TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

iPhone 6S och 6S Plus får 3D Touch

Vi visste om det, men 3D Touch kom ändå som en överraskning.

forfatter
Publicerad 2015-09-09 - 22:49

Varannan iPhone-lansering brukar vara en trist historia. De så kallade S-modellerna (iPhone 4S, iPhone 5S) är oftast små uppfräschningar av nuvarande modell, med lite snabbare processor, kanske en bättre kamera och kryddat med lite mer minne. Men inte i år.

3D Touch innebär att Apple har lanserat en av dem mest intressanta nya smartmobilfunktionerna vi har sett på länge.

Den nye iPhone 6S i "Rose Gold". Foto: Apple
Nya iPhone 6S i ”Rose Gold”. Foto: Apple

Att de nya iPhone-modellerna skulle få Apples Force Touch, som redan används för att styra Apple Watch och nya Apple MacBook, hade vi räknat med. Kinesiska Huawei hann till och med före Apple genom att lansera en mobil med force touch (gissa om de får med Apples advokater att göra) för en vecka sedan – modellen med force touch säljs dock bara på den kinesiska marknaden.

Men Apple överraskade oss allihop, för inte nog med att de har döpt om Force Touch till 3D Touch i de nya telefonerna så ingår det många fler nya funktioner än vi hade räknat med.

3D Touch er som højreklik til din iPhone. Foto: Apple
3D Touch är som högerklick. Foto: Apple

Något förenklat är 3D Touch samma sak som högerklickning, fast Apple har integrerat tekniken så djupt i iOS 9 att alla gester som finns med redan från början kan användas nästan överallt i gränssnittet.

De två nya gesterna kallar Apple för ”peek” och ”pop”. Peek som i att ”titta snabbt” och Pop som i ”pop in”, alltså att göra ett hastigt besök. Allt verkade logiskt när man såg presentationen live, men kan vara svårt att förklara med ord. Men vi gör ett försök!

Her tager Apples Phil Schiller et "peek" på en flyrute med 3D Touch. Foto: Apple
Phil Schiller tar en ”titt” på en flygning med 3D Touch. Foto: Apple

Läser man till exempel ett medelande eller ett mail där det förekommer en adress så kan man trycka lite hårdare på skärmen än normalt och ta en titt på platsen i Kart-appen, som då dyker upp som ett fönster ovanpå det man befinner sig i. Tar man sedan bort fingret från skärmen så kommer man tillbaka till Mail eller Meddelanden.

3D Touch virker også direkte fra hjemmeskærmen. Og ikke kun med Apples egne apps. Foto: Apple
3D Touch fungerar även direkt på startskärmen Och inte bara med Apples egna appar. Foto: Apple

Trycker man lite hårdare under tiden man tittar på kartan så byter man ut Mail-appen mot Kart-appen och kan sedan arbeta vidare därifrån. Precis samma funktionalitet finns i Klockan (som öppnar Kalendern om man tar en ”peek”), webbadresser (som öppnar en snabbtitt på webbplatsen i Safari) och så vidare. Det är lite som att stå längs vattenbrynet och doppa tårna i vattnet – antingen nöjer man sig med att testa och bestämmer sig för att stanna kvar på torra land, eller så hoppar man i vattnet.

3D Touch virker også fra hjemmeskærmen og også med tredjeparts-apps. Her er det Dropbox. Foto: Apple
Här är 3D Touch i aktion i Dropbox-appen. Foto: Apple

3D Touch fungerar även på startskärmen, där man till exempel kan ”peeka” på telefon-appen (där man kan titta på sina favoritkontakter), i Apple Music, i kamera-appen och många fler. Även tredjeparts-appar som Facebook, Dropbox och Instagram stöder 3D Touch både från startskärmen och i appen, och 3D Touch kommer även att användas för att ge mer precis touch-styrning i spel.

Og her Instagram. Foto: Apple
Och här i Instagram. Foto: Apple

En nyhet i iPhone 6S och 6S Plus är också en bättre kamera med 12 Mp, som nu äntligen kan filma video i 4K-upplösning, och frontkameran med 5 Mp har också fått en ny funktion: när man tar selfies används hela Retina-skärmen som blixt!

Dessutom lanserar Apple en helt ny sorts bilder som heter Live Photos. Om funktionen är aktiverad så spelar kameran in ett par sekunder video före och efter bilden tas, och även om bilderna lagras som vanliga bilder så kan man trycka på dem med 3D Touch och se rörliga bilder och höra ljud!

Det nye iSight-kamera i iPhone 6S og 6S Plus byder på 12 MP og animerede såkaldte Live Photos. Foto: Apple
Den nya iSight-kameran i iPhone 6S och 6S Plus har 12 Mp och animerade så kallade Live Photos. Foto: Apple

Resten av specifikationerna har naturligtvis också fått en vitamininjektion. Den nya A9-processorn sägs vara 70 % snabbare än föregångaren i iPhone 6 och 6 Plus, och Touch ID har uppdaterats till en version som sägs vara dubbelt så snabb.

iPhone 6S och 6S Plus är de första Apple-mobilerna med LTE Advanced som klarar hastigheter på upp till 300 Mbit/s och utöver de sedvanliga färgerna från förra året (guld, silver och Space Grey) finns de nya telefonerna även i en legering med rödguld – Rose Gold på äppelspråk!

Apple är redo att skicka ut de nya modellerna med 16, 64 eller 128 GB minne till butikerna i stora länder som USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien och Kina redan den 25 september, och lovar att telefonerna ska finnas i 130 länder för jul.

De nye iPhones kommer i en almindelig og i en Plus-udgave med større skærm. Præcis som sidste år. Foto: Apple
De nya iPhone-telefonerna finns i en vanlig version och i en Plus-version med större skärm. Precis som förra året. Foto: Apple

Lansering och priser i Sverige vet vi ingenting om men i USA får telefonerna samma priser som de förra toppmodellerna, som finns kvar på marknaden till nedsatta priser. I fortsättningen blir iPhone 5S den billigaste Apple-mobilen.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One visar bilderna direkt på iPad Laddar upp bilderna från kameran till iPaden i realtid.
På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild