Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Huawei lanserar mellanklassmobil med Google-tjänster och fyra kameror

Huawei Nova 5T lanserades faktiskt redan i juni. Därför påverkas den inte av den amerikanska bojkotten.

Av / 2019-10-28 - 11:00
Huawei lanserar mellanklassmobil med Google-tjänster och fyra kameror

På evenemanget i Köpenhamn berättade den danska chefen för Huawei, RenKe, att Nova 5T är en viktig satsning. Telefonen får riktpriset 5 000 kronor och ligger i en prisklass där Huawei hittills inte har haft någon modell. Han betonade också att Nova 5T inte omfattas av den amerikanska bojkotten av det kinesiska företaget, utan kör kommer Android 9.1 och alla Googles tjänster och appar.

Huawei Nova 5T = Honor 20

Hur kan det går till, undrar du kanske? Är inte Huawei förhindrad från att lansera nya produkter baserade på Googles version av Android, inklusive Googles många appar?

Jodå, men Nova 5T är inte någon ny mobiltelefon. I själva verket är det här samma mobil som Honor 20, som utvecklades innan USA:s regering svartlistade Huawei och som har gått att köpa på marknader över hela världen sedan slutet av juni.

Och eftersom Honor 20/Huawei Nova 5T redan har funnits ute i tre, fyra månader har den testats av flera internationella medier – bland annat Techradar, Techadvisor och Android Authority – där den överlag har fått fina vitsord.

Snygg är den också.

Utmärkt konfiguration

Under skärmen sitter samma octacore Kirin 980-processor som Huawei har i P30 Pro och Mate 20 Pro, och dessutom är Nova 5T utrustad med 6 GB RAM och 128 GB minne.

Det sitter fyra kameror på baksidan av Huawei Nova 5T, inklusive den lilla 2 Mp-makrokameran alldeles till höger om de tre huvudobjektiven. Foto: Peter Gotschalk

Och precis som toppmodellerna P30 Pro och Mate 30 Pro har Nova fyra kameror, fast i en lite annan konfiguration:

  • 16 Mp ultravidvinkel, 117 grader f/2,2
  • 48 Mp huvudkamera, 0,5-tums sensor, 4-i-1 Light Fusion Technology f/1,8
  • 2 Mp bokeh f/2,4
  • 2 Mp makro f/2,4

Dessutom sitter det en f/2,0-frontkamera kamera med 32 Mp i ett litet utstansat hål på framsidan.

För alla fem kameror spelar AI (artificiell intelligens) en viktig roll, skriver Huawei i ett pressmeddelande som skickades ut efter lanseringen:

”Till exempel hjälper AI HDR+-algoritmen dig att ta skarpa porträttfoton med framkameran – även under mörka förhållanden eller i motljus. Master Intelligent AI identifierar också föremålet som du riktar kameran mot och optimerar sedan bilden. Den känner till exempel igen en hund, ett porträtt, himlen, blommor och snö. Dessutom garanterar AI Image Stabilization (AIS), Auto Exposure Lock (AEL) och Auto Focus Lock (AFL) överlag skarpa och detaljerade bilder.”

Fingeravtrycksläsaren sitter på sidan. Foto: Huawei

Skärmen på 6,26 tum stöder HDR10+ och är av typen IPS LCD (2340 x 1080 pixlar) och fingeravtrycksläsaren sitter på sidan – precis som den lite dyrare highend-mobilen Sony Xperia 1. Batteriet på 3750 mAh stöder snabbladdning, men inte trådlös laddning. Nova 5T säljs med 22,5W SuperCharger, vilket gör att den kan laddas från 0 % till 50 % på 30 minuter.

Pris och tillgänglighet

Huawei Nova 5T säljs i tre färger: Crush Blue, Black och Midsummer Purple. Den går att förboka hos utvalda återförsäljare och kommer till butikerna 4 november.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 9.1 (+ Huawei EMUI 9.1)
  • Display: 6,26-tums IPS, Full HD+ (2340 x 1080)
  • Processor: Kirin 980 octacore
  • Minne: 6 GB RAM + 128 GB lagring
  • Kameror: 48 Mp f/1,8 + 16 Mp ultravidvinkel f/2,2 + 2 Mp bokeh f/2,4 + 2 Mp makro f/2,4 (huvudkamera)/32 Mp f/2,0 (front)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Mått/vikt: 154,3 x 74 x 7,8 mm/174 g
  • Batteri: 3750 mAh, 22,5 W SuperCharge
  • Pris: 5 000 kr
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen