Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Drönarna förföljer dig

Många drönare har ett så kallat follow me-läge som gör att de flyger runt dig och automatiskt gör snygga ”helikopter-selfies”.

Av / 2016-08-23 - 06:00
Drönarna förföljer dig

Drönare är kul leksaker och bara att flyga med dem kan vara många timmars underhållning (och ännu fler timmars pauser under tiden du väntar på att batterierna ska laddas upp mellan flygturerna). Men riktigt kul blir det inte förrän du monterar fast en actionkamera på drönaren och använder den som flygande filmkamera.

Med en kamera ombord är drönaren perfekt för att filma actionsport av alla sorter, och i rätt händer kan den göra rundflygningar på samma sätt som det förut behövdes en helikopter eller monsterkran för att göra.

Tyvärr är det trassligt att själv styra en drönare samtidigt som man filmar motivet de flesta föredrar att föreviga: sig själva!

Det är här de så kallade follow me-drönarna – eller ”följ mig-drönare” – kommer flygande in i bilden. De har förmågan att flyga självständigt och hålla sig i närheten av personen som kontrollerar dem, fast utan att de behöver styras direkt. Tekniken finns i flera av de modernaste drönarna. Det innebär dock också att det inte är ett billigt nöje att befinna sig i händelsernas centrum. Och i de flesta fall måste du dessutom lägga till kostnaden för en actionkamera ovanpå själva drönaren i budgeten.

 

Två sätt att styra drönaren

De flesta drönare med Follow Me-läge använder en handhållen enhet med GPS som guide. Det kan antingen vara en mobiltelefon eller surfplatta, eller en tillhörande sändare. Drönaren är programmerad att följa sändaren och att alltid behålla motivet mitt i bilden.

Follow Me-läget skapar ett virtuellt band mellan drönare och styrenhet, som gör det möjligt för drönaren att spåra en person eller ett föremål i rörelse. De flesta Follow Me-drönare kan också ställas in så att de svävar på en fast plats och bara följer motivet med kameran, eller att flyga efter motivet och filma på nära håll.

Ett annat och inte lika vanligt sätt att spåra målet är genom bildigenkänning. Det har till exempel i DJI Phantom 4. När du har låst föremålet på skärmen och låtit drönaren flyga ett par varv runt det och filmat det från alla vinklar, så känner Phantom 4 igen motivet och kan följa efter det.

 

Integrerad programvara

Mjukvaran för programmering av Follow Me-drönare brukar vara inbyggd i den allmänna styr-appen. DJI har sin GO App. 3DRobotics använder sin egen SOLO App och andra använder Mission Planner-mjukvara. Vissa tillverkare bygger in Follow Me-mjukvaran i en styrenhet.

Mjukvaran är tämligen sofistikerad och använder algoritmer och beräkningar för att spåra och konstant behålla motivet i bilden. De flesta Follow Me-program kan programmera kardan-leden och kameran med förinställda flygavstånd, höjder och vinklar som ger videofilmen proffsiga perspektiv.

 

Små steg i början

Även om den grundläggande tekniken är densamma så finns det skillnader i de olika drönarnas version av den. Detta gäller till exempel avståndet mellan drönaren och styrenheten. Därför är det säkrast att vara försiktig till en början, så att man inte riskerar att förbindelsen mellan drönaren och dig förloras. 20 meter som maximalt avstånd och 30 meters maximal flyghöjd är ett bra ställe att börja på.

 

Håll avstånd

Även om drönaren på egen hand kan göra avancerade kamerarörelser och flyga i cirklar runt dig så är den inte lika intelligent när det gäller att undvika hinder på vägen. Den håller helt enkelt inte koll. Så se till att det alltid finns gott om plats runt dig. Offpist-åkning i nysnö går fint – mountainbike i tät skogsterräng gör det inte. Om du är osäker så ställ in drönaren på en höjd där det inte finns något att krocka med.

 

Återvänd till basen, Blå ledare

Att flyga med drönare är kul, men håll koll på batteritiden. Den dyra leksaken kan bara vara i luften under en kort tid. Det är också en god idé att använda sig av drönarens ”Home-funktion”, som får den att återvända till en förutbestämd plats om batteriet håller på att ta slut.

 

Lily

Enorm framgång för flygande kamera

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 899 dollar
Webb: lily.camera

Lilla söta Lily var den första följande drönaren. Genom att insistera på att Lily inte är någon drönare utan en flygande kamera slog Lily-gänget klorna i en helt ny publik – en publik som inte ville agera helikopterpilot utan bara ville göra coola videor av sig själva.

Lily-drönaren slängs bara upp i luften (eller ner i vattnet, eftersom den är vattentät), så sätter den igång själv. Sedan följer den användaren trofast under tiden den filmar video i Full-HD. Det finns inget behov av styrning eller programmering av rutt. Ett armband på armen tar hand om styrsignalen. Innan lanseringen i januari 2016 hade det redan sålts fler än 60 000 exemplar. Flygtiden är 20 minuter och maxhastigheten 40 km/h (så den är inte lämpad för hastighetsgrenar).

 

AirDog

Följer efter som en hund i koppel

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 16 000 kr
Webb: airdog.com

En av de mest tillgivna Follow Me-drönarna är AirDog från Helico Aerospace Industries. Precis som namnet antyder följer den sin husse eller matte som en hund i koppel. ”Kopplet” heter AirLeash och är det här fallet en Bluetooth-anslutning. Med hjälp av en mobil-app kan man programmera drönaren att följa efter på ett bestämt avstånd eller göra rundflygningar på ett visst avstånd och en viss höjd.

 

3DR Solo

Kan strömma GoPro-video direkt

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 10 000 kr
Webb: 3dr.com

Solo-drönaren från American 3D Robotics är en av marknadens mest avancerade. En 3-axlars kardanupphängning innebär att det går att filma åt alla håll, oavsett åt vilket håll drönaren flyger. Men det riktigt intressanta är att man kan strömma video direkt från drönarens kamera (GoPro Hero3 + eller senare modeller) till en mobiltelefon eller surfplatta.

Solo-drönarens flygtid, lastad med kamera och kardanupphängning, är ungefär 20 minuter. Fjärrkontrollen är ett kapitel för sig och har faktiskt lika mycket processorkraft som datorn inuti själva drönaren (1 GHz Cortex A9-processor).

 

Hexo +

Biografteknik utan krångel

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 990 dollar

Webb: hexoplus.com

Om du tycker att drönarnas fjärrkontroller ser komplicerade ut (och de ÄR komplicerade!) så kan Hexo+ vara lösningen. Som namnet antyder har den sex propellrar. Det ingår däremot ingen fjärrkontroll, i stället styrs Hexo+ från en smartmobil-app.

Förutom en styrning som känns trygg har den flera förprogrammerade kamerafunktioner (sammanlagt 80 stycken!), till exempel panorering, dolly-filmning, och rundflygningar. Det lär underlätta för att får resultat som liknar professionella inspelningar. Och det låter onekligen lovande, eftersom den största anledningen till att skaffa en kameradrönare väl är just för att göra helikoptersekvenser à la stridsscenerna i ”Highlander”! Å andra sidan får man skynda på med fäktningen, för Hexo+ har bara 10–15 minuters flygtid.

 

DJI Phantom 4

Förstår omgivningen

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 15 800 kr
Webb: dji.com

Phantom 4 från DJI använder som nämnts ovan en annan teknik än konkurrenterna. Där de andra följer sina motiv som hundar i koppel är det bättre att jämföra Phantom 4:s teknik med leken ”apport”. Med hjälp av bildigenkänning kan drönaren urskilja sitt motiv från omgivningen. Detta innebär också att den inte har samma begränsningar för hur långt den kan avlägsna sig från motivet eftersom det inte finns någon radioförbindelse som kan förloras. Ett inbyggt sensorsystem håller ”ett öga” på eventuella hinder på vägen. DJI utlovar en flygtid på upp till 28 minuter på en laddning.

 

Slutade jobbet för att flyga drönare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Amerikanska 3D Robotics är en av de äldsta och mest etablerade drönartillverkarna och har flera drönare med Follow Me-funktion i sortimentet. 3D Robotics grundades 2009 av den före detta chefredaktören på tekniktidningen Wired, Chris Anderson. Efter att ha sett de första drönarna bestämde sig Anderson för att de var framtiden, varpå han grundade 3D Robotics tillsammans med en 20-årig mexikansk invandrare, Jordi Muñoz. Chris Anderson slutade senare på Wired för att bli drönartillverkare på heltid. I dag har företaget fler än 100 anställda

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen