Sommarprylar

Jaga bort regnet med en trådlös resehögtalare och ta ditt livs bild med en ny kamera – njut av sommaren med någon av de här smarta, roliga och festliga semesterprylarna.
forfatter

Geneva XSreseradio

Geneva XS, reseradio

Fickradio med bluetooth

Pris: 2 000 kr
Genevalab.com/se

Genevas minsta spelar det mesta. Liten och nätt är den också.
Geneva XS tar inte bara emot FM-kanalerna med skön musik på stranden, utan strömmar musik från surfplattan eller mobiltelefonen. Den lilla radion har ett förvånansvärt rent stereoljud och inbyggd klocka med alarmfunktion. Och så kan den fällas ihop så att den tar lite plats och skyddas av ett skal när den ska ner i väskan. Det laddbara batteriet håller i många timmar.

Lilla läckra Geneva XS finns i svart, rött och vitt.
 

 
JabraRevoWireless

Annons

Jabra Revo Wireless, hörlurar

Res med trådlös musik

Pris: 2 000 kr
Jabra.com

Ingen risk för sladdar som trasslar in sig överallt. Med Jabras trådlösa Revo-lurar kan du röra dig fritt.
De batteridrivna lurarna kan naturligtvis användas med mobilen. Musiken strömmas trådlöst via bluetooth så du behöver inte koppla in någonting. Det finns en app som heter Jabra Sound App som emulerar Dolby Digital Plus och skapar en tydligare surroundeffekt när du lyssnar på musik. Revo-lurarna sköts enkelt med knappar på sidan och det ingår laddkabel och en minijack-sladd. Revo finns även i en billigare version utan blutooth men med fjärrkontroll och mikrofon på kabeln.
 

 
CanonPowerShotS110_2

Canon PowerShot S110, fickkamera

Kanonkamera

Pris: 3 000 kr
Sony.se

Om kombinationen bildkvalitet och små mått är viktig så kan du inte köpa en bättre sommarkamera än den här.
Glöm de allra billigaste kamerorna. Många mobiler tar lika bra bilder och är ofta enklare att sköta. Canons pyttelilla S110 gör däremot mos av alla mobilkameror och har både GPS-taggning och wifi-överföring av bilderna. Bildkvaliteten är högre än i de flesta andra kompaktkameror och tack vare ljusstark zoomoptik, pekskärm och perfekt användarvänlighet är PowerShot S110 den bästa semesterkameran.
 

Annons

 
sony_alpha_65

Sony Alpha 65, systemkamera

Ett smart val

Pris: 6 800 kr
Sony.se

Alpha 65 har hamnat lite i skuggan av rivalerna från Canon och Nikon men är faktiskt ett bättre köp.
I synnerhet om man är intresserad av fina bilder. A65 har nämligen lika extrem bildkvalitet som den dyrare A77 men är något mindre, lättare och aningen enklare utrustad. Ingen spegelreflex för samma pengar kommer i närheten av kvaliteten och hastigheten man kan få med Sony-kameran – som dessutom har en av marknadens bästa elektroniska sökare, vridbar skärm, kristallklar HD-video, 10 bilder/s och är enastående användarvänlig.
 

 
BeatsByDrDre

Beats By Dr. Dre Pill, bärbar högtalare

Musik överallt

Pris: 1 700 kr
b4s.se

Annons

Så här enkelt kan det vara att lyssna på sommarmusiken.
Av alla små och bärbara högtalare i den här guiden är det ingen som är lika liten och läcker som Pill. Den är en väldigt bärbar, trådlös bluetooth-högtalare som laddas via USB och som styrs från en mobil eller surfplatta. Den finns i olika färger och har inbyggd mikrofon också och fungerar som handsfree-högtalare när du pratar i telefon. Som alla Beats-produkter är det gott om tryck i det här lilla pillret!
 

 
LogitechFabricSkinKeyboardFolio

Logitech FabricSkin Keyboard Folio

iPad-tangentbord

Pris: 1 400 kr
logitech.com

Lämna laptopen hemma i sommar och använd iPaden istället.
Med ett tangentbord går det betydligt lättare och snabbare att svara på mejl eller blogga om semestern. Logitechs nya tangentbord är inbyggt i ett fodral som även fungerar som stativ och som dessutom lämpligt nog är både fukt- och smutsavvisande. Magneter håller allting på plats och gör att iPaden stängs av när man fäller ihop fodralet. Batteriet räcker upp till tre månader på en laddning.
 

 
PioneerSENC31C

Annons

Pioneer SE-NC31C, hörlurar med brusreducering

Sänk bruset, inte musiken

Pris: 900 kr
Pioneer.se

Hörlurar med brusreducering är den perfekta reskamraten när du ska flyga långt.
Nackdelen med stora kåpor är att de tar onödigt mycket plats om man vill resa med lite packning. Nu har Pioneer flyttat tekniken till ett par små öronsnäckor. SE-NC31C-K har aktiv brusreducering som effektivt filtrerar bort oväsen. Allting drivs av ett AAA-batteri. Pioneer skryter med 120 timmars batteritid, det har vi inte har kunnat kontrollera men däremot gick en 11-timmars flygresa utmärkt. Snäckorna har ett fint och fylligt ljud och det ingår fyra olika gummiproppar. En liten praktisk väska i velour ingår, samt en flygadapter.
 

 
PioneerWXSMA3

Pioneer XW-SMA3, trådlös utomhushögtalare

Liten nätverksstereo utomhus

Pris: 2 400 kr
Pioneer.se

Den här lilla högtalaren från Pioneer strömmar musiken trådlöst och fungerar utomhus.
Ta med dig musiken ut! XW-SMA3 finns i svart och vitt och strömmar musiken trådlöst via AirPlay eller direkt från en nätverkshårddisk via DLNA. Om det inte finns något nätverk i närheten kan du upprätta ett eget till högtalaren med hjälp av Wireless Direct-funktionen. Eller stoppa i ett USB-minne eller en hårddisk i USB-porten. Aux-ingång finns också.

Annons

XW-SMA3 är byggd för att tåla att stå utomhus och överlever både hög luftfuktighet och regn. Utomhus går den på batteri. Pioneer har satsat på ljudet och fått hjälp av konstruktör Andrew Jones, mannen bakom highend-högtalarna från TAD.
 

 
ParrotAsteroidTablet

Parrot Asteroid Tablet

Bilunderhållning

Pris: 4 000 kr
parrot.com

Har du bara en vanlig gammal bilstereo och skulle vilja ha en modernare underhållnings- och informationslösning i bilen har Parrot svaret.
Deras Asteroid-serie kör Android och ger dig handsfree, musikuppspelning från mobiler och kan installera appar. Till exempel Asteroid Tablet som har en 5-tums pekskärm och kan agera GPS samt kan gå ut på nätet via mobilen eller trådlöst nätverk. Finns även en billigare Asteroid Mini samt inbyggnadsvarianten Asteroid Smart.
 

 
SchneideriPro Case

Annons

Schneider iPro Case for iPhone 5

Gör iPhone 5 till en proffskamera

Pris: ca 250 kr
iprolens.com

Förvandla din iPhone 5 till en riktig kamera! Schneiders nya skal passar deras externa objektiv.

Schneider gör bland annat objektiv till iPhone och tack vare det senaste iPro Case-skalet passar objektiven även till iPhone 5. Det finns redan skal till iPhone 4 och 4S.

Dessutom lanseras två nya objektiv. Sedan tidigare finns fisheye, 2x förstoring och 0,6x vidvinkel, nu kommer ett 0,45x supervidvinkel och ett makroobjektiv. Fäste för stativ finns också, samt ett praktiskt handtag som även rymmer två objektiv.

Lämna den stora och klumpiga kameran hemma och plåta semesterbilderna med iPhone!
 

 
JBLFlip

JBL Flip, bluetooth-högtalare

Tungt ljud på semestern

Pris: 1 200 kr
Se.jbl.com

Hörlurar är idealiska för musikaliska njutningar när man är på resande fot, men hur gör du om du vill dela med dig av musiken till vänner och bekanta?
JBL:s lilla cylinderformade Flip är en högtalare som har ett riktigt tungt ljud i förhållande till sin storlek. Den hämtar musiken från mobiler och surfplattor som klarar bluetooth, och har dessutom en mikrofon för telefonsamtal. Tack vare ett uppladdningsbart batteri som räcker i fem timmar är heldagen på stranden räddad. Flip säljs tillsammans med en praktisk liten väska och finns i olika färger, till exempel vitt, svart, blått, grönt och rött.
 

 
nokiadc16

Nokia DC-16

Portabel nödladdare

Pris: 280 kr
nokia.se

Annons

Det här med att hålla liv i sina bärbara apparater på sommaren är ett elände.
Inte nog med att vi ofta är ute hela dagen, vi är dessutom ofta långt från närmaste vägguttag. Med ett portabelt batteripack kan man åtminstone förlänga mobilens batteritid när det kniper. Nokias laddare är liten nog att få plats i fickan men håller ändå 2200 mAh kapacitet. Den håller även laddningen i 3 månader. Funkar med alla USB-laddande apparater och finns i fyra glada färger.
 

 
Mobi 750b

Mobi 750

Trådlös bilkamera

Pris: 2 000 kr
canman.se

Mobi filmar konstant i 720p HD vad som händer på vägen.
Om olyckan är framme har du glasklara bevis på vad som hänt! Till skillnad från tidigare generationers kameror har denna dessutom Wifi som gör att du kan koppla upp din smartmobil till kameran. Är det en allvarlig olycka kan den automatiskt ringa ett larmnummer och överföra din position, klockslag, dina uppgifter, telefonnummer och registreringsnummer, samt bilder från olyckan.
 

 
Finlux

Finlux 12-volts TV

TV på batteri

Pris: från ca 2 000 kr
finluxdirect.com

Det är inte alla som drömmer om en storstadssemester – många semesterfirare tycker att stug- och campinglivet lockar mest.
Men vilken TV ska man ha i sommarstugan eller husvagnen? Om det är ont om ström har Finlux flera fina alternativ. De har specialiserat sig på just TV-apparater för camping, båtliv och sommarstugor. TV-apparaterna är kompletta med inbyggd DVD-spelare och har USB-port för inspelning. 12-voltsmodellen finns i 19 och 22 tum och drar mellan 14 och 19 watt, vilket sägs räcka till 100 timmar på ett vanligt 110 Ah-batteri. Det går naturligtvis att köra dem på 240 volt också.
 

 
FiiOMontBlancE12

Fiio E12 Mont Blanc

Bärbar highend

Pris: 1 600 kr
Fiio.com.cn

Toppmodellen av Fiios hörlursförstärkare rymmer påkostade komponenter och utlovar ett ljud utöver det vanliga.
Smartmobiler och MP3-spelare har inte hur mycket muskler som helst. Har man ett par trögdrivna hörlurar går det inte att spela högt, eller så låter det förvrängt när man försöker. Men om man köper den bärbara hörlursförstärkaren E10 lovar Fiio guld och gröna skogar. Alla som har rymliga fickor (den är ungefär dubbelt så tjock som en iPhone) kan se fram emot en potent förstärkare som jobbar med 22 volt och som tack vare op-ampar av hög kvalitet ger ett strålande ljud oavsett lurarnas impedans. Förvrängningen sägs vara 0,00003 procent och den maximala effekten ligger på 850 mW vilket lär räcka för öronbedövande ljudtryck. Batteriet laddas via USB och är fullt efter tre timmar.
 

 
GoProHero3

GoPro HD Hero3 Black Edition

Actionkamera med grym bild

Pris: 4 000 kr
iceman.se

Filma i extrema omgivningar! Hero3-familjens toppmodell passar till det mesta och filmar dessutom i Ultra-HD-upplösning.
Hero3 Black Edition är den mest avancerade GoPro-kameran hittills. Vi testade Silver Edition i februarinumret och gav den höga betyg, och Black Edition har ännu bättre svärta och bildkvalitet.

Kameran är avsedd för videofilmning i extrema situationer. Den är tillräckligt liten och lätt för att sättas fast överallt och med hjälp av GoPro-appen för iPhone och iPad är det extra enkelt att både se vad som filmas och att starta och stoppa kameran – till och med flera kameror samtidigt!

HD Hero3 Black Edition kan filma med hela 2560 x 1440 pixlars uppösning med 48 bildramar i sekunden. Den kan filma i 4K också, fast då bara med 12 bildramar i sekunden.
 

 
SonyXperiaZ

Sony Xperia Z, mobiltelefon

Vattentät smartmobil

Pris: 6 300 kr
sonymobile.com

Är det något som är irriterande med smartmobiler på sommaren så är det att de är ömtåligare än de gamla hederliga knappmobilerna.
Är det inte sand från stranden eller stänk vid poolen så är det spillda drinkar vid baren som tar död på dem. Xperia Z löser det då den inte bara är dammskyddad och sprutsäker utan även klarar 1 meters djup i 30 minuter om man tappar den från bryggan. Dessutom har den topprestanda, en fantastisk skärm och en riktigt bra kamera.
 

 
LogitechUEMobileBoombox

Logitech UE Mobile Boombox

Bluetooth-högtalare

Pris: 1 000 kr
logitech.se

Med en smidig liten högtalare blir det så mycket njutbarare att lyssna på musik från mobilen eller surfplattan på stranden eller picknicken.
Mobile Boombox paras ihop med din och dina kompisars apparater med Bluetooth och det är enkelt att byta mellan dem. Hemma på uteplatsen kan du koppla ihop högtalaren med datorn och även använda den som högtalartelefon om någon ringer. Batteriet räcker i upp till 10 timmar på en laddning och den finns i fem olika färgkombinationer.
 

 
Jabra Solemate

Jabra Solemate, bärbar högtalare

Bärbart och skyddat strandljud

Pris: 1 700 kr
jabra.com

Med Jabra Solemate får du sand- och stänksäkert ljud på stranden.
Det är alltid lika problematiskt att ligga på stranden och ändå få sig till livs lite musik eller radio. Allt det får vi ju idag via smartmobilen, men speciellt sand- och vattentålig är ju inte en sådan, så den ska helst vara in packad i något. Jabra Solemate är en välbyggd och kompetent transportabel högtalare för kabel- eller blåtandsöverföring som klarar både sand och vattenstänk. Underdelen kan bytas till diverse glada färger.
 

 
SamsungUE40

Samsung UE40F6505, LED-LCD-TV

TV för regniga dagar

Pris: från 11 000 kr
Samsung.se

När meteorologerna kommer med dåliga nyheter och regnet bara vräker ner är det guld värt att ha en bra TV!
Samsungs splitternya F6505-serie är fullproppad med smarta tjänster, inklusive populära film-appar som HBO och Netflix. Den här LED-baserade LCD-skärmen finns i flera olika storlekar mellan 40 och 55 tum. Tunn design gör att varje kvadratcentimeter används till bilden.

Bildkvaliteten är hög och TV:n har inbyggd mottagare för marknät, kabel och parabol, och styrs med surfplatta och mobil samt vanlig fjärrkontroll. Det går även att dela bilder, video och TV-program med bärbara enheter.
 

 
ChargeCard

Kreditkort som laddkabel

Pris: 25 dollar
Chargecardproject.som

En kabel man alltid har med sig gör det enklare att få ström till telefonen när man behöver det.
Telefonen har en förmåga att få slut på batteriet precis när man verkligen behöver den. Ofta går det att hitta en USB-port men man har ju ingen laddkabel i fickan. Lösningen heter Chargecard och är en ”kabel” i form av ett kreditkort som får plats i plånboken. Det är bara att dr ut kabeln och koppla in telefonen till närmaste USB-port! Finns till iPhone och Android.
 

 
TomTomRunner

TomTom Runner och Multisport

Träningsklockor

Pris: ca 1 000 kr
tomtom.com

TomToms nya klockor ska vara ovanligt tunna och smidiga att ha på sig när man tränar och på den högupplösta skärmen kan man se distans, tid och hastighet även i direkt solsken. Man kan sätta upp mål, tävla mot sina egna rekord eller hålla en viss ansträngningsnivå. Klockorna kan kopplas till pulsmätare och är kompatibla med många träningssajter. Multisport-modellen funkar även för cykling (fäste finns) och simning (vattentät till 50 meter). De funkar även inomhus på löpband.
 

 
EtonRukusbärbarhögtalare

Eton Rukus, bärbar högtalare

Ljud med solceller

Pris: 2 000 kr
Intodesign.dk

Den här transportabla högtalaren spelar musik via bluetooth – och laddas upp av solen!
Eton Rukus Solar är ett bärbart bluetooth-ljudsystem utrustat med en högeffektiv solpanel så att man kan spela musik hela dagen lång. Bara att ta med direkt till parken, stranden, festen eller campingplatsen – eller hemma på balkongen.

Rukus Solar länkas snabbt och enkelt med signalkällan. Bluetooth-förbindelsen med AVRCP (one-touch hopparning och kontroll) och A2DP (hög ljudkvalitet) gör det smidigt att lyssna på musik från alla bluetooth-kompatibla telefoner, surfplattor och datorer. Högtalaren har även en USB-port för uppladdning av de flesta bärbara enheter. Den är utrustad med ett handtag, vilket bra eftersom vikten är 1,8 kilo.
 

 
BangOlufsenH6

Bang & Olufsen H6, hörlur

Sluten hörlur för sommarbruk

Pris: 400 euro
Bang-olufsen.com

H6 är en hörlur med både passform och komfort för sommarbruk.
Den nya H6-hörluren från Bang & Olufsen är utvecklad även med tanke på att den ska kunna användas om sommaren. Normalt blir man tämligen svettig med slutna hörlurar, men skinnet och minnes-skummet som ligger an mot örat är framtaget just med tanke på att hörluren ska kunna användas även när det är varmt. Att B&O dessutom gjort att kapslarna kan vridas nittio grader för att underlätta transport gör ju inte saken sämre. Ljudet? En kort provlyssning var mycket lovande!
 

 
SamsungGalaxyS4

Samsung Galaxy S4

En egen tolk i fickan

Pris: från 6 000 kr
Samsung.se

Samsungs nya S4 har otaliga funktioner. En av dem är S-Translator som översätter från tal till text – eller tvärtom.
Här är ett av de bästa resesällskapen du kan tänka dig. S-Translator-funktionen översätter i realtid från tal till text, eller tvärtom, mellan olika språk: kinesiska, koreanska, japanska, spanska, franska, tyska, engelska och italienska. Ingen svenska ännu så länge, alltså. Det finns också en funktion som översätter skrivna ord via kameran, vilket påminner mycket om Googles egen Goggles-tjänst. Du kan med andra ord be Galaxy S4 att förklara menyn när du är på fransk restaurang eller att fråga om vägen – och begripa svaret – om du är vilse på Sicilien.

En annan somrig funktion är att få med fotografen i bilderna. Galaxy S4 kan nämligen använda både den framåtriktade och den bakåtriktade kameran när man tar bilder eller filmar. Och så kan man lägga till små ljudsnuttar till bilderna, till exempel små kommentarer eller hälsningar.
 

 
Xperia_Tablet_Z

Sony Xperia Tablet Z, surfplatta

Tunn och vattentät

Pris: från 4 500 kr
Sony.se

Sony har slutat med den kilformade designen och gjort Tablet Z mer strömlinjeformad – och bara 6,9 mm tjock!
Det finns inte så många surfplattor utom Apple iPad 4 och iPad mini som har LTE. Men nu förklarar Sony krig med sin Xperia Tablet Z. Den slanka plattan väger bara 495 gram och är inte ens 7 millimeter tjock – tunnare än de flesta smartmobiler!

Tablet Z är gjord av läckra och robusta material. Precis som mobiltelefonen Xperia Z är surfplattekusinen vattentät och klarar smuts. Den finns i två versioner, med och utan 4G/LTE, och man kan välja mellan 16, 32 eller 64 GB minne. Skärmen är 10,1 tum stor och har 1920 x 1200-upplösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också