TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

RoadEyes håller ett öga på vägen

Med kamera på instrumentpanelen – eller Dash Cam, som kameratypen också kallas – har föraren alltid ett vittne i bilen, från ögonblicket då motorn startas till fordonet är parkerat. Den filmar kontinuerligt allt som utspelar sig framför bilen – trafiksituationer, ovanliga händelser eller vackra landskap längs vägen. Snart kommer kamerorna från RoadEyes till Sverige.

Till att börja med kommer två modeller: recONE som är en lite enklare men prisvärd modell och recSMART som är mer avancerad och har många funktioner.

Gemensamt för de båda är inbyggt wifi som gör det möjligt att inte bara styra kamerorna från mobilen utan också att snabbt och enkelt dela med sig av inspelade upplevelser på sociala medier genom en särskild app (till både iOS och Android). RoadEyes har dessutom ett eget, aktivt forum för användarna.

Vill du filma vad som sker bakom bilen också? Då kan du skaffa både RoadEyes recSMART och recONE och montera den senare bakåtriktad i bilen. De två kamerorna går att para ihop via wifi och ger då en bild-i-bild-funktion, alltså att bilden från den bakåtriktade kameran visas som en miniatyr ovanpå den framåtriktade. Båda får ström från samma 12V-uttag.

 

RoadEyes recONE är en billig kamera för instrumentpanelen och har de viktigaste funktionernas som behövs för att filma vad som händer när man kör. Foto: RoadEye
RoadEyes recONE är en billig kamera för instrumentpanelen och har de viktigaste funktionernas som behövs för att filma vad som händer när man kör. Foto: RoadEye

RoadEyes recONE
RoadEyes recONE har ett brett vidvinkelobjektiv (150 grader) och kan filma i upplösningar upp till 1080p (1920 x 1080). Kameran startar automatiskt så fort du sätter igång motorn.
Videofilmerna lagras på ett microSD-kort. När detta är fullt spelas gammalt material automatiskt över. Du behöver alltså aldrig oroa dig över att få slut på minne eller ödsla tid på att manuellt radera filer.

Funktioner
150° vidvinkelobjektiv
Automatisk, kontinuerlig videoinspelning i full-HD (1920 x 1080 pixlar)
3-axlig gyrosensor aktiverar säker lagring av 10 sekunder video vid eventuell kollision
Nödinspelningsfunktion (”Emergency Recording”)
Styrs trådlöst från mobilen med app till iOS och Android
Möjlighet att dela med sig av video och bilder till sociala medier
Säker molnlagring ingår

RoadEyes recSMART har flera praktiska funktioner och är den mest kompletta kameran till bilen. Foto: RoadEyes
RoadEyes recSMART har flera praktiska funktioner och är den mest kompletta kameran till bilen. Foto: RoadEyes

RoadEyes recSMART
recSMART kan filma i upplösningar upp till 1440p (2560 x 1440 pixlar) och startar automatiskt så fort du sätter igång motorn. Med sin kontinuerliga videoinspelning är den ett ständigt ögonvittne i bilen.

Den inbyggda GPS-mottagaren loggar kontinuerligt bilens hastighet och körd vägsträcka så att du i efterhand kan återskapa din rutt på en karta. Videofilmerna lagras på ett micro SD-kort. När det är fullt spelas gammalt material automatiskt över.

recSMART är också utrustad med en 3-axlig gyrosensor som registrerar plötsliga rörelser, t.ex. en häftig inbromsning eller kollision. När detta sker sparas en filmsekvens inspelad från 5 sekunder före fram till 5 sekunder efter händelsen i en säker mapp som inte kan raderas. På så vis får du automatiskt material som kan användas som bevis vid en eventuell olycka.

En annan säkerhetsdetalj är funktionen ”Nödinspelning” (Emergency Recording) som också sparar 10 sekunder video i en säker mapp. Den kan aktiveras med hjälp av en medföljande trådlös fjärrutlösare, exempelvis ifall du befinner sig utanför bilen och det sker något oväntat som du vill dokumentera.

Enkel hantering via mobilen
För att underlätta styrningen har recSMART inbyggt wifi och styrs från din telefon med hjälp av appen Road-Eyes (finns för iOS version 8 eller senare samt Android 4.0 eller senare). Med denna går det också att dela med sig av inspelat material till sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och att ladda upp det till en säker, gratis molnlagring som tillhandahålls av RoadEyes.

Kameran får normalt ström från bilens cigarettändaruttag men ett inbyggt, laddbart batteri gör att den även kan användas fristående (max 5 minuter). Att ta loss den är gjort i en handvändning eftersom fästet är försett med en magnetisk snabbkoppling.

Funktioner
Automatisk, kontinuerlig videoinspelning i 2K (2560 x 1440 pixlar)
Loggar position, hastighet, tid och körsträcka
3-axlig gyrosensor aktiverar säker lagring av 10 sekunder video vid eventuell kollision
Nödinspelningsfunktion, kan startas via medföljande fjärrutlösare
Styr kameran trådlöst från mobilen med app till iOS och Android
Möjlighet att dela med sig av video och bilder till sociala medier
Inbyggt, laddningsbart batteri
Säker molnlagring ingår

Både recONE och recSMART kommer i september. De kostar 900 respektive 1 800 kronor.

focusnordic.se

 

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.