Search
Generic filters

Generationsväxling hos Nintendo

Nintendo har visat upp sin nya spelmaskin hos distributören Bergsala.

Switch innebär att Nintendo sätter punkt för Wii U, som aldrig blev någon stor framgång. Varför det blev så kan det finnas flera orsaker till. Vi gissar på att namnet var mer förvirrande än positivt och på bristande stöd från tredjepartsutvecklare. Man allt det är glömt, för nu kommer det en konsol.

Mario Kart är alltid kul, och ser fantastiskt ut på Switch

Ljud & Bild fick en inbjudan till Bergsala i Kungsbacka för att prova den nya spelkonsolen innan den släpptes i butikerna 3 mars. Det var stort sug efter de små maskinerna, så särskilt mycket speltid blev det tyvärr inte. Men vi hann få ett första intryck av hårdvaran och följer självklart upp med ett regelrätt test så snart vi får chansen.

Handhållen och stationär i ett
Nintendo Switch har en kul storlek och är på många sätt och vis en tvättäkta Nintendo-produkt. Precis som med Wii har Nintendo utmanat sina ingenjörer att tänka i nya och annorlunda banor. Resultatet är en maskin som kan tas loss och användas på flera sätt. Huvudenheten består av en pekskärm som ser ut som en avlång surfplatta. Till den hör de speciella Joy-con-kontrollerna, som antingen sätts fast på sidan av skärmen, används tillsammans i en speciell hållare eller hålls löst, av antingen en eller två personer. Sätter man in skärmen i hållaren så förvandlas den handhållna enheten till något som mer ser ut som en vanlig spelkonsol.

När någon spelar på den handhållna enheten kan vi andra hänga med på storskärmen.

Hur stark är den?
En sak det varit mycket kontroverser om – och som alltid kommer upp när någon lanserar en ny spelkonsol – är insidan. Nintendo brukar tona ner sådant och i stället fokusera mer på själva upplevelsen och på själva spelen. Det gjorde de även under det här evenemanget. Det har dock ändå framkommit att innanmätet kommer från Nvidia och vid närmare inspektion visar det sig till och med vara samma grafikchip och processor som sitter i Nvidia Shield TV, Tegra X1. Hur Nintendo utnyttjar den här maskinvaran är fortfarande för tidigt att säga. En markant skillnad mellan Switch och Shield TV är dock att Nintendos maskin bara har en HDMI 1.4-utgång och därför inte kan skicka ut en Ultra HD-signal med fler än 30 bildrutor i sekunden. Spelens upplösning sägs dessutom vara 1080p när konsolen står i sin hållare och 720p i handhållet läge.

Så här ser den mer normala Pro Controllern ut.

Är den tillräckligt stark?
Allt prat om grafikkort och processorkraft är något som plågat Nintendo förut och därför är det bara naturligt ställa frågan: Kan Switch mäta sig med konkurrenterna från Sony och Microsoft, som just nu satsar stenhårt på 4K och HDR? Ännu så länge är det omöjligt att svara på den frågan. I slutändan är hårdvara inte allt, det brukar i stället vara spelen som avgör om en ny konsol blir en framgång eller inte. Nintendo är dock fortfarande tvungna att se till att tredjepartsutvecklarna tycker att deras nya konsol är tillräckligt intressant för att utveckla spel till den. Är den för svag jämfört med konkurrenterna så blir det mycket dyrare att utveckla till den, vilket innebär att cross-platform-titlar så småningom minskar till ingenting, vilket är vad vi såg hända med Wii och Wii U.

Verkar lovande
Tills vidare ska vi dock ge Nintendo en chans att visa vad den nya konsolen klarar av. Vi fick som sagt en möjlighet att prova den och även om det bara var för en kort stund så var första intrycket bra. Urvalet av spelet var inte så stort vid lanseringen och vi fick bara prova ett fåtal spel. Ett par av dem var partyspel, det klassiska Mario Kart, Splatoon 2, ett boxningsspel samt Zelda. Vart och ett var utvalt för att demonstrera speciella egenskaper i konsolen, sättet man styr på och de grafiska egenskaperna. Framför allt Mario Kart 8 utmärkte sig med ett snygg och flytande grafik. Det såg otroligt bra ut både på den handhållna skärmen och förstorat i ett större format, det måste vi medge. Sällskapsspelen som hette 1-2-Switch gillade jag inte lika mycket. Nintendo utlovar att det kommer fler än 20 småspel som ett paket. Under lanseringen fick vi prova tre av dem. Då kunde man till exempel mjölka en ko eller leka prickskjutande cowboy. Till båda spelen användes Joy-con-kontrollerns inbyggda sensorer, på ett liknande sätt som Wii. Zelda hann vi aldrig prova eftersom kön var för lång. Men vi tittade på när andra spelade och kan konstatera att även detta såg riktigt snyggt ut. Det är dessutom värt att påpeka att Nintendo är mer kända för en enklare grafisk stil än rivalernas mer fotorealistiska ambitioner.

Se men inte röra.

Eftersom det handlar om en handhållen konsol spelar naturligtvis vikten en stor roll. Den kan vi dock inte kommentera ännu eftersom konsolen satt fast i en metallanordning av samma typ som används i butiken. Hållaren som kopplas till TV:n fick vi inte heller pilla på eftersom alla exemplar var inlåsta i genomskinliga lådor av plexiglas.

Vad vi däremot kan kommentera är de små Joy-con-kontrollerna. De är ganska så små, med små knappar och mycket lite friktion i de inbyggda tumspakarna. Det är lite oroande. Passar de bara barnhänder? Lyckligtvis släpper Nintendo även en vanlig kontroll som går att använda till Switch när den är inkopplad till TV:n. Den är inte lika intuitiv men fungerar fint och har till och med ett inbyggt gyroskop – som tur är går att stänga av.

Vi har naturligtvis redan lagt in en beställning på ett testexemplar och ska ge dig en omfattande recension av Nintendo Switch när den kommer till butikerna.

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.