Nödladdare för mobilen

När strömmen tar slut i mobilen är ett batteripack i väskan guld värt.
Annons
Annons
forfatter

I dagens samhälle blir nog de flesta lite kallsvettiga när mobilen börjar blinka att batteriet snart är slut. Man måste ju alltid vara nåbar! Även om man råkar ha en laddare med sig så är det ju inte säkert att man kan hitta ett eluttag på bussen, tunnelbanan eller flygplatsen. I sådana fall är en nödladdare i väskan en försäkring väl värd pengarna.

Att man kan köpa enkla laddare för någon hundralapp som förlänger batteritiden någon timme vet nog de flesta om. Men i den här köpguiden tänkte vi tipsa om de senaste batteripacken med hög kapacitet. Inte nog med att de kan ladda en mobil flera gånger på en längre resa, de kan till och med ladda större apparater som surfplattor.

För att göra det räcker det inte med att de har en stor kapacitet, mätt i milliampere-timmar (mAh). De måste även leverera tillräckligt hög effekt. För en mobiltelefon räcker det med 1A, vilket med USB-laddning på 5 volt ger en effekt på 5 watt. En surfplatta kräver dock oftast drygt 10 watt, vilket gör att man bör ha 2,1 ampere.

Hur många laddningar dessa batterier räcker till beror både på deras egen effektivitet, kapaciteten på batteriet i din apparat och dess ålder. Men för några av de kraftfullaste i den här guiden anger de runt 5 laddningar för en smartmobil, 2 laddningar för en liten surfplatta och en full uppladdning av exempelvis en iPad.

 

Annons

cabstone pocketpower 11.2
Cabstone PocketPower 11.2

Smart sladdförvaring

En rejäl apparat som kan ladda två surfplattor samtidigt.

Fakta
Kapacitet: 11 200 mAh
Strömstyrka: 2 + 2 A
Storlek: 132 x 81  x 21 mm
Vikt: 275 gram
Pris: 700 kronor
vendora.se

Pockerpower är en trevligt designad rundad apparat med ett gummiliknande hölje som känns mycket stabil och tålig. Den är varken liten eller lätt men det är priset för så stor batterikapacitet. Dubbla USB-utgångar och hög strömstyrka gör att man inte bara kan ladda två mobiler utan till och med två surfplattor. Den vändbara sladden, som både kan användas för att ladda batteripacket och en apparat, förvaras smart instucken i båda ändar. På ena sidan visas återstående kapacitet med en lysande linje. (Finns även med 5 200 mAh enbart för mobiler.)

 

Annons

Deltaco Powerbank 10000
Deltaco Powerbank

Tokbillig nödladdning

En riktig budgetprodukt till utseendet men den gör jobbet.

Fakta
Kapacitet: 10 000 mAh
Strömstyrka: 2,1 A
Storlek: 142 x 70 x 25 mm
Vikt: 268 gram
Pris: 290 kronor
deltaco.se

Deltaco gör inte bara sladdar och tillbehör till datorer och mobiler, de har tydligen också nödladdare. Deras Powerbank lär inte vinna några designpriser med sin osedvanligt fula plast och tråkiga utseende. Jämfört med många av konkurrenterna så förefaller den inte speciellt tålig heller. Man får tyvärr bara en USB-utgång även om den nog hade haft tillräckligt med kraft för att ladda flera prylar samtidigt. En batterimätare finns dock som man lustigt nog aktiverar genom att skaka på batteripacket.

(Finns även med 5 000 och 15 600(!) mAh kapacitet.)

Annons

 

GP Batteries Powerbank 10400
GP Batteries Powerbank

Perfekt reskompis

En väl fungerande nödladdare med hög kapacitet till ett bra pris .

Fakta
Kapacitet: 10 400 mAh
Strömstyrka: 1,0 + 2,1 A
Storlek: 111 x 77 x 24 mm
Vikt: 260 gram
Pris: 700 kronor
gpbmnordic.se

Denna har hängt med på många resor och har både hållit och fungerat bra hela tiden. Många kommenterar och tycker den ser ut som ett Apple-tillbehör vilket nog är en komplimang. Den har dubbla USB-utgångar, en strömsvag för mobiler och en strömstark för surfplattor. En tryckknapp på framsidan lyser upp en batterimätare. Men för övrigt har den inga speciella finesser eller tillbehör.

Annons

Storleken är relativt praktisk och vikten är vad man kan förvänta sig av ett högkapacitetsbatteri.
(Finns även i svart samt med 4 000 eller 2 600 mAh kapacitet, enbart för mobiler.)

 

Innergie Pocket Cell Duo
Innergie Pocket Cell Duo

Smart och smidig

Strömstark laddare i nätt storlek med en mycket fiffig laddningssladd.

Fakta
Kapacitet: 6 800 mAh
Strömstyrka: 2,1 + 2,1 A
Storlek: 93 x 42 x 23 mm
Vikt: 133 gram
Pris: 1 200 kronor
auroragroup.se

Annons

Innergie har en trevlig design på sina produkter även om de vid närmare inspektion känns lite plastiga.

Trots att detta är en av de mest fickvänliga laddarna i testet, och att kapaciteten därmed inte är bland de högre, så har den ändå förvånansvärt med kraft. Som namnet antyder har den dubbla laddningskontakter och den levererar faktiskt tillräckligt med kräm i båda för att ladda surfplattor. En mycket smart laddkabel med två storlekar på USB-anslutning samt en Apple 30-pol medföljer.
(Finns även med 3 000 mAh enbart för mobiler.)

 

Just -res_2
Just Mobile Gum++

Liten och lätt

Om Gum varit en resväska, vilket den ser ut som, hade det varit handbagage.

Annons

Fakta
Kapacitet: 6 000 mAh
Strömstyrka: 1 x 2,5 A
Storlek: 78 x 58 x 24 mm
Vikt: 131 gram
Pris: 700 kronor
vendora.se

Gum ser verkligen ut som en reskompis då designen påminner om en resväska. Men tyvärr försvinner illusionen när man tar i den då denna mindre modell är av plast och inte aluminium. Och den är verkligen liten och lätt, vilket leder till nackdelen att kapaciteten så klart är låg jämfört med de andra. Man får även bara en laddningskontakt även om den levererar mycket ström, samt en passande kort laddningssladd. Fem små lampor på framsidan skvallrar om hur mycket laddning som finns kvar.

(Finns i fem färger samt i 11 200 mAh kapacitet med aluminiumskal.)

 

momax ipower xtra_21
Momax iPower Xtra

Energidryck för mobilen

Gillar man det lustiga utförandet så kommer man inte bli besviken.

Fakta
Kapacitet: 6 600 mAh
Strömstyrka: 2,1 A
Storlek: 93 x 44 x 44 mm
Vikt: 190 gram
Pris: 550 kronor
auroragroup.se

Att utforma iPower som en läskburk kanske är en ploj som inte faller alla i smaken, men man ska inte avfärda den för det. Med sitt metallskall känns den faktiskt lika gedigen som en och vikten är ungefär vad man skulle vänta sig. Under ett skyddande gummilock hittar man mini-USB-kontakten för att ladda upp den och USB-kontakten för att ladda en mobil eller surfplatta. Gömt under toppens gummilock finns även en batterimätare men annars finns inga finesser eller speciella tillbehör.

(Finns i tre färger och Momax har även andra kapaciteter med annat utseende.)

 

Annons

mophie-powerstation-pro-org_front-3qtr-ports_2000px
Mophie Powerstation Pro

Tuffaste nödladdaren

Ska du ut på äventyr så är det bara Mophies laddare som räddar dig.

Fakta
Kapacitet: 6 000 mAh
Strömstyrka: 2,1 A
Storlek: 115 x 64 x 26 mm
Vikt: 360 gram
Pris: 1 000 kronor
b4s.se

Mophies Pro-modell inte bara ser grym ut, den är lika tuff som man föreställer sig. Förutom att vara stötsäker är den faktiskt IP65-certifierad, vilket betyder att den tål både damm och vatten. Sköljsäker med andra ord, tro inte att du kan ladda mobilen under vattnet. Två kontakter för att ladda den och strömförsörja surfplattan sitter i botten. De skyddas av gummiluckor på liknande sätt på som Sonys Xperia-modeller. En knapptryckning lyser upp batterimätaren som visar återstående kapacitet.

(Pro finns i två färger och Mophie har andra modeller med 6 000 eller 12 000 mAh kapacitet.)

 

powerocks magic cube blue
Powerocks Magic Cube

För strömtörstiga

En färgglad och stabil laddare som håller mobilen vid liv i en vecka.

Fakta
Kapacitet: 12 000 mAh
Strömstyrka: 2,1 A
Storlek: 91 x 87 x 24 mm
Vikt: 290 gram
Pris: 750 kronor
norek.se

Om man ska ut på en riktigt lång resa eller använder sina mobila apparater väldigt mycket så är det skönt att veta att det finns batteripack med stor kapacitet. Ett exempel är Magic Cube som laddar din mobil upp till 8 gånger. Den har ett förtroendeingivande metallskall och inbyggda sladdar. Under en inte lika fiffig plastlucka sitter både USB-sladden för att ladda upp den och mikro-USB för din surfplatta. På andra sidan gömmer sig batteriindikatorn och knappen som aktiverar den.

(Finns i flera färger samt med 9 000 eller 6 000 mAh kapacitet.)

 

techlink recharge_03
Techlink Recharge

Dubbelladdning med skydd

Stor men tunn laddare som klarar mobil och surfplatta samtidigt.

Fakta
Kapacitet: 10 000 mAh
Strömstyrka: 1,0 + 2,1 A
Storlek: 140 x 80 x 19 mm
Vikt: 256 gram
Pris: 1 000 kronor
auroragroup.se

Recharge är ett av de större batterierna och föga förvånande har det också en bra kapacitet som exempelvis räcker för att ladda en iPad Mini två gånger. Två stycken laddningskontakter gör att man kan ladda sin mobiltelefon samtidigt med en surfplatta. Tyvärr är skalet lite plastigt men man får med en mycket bra förvaringspåse som borde skydda den på resan. En bra laddningssladd medföljer också. Ett tryck på sidoknappen lyser upp batterimätaren så man vet hur mycket som återstår.

(Finns bara i svart men också med 6 000 mAh kapacitet, samt mobilladdare med 2 500 mAh.)

 

Xtorm Powerbank AL370 - ISO - No Background
Xtorm Power Bank

Lyxig och praktisk

En snygg och tålig laddare med smart sladdförvaring för dubbel laddning.

Fakta
Kapacitet: 7 300 mAh
Strömstyrka: 1,0 + 2,1 A
Storlek: 120 x 75 x 20 mm
Vikt: 211 gram
Pris: 700 kronor
captech.se

Detta batteripack har faktiskt fått en Reddot design award, och vi måste erkänna att vi också gillar utseendet skarpt. Med en borstad aluminiumfront och gummibaksida så känns den förtroendeingivande också. Men den är även praktisk. Både sladden för att ladda batteriet och sladden för att ladda mobilen kläms enkelt fast på undersidan. Ska man ladda en surfplatta eller Apple-apparat så finns en vanlig USB-kontakt på ovansidan. Även denna har inbyggd batterimätare.
(Finns i kapaciteter på 2 600–15 600 mAh men inte med samma utseende.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Sound Blaster JAM V2 – billiga trådlösa hörlurar som funkar bra på hemmakontoret.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller