annons

CES 2019: Världens (kanske) tunnaste skärmram från Asus

Med två nya supertunna ultrabooks i ZenBook-serien är Asus redo för det nya året.

(Foto: Tillverkare)
annons

På CES-mässan har taiwanesiska Asus precis presenterat två ultrabook-datorer med 13,9- respektive 14-tums skärm som lystrar till namnen ZenBook S13 UX392 och ZenBook 14 UX431. Och av de två är det definitivt ZenBook S13 som är den mest spektakulära nyheten!

Om man bortser från Asus egna förskönande ordalag, som beskriver ZenBook S13 som en ”sann kombination av skönhet och styrka”, så är det faktiskt riktigt imponerande att Asus med hjälp av en ultratunn ram runt skärmen har lyckats stoppa i en 13,9-tums skärm i ett skal som egentligen är avsett för en 13,3-tummare.

Asus skryter med att datorns 97 % ”screen-to-body ratio” är nytt världsrekord, och även om vi inte kan direkt kan vare sig bekräfta eller bestrida det så är det onekligen imponerande. Faktum är att ZenBook S13 har en skärmyta som är ungefär 10 % större än på motsvarande ultra-bärbara 13-tumsdatorer, trots att den bara väger 1,1 kg och har måtten 316 x 195 x 12,9 mm – vilket till exempel är både tunnare och smalare än Apples MacBook Air 2018 med 13,3-tumsskärm som vi testade strax före jul.

Asus ZenBook S13 UX392. Foto: Asus
Asus ZenBook S13 UX392. Foto: Asus

Konfiguration från en helt annan viktklass

Trots ett snyggt yttre är inte ZenBook S13 någon lättviktare. På ett eller annat sätt har Asus nämligen lyckats trycka in ett Nvidia GeForce MX150-grafikkort i det begränsade utrymmet. Så att ta en omgång Fortnite eller Minecraft på språng är alltså inget problem.

Datorn kör Windows 10 och drivs av Intels senaste 8:e generations Core i7- eller i5-quadcore-processor och är utrustad med 1 TB SSD-disk och 16 GB RAM. Ett batteri på 50 Wh ska enligt Asus ge en batteritid på upp till 15 timmar.

Det har inte heller snålats med förbindelserna med omvärlden. Många andra tunna ultrabärbara datorer har bara USB-C men ZenBook S13 har både 2 x USB-C och en vanlig USB 3.1-typ A-port. Plus en 3,5 mm jack-kontakt och en microSD-kortport.

Vi vet ingenting om priset ännu, men undrar just om det inte hamnar i trakterna av den nuvarande modellen i serien, ZenBook S, som för närvarande kostar kring 15 000 kronor. Vi vet däremot att Asus förväntar sig att lansera modellen i svenska butiker under våren.

annons

Asus ZenBook 14 UX431

Den andra ZenBook-nyheten från Asus, ZenBook 14 UX431, blir förmodligen lite billigare om den hamnar i närheten av den nuvarande modellen, ZenBook 14 UX433 – som vi för övrigt planerar att testa nu i januari.

annons

ZenBook 14 UX431 har 14-tums skärm, upp till 8:e generationen Intel Core i7-processor, upp till GeForce MX150-grafikkort, upp till 16 GB RAM och upp till 1 TB SSD-disk. Precis som ZenBook S13 har den USB-C, USB 3.1 Typ A och till och med en gammal hederlig USB 2.0-port. Den väger knappt 1,45 kilo och har som speciell funktion ett numeriskt tangentbord som lyser upp under styrplattan när man vill.

Asus räknar med att ZenBook 14 UX431 kommer till svenska butiker under första kvartalet.

Asus ZenBook 14 UX431 med numeriskt tangentbord i styrplattan. Foto: Asu
Asus ZenBook 14 UX431 med numeriskt tangentbord i styrplattan. Foto: Asu

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Läs också

Microsofts halvhjärtade iPad Pro-dödare fortsätter med sin tradition och misslyckas

Sonos VD: Förlåt!

JBL släpper utmanare till Klipsch Reference

Öronproppar är fortfarande bäst med sladd

Premiärfest för Ragnarok – vi har bilderna, och video!

Bästa nybörjarkameran blir ännu bättre

Ambilight i alla Philips TV-nyheter

Flera modeller får dessutom ljud från B&W.

Fotoskrivare för hela familjen

Ljusstarka objektiv till mellanformatkameror

Sonos till arga användare: Lugna er!

Smartklocka med banguide för golfare

Nya super-grafikkort i sommar

Nödlösning från mellersta hyllan räddar Huawei från Google-blockad

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?