Kommentar

Efter Apples lansering av smartklockan ”alla” har väntat på, är nätet fullt av åsikter.
forfatter

Klockan hatas av ena älften och älskas av den andra. Ungefär som vi är vana vid oavsett av vad Apple lanserar.

Som så många gånger förr är förväntningarna enorma på det som Apple ska lansera, och all uppståndelse får pulsen och aktiekursen att bete sig som en jojo.

Efteråt haglar kommentarerna och det sägs både det ena och det andra om Apple Watch – som alltså inte heter ”iWatch”, som många trodde.

Haken är bara att de flesta inte har sett Apple Watch i verkligheten. De har inte provat den på handleden, bläddrat genom funktionerna eller tittat närmare på den smarta klockans detaljer.

Appe-Watch-18K-detali

Annons

Ändå är den antingen en revolution eller en flopp. Beroende på vem du frågar.

Sanningen är att inte ens vi, som faktiskt har provat Apple Watch, vet riktigt åt vilket håll allt allt pekar.

Men låt oss en gång för alla konstatera att den schweiziska klockindustrin inte har något att frukta. Rolex kommer knappast råka ut för att omsättningen på 30 miljarder 2013 kommer att rasa ihop när Apple börjar sälja sin Apple Watch 2015.

Då väntar kanske svettigare tider för många av quartzklockorna, träningsklockorna och fritidsuren. Kan hända att Casio, Polar och Suunto märker det tydligast.

Apples smarta klocka har nämligen samma funktionalitet. Den är fuktskyddad och kan användas av såväl höger- som vänsterhänta.

Annons

Appe-Watch-Sports

Den finns i två storlekar – 38 och 42 mm – och har utbytbara länkar och armband. Priserna börjar på 350 dollar – mindre än många Casio-klockor – och klockan finns i stål, aluminium och en speciell 18-karats guldlegering – och har flera funktioner som de andra inte har.

Till exempel att det går att handla med den i butiker.

Apple Pay, som tekniken heter, är inte så utbredd ännu men är ändå ett intressant inlägg i debatten om enklare och säkrare betalningar.

Apple Pay visar hur mycket bättre Apple är på att integrera nya funktioner i sina produkter. Även om det redan finns mobiltelefoner med betalning via NFC så är det ingen som använder tekniken eftersom det inte finns någon standard för hur sådana betalningar ska gå till.

Annons

Apple vet mycket väl att de inte behöver vara först. Bara bäst. De var inte först med vare sig musstyrda datorer, surfplattor eller smartmobiler, och de är inte först med smarta klockor heller.

Men det kan mycket väl hända att de är bäst på det.

Appe-Watch-42mm-steel

Svaret får vi om ett år. Då har Apple Watch funnits att köpa ett tag och marknaden har förmodligen kommit igång. För fram till nu har den dominanta aktören Samsung bara börjat, med en miljon utskickade klockor de tre sista månaderna innan semestern. Hur många av dem som sålts är inte så lätt att veta, men folk som har koll påstår at marknaden för smartklockor är på väg upp.

Betydligt.

Annons

Analytikerna pratar om en tredubbling av försäljningen på 700 miljoner dollar förra året, till 2,5 miljarder i år. Hur det slutar 2015 är det ingen som vet, men om analytikernas spådom om en total omsättning på 9,2 miljarder dollar 2018 ska stämma så kan vi räkna med en fördubbling 2015 jämfört med i år.

För då är Apple med i leken.

Tills vi testat Apples smartklocka ska vi inte våga oss på någon dom, men vårt första intryck är att Apple Watch kan bli den vitamininjektion som segmentet för smartklockor behöver.

Det tycks både LG:s och Samsungs ledning tro, enligt kommentarer till Reuters.

Apple iWatchs designlösning och konstruktion verkar ligga ett snäpp över andra smartklockors, och stöder för GPS-spårning, tränings-appar, Apple Pay och framförallt funktionerna i Health-appen är elegant utförda i typisk Apple-anda.

Annons

Funktionalitet och design tycks gå hand i hand.

Den stora frågan är om även prestanda håller måttet.

Appe-Watch-38mm-18K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också