till hemnätverket! Skruva bara i lampan, ladda ner appen och anslut lampan till nätverket. Detta skiljer WiZ från både Philips Hue och IKEA Trådfri.

Billigare smart belysning med WiZ

Smarta lampor från WiZ är billigare än motsvarande från Philips Hue, priserna börjar på under 200 kronor för de flesta glödlamporna. Inredningsintresserade uppskattar säkert att man också kan välja eleganta, jättestora glödlampor som kostar drygt 400 kronor. Alltså inte mycket mer än en liknande glödlampa av det dumma slaget.

WiZ-appen påstås vara väldigt intuitiv och enkel, även uppkopplingen ska gå lekande lätt. För att sammanfatta en webb-session från igår: ”Smarta lampor ska inte komma i vägen för vardagen, utan göra den bättre och lättare.”

Ungefär så.

Signify WiZ
Foto: Signify

Fungerar inte med Philips Hue

Även om Signify är det nya namnet på Philips belysning, och Signify ligger bakom WiZ-produkterna, så betyder det inte slutet för Philips Hue. Hue-lamporna lever kvar i högsta välmåga – men de två systemen är inte kompatibla! Om du har en Hue HDMI Sync Box eller någon av de andra Hue-produkterna så kan de och WiZ-lamporna inte kommunicera med varandra.

Kan styras med rösten

Det finns dock ett sätt att knyta ihop dem allihop, och det är att inkludera alla lamporna i ett smart hem, till exempel från Apple, Google eller Amazon. Både WiZ och Hue kan nämligen styras genom dem, inklusive med röststyrning. På så sätt behöver du inte oroa dig för vilket system dina lampor använder när du ber Google-assistenten att släcka lamporna i hallen och i vardagsrummet. Det fungerar ändå.

WiZ Connected - Foto Geir Nordby
Ett litet urval av smarta lampprodukter från WiZ. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vardagsljus

Vid den europeiska lanseringen finns det flera olika vardagslampor för stora (E27) eller små (E14) socklar, plus spotar av typen GU10. Alla är antingen dimbara i vitt eller med 16 miljoner färger (RGB). Vissa finns också i temperaturjusterbart vitt, de har alltså inte hela RGB-spektrat men kan justeras steglöst från kall till varmvit färg.

De flesta RGB-lamporna kostar 180 kronor, de vita kostar 110–120 kronor. Justerbar vit hamnar någonstans mittemellan, cirka 140 kronor.

Dekorbelysning

Filament är undernamnet för glödlampor för de som har en snygg lampa och behöver en liknande dekorativ glödlampa. Dessa börjar på cirka 160 kronor, de allra största kostar 440 kronor.

Dessutom finns rörelsesensorer, fjärrkontroll och smarta vägguttag.

Läs mer om WiZ smart belysning på wizconnected.com

WiZ smartplug
Med den här smarta kontakten kan dina dumma lampor bli smarta. Foto: Signify

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen