Search
Generic filters
 itemprop

CES 2019: Kvantdatorn är här

IBM har visat upp världens första kommersiellt tillgängliga kvantdator i Las Vegas.

Kvantdatorn har i många år varit datateknikens heliga gral: en dator som i stället för att tugga sig igenom ändlösa rader av ettor och nollor i programkoden kan testa alla möjliga utfall samtidigt och komma fram till resultatet på första försöket. Problemet är bara att datorer av den här typen bara har funnits experimentella installationer i laboratorier – där det till och med har varit svårt att bevisa att de ens fungerar.

Tills i dag, när IBM på CES i Las Vegas presenterade vad de själva kallar världens första kommersiella kvantdator.

IBM Q System One är en 20-kvantbitars dator i smakfull design, som sägs rymma allt som behövs för att ett företag ska kunna börja experimentera med kvantberäkningar. Men lägg märke till ordet ”experimentera”, för det krävs fortfarande en hel sportsmannaanda och vetenskaplig nyfikenhet för att använda den tre meter höga kuben till något konkret. Och även om kvantdatorn ser ut som rekvisita från en science fiction-film så är processorkraften mer tidsenlig.

Bara början

IBM Q System One har 20 kvantbitar. Som jämförelse hade Googles D-Wave-kvantdator, som vi har berättat om tidigare, 28 kvantbitar. Och trots att dess algoritmer var 35 000 gånger mer effektiva än traditionella program så var D-Wave ändå lite långsammare än en vanlig stationär dator 2014. Ett annat litet aber är att ”hjärnan” i datorn bara fungerar när den kyls ner till en temperatur på en hårsmån över den absoluta nollpunkten (-273 grader Celsius). Och då bara i 100 millisekunder åt gången.

Men IBM Q System One ser onekligen cool ut. Och att det över huvud taget har gått att få tekniken så mogen att den (och det massiva kylsystemet) kan packas in och säljas, är bara det en prestation. IBM lovar dessutom att maskinen kan uppgraderas längre fram. Den traditionella datorn har ju också förbättrats en hel del sedan de första IBM-mainframe-datorerna lanserades 1952.

Läs också: Världen går på kvantmekanik

annons

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

Prova  LB+ i 3 veckor
3 VECKOR FÖR 3 KR
Tillgång till alla tester och nyheter
PROVA LB+
Ingen bindningstid
Stäng
Scroll to Top