Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Amazon drämmer till med 4 nya smarthögtalare

Högtalare, smart skärm, öronproppar, glasögon – och en ring

Skrivet av / 2019-09-26 - 21:52
Amazon drämmer till med 4 nya smarthögtalare

Amazon menar uppenbarligen allvar med sin Alexa-smartassistent. Förutom att uppgradera högtalarna Echo och Echo Dot släpper de en större och modell högtalare som heter Echo Studio. Och så deras minsta högtalare hittills: Echo Flex. Som pluggas in rakt i vägguttaget och sedan sitter där!

Amazon Echo
Nya Echo. Foto: Amazon

Ny Echo

Den tredje generationen Echo får uppdaterad textildesign i fler olika färger och sägs dessutom låta bättre. Och det är bra, för när vi testade föregångaren tyckte vi att ljudet var i plattaste laget med musik – även om det lät klockrent med tal och röster.

Echo har samma bestyckning som Echo Plus, inklusive ett 3-tums baselement och större volym på insidan för att ge en fylligare bas. Amazon utlovar också klarare mellanregister och diskant. Priset är samma som förut: 99 dollar.

Echo Flex
Echo Flex. Foto: Amazon

Echo Flex – rakt i väggen

Echo Flex är den billigaste Alexa-högtalaren hittills och är nästan osynlig när den stoppas in direkt i vägguttaget. Inga kablar, inget trassel. För bara 25 dollar blir det billigare än någonsin att fylla huset med Alexa-assistenter. Och de smarta funktionerna är desamma som i de större högtalarna. Den pyttelilla högtalaren är optimerad för Alexas röst, så den påstås låta klart och tydligt trots de ringa måtten.

Om du är orolig för att Flex stjäl kontakten från din mobilladdare så kan du glädja dig åt att den även har en USB-kontakt, så att du ändå kan ladda mobilen eller någon annan enhet direkt från högtalaren.

Echo Dot with clock
Echo Dot with clock. Foto: Amazon

Echo Dot with clock – med klocka och LED-display

Echo Dot är Amazons hittills mest sålda smarthögtalare och en direkt konkurrent till lilla Google Home Mini. Echo Dot with clock är namnet på den nya versionen, som har fått en liten skärm med LED-bakbelysning som automatiskt justerar ljusstyrkan i rummet. Du kan till exempel se temperaturen utomhus och det blir extra lätt att ställa in alarmet på morgonen. Om du vill sova längre kan du snooza alarmet med en knapptryckning på toppen av högtalaren. Pris: 60 dollar.

Echo Studio
Echo Studio. Foto: Amazon

Echo Studio – stor högtalare med ”3D-ljud” och extra smarta funktioner

Den största högtalaren Echo Studio har hela fem inbyggda, riktningsbestämda högtalarelement. Enligt Amazon har den konstruerats för att ge premiumljud med rumskänsla, klarhet och djup. Och är alltså en direkt konkurrent till Apples HomePod, fast för halva priset. En 5,25-tums bashögtalare, en maxeffekt på 330 watt och en basreflexport i botten ska ge ordentliga mängder bas. Echo Studio har en 1-tums diskant och tre 2-tums mellanregister som tillsammans påstås ge ett sprött och tydligt ljud. Den har dessutom en högupplöst DAC och en effektförstärkare med 100 kHz bandbredd, vilket gör att den kan spela högupplösta musikformat. Ingen slump, eftersom Amazon just har lanserat högupplöst strömning i USA (i dagsläget dock inte i Norden).

Echo Studio mäter automatiskt akustiken i rummet och justerar ljudet därefter, så att den låter optimalt oavsett var den är placerad. Med andra ord precis som Apple HomePod och Sonos Move.

Två Echo-högtalare kan paras ihop i stereo och högtalaren kan kopplas ihop med Fire TV, så att ljudet strömmas direkt till högtalarna. Oavsett om ljudformatet är Dolby Digital i 5.1 eller stereo – eller Dolby Atmos.

Echo Studio har också smarta hem-hubben Zigbee inbyggd, som kan styra kompatibla smarta enheter.

Pris: 200 dollar.

Echo Show 8
Echo Show 8. Foto: Amazon

Echo Show 8 – 8-tums smartskärm med kamera

Amazon hävdar att Echo Show är marknadens mest flexibla smartskärm. Förutom en 8-tums skärm garanterar de ett krispigt och kraftfullt ljud, och det finns en inbyggd kamera som täcks för automatiskt av ett lock när den inte används. För att skydda privatlivet.

Med Show 8 kan du be Alexa att visa TV-program eller filmer, ta fram steg-för-steg-matlagningsvideor och recept, samt anmäla dig till direktsända matlagningskurser. Den smarta skärmen kostar 130 dollar.

Echo Buds
Echo Buds. Foto: Amazon

Echo Buds – helt trådlösa öronproppar med Bose-brusreducering

De här öronpropparna ger direkt tillgång till röstassistenten Alexa, utan att du behöver röra vid dem. Varje öronpropp har två externa mikrofoner och en inre, som tillsammans reducerar oväsen så att Alexa också hör dig även i bullriga miljöer. Så att du kan be henne spela din favoritmusik eller få en vägbeskrivning.

För att spela musik har varje öronpropp två balanserade element, som har fördelen av en snabbare och renare återgivning av de höga frekvenserna än vanliga dynamiska högtalarelement. De brukar inte användas för basåtergivning, eftersom lång slaglängd inte är teknikens största styrka, men här har Amazon alltså valt samma teknik för båda frekvensområdena.

Dessutom har öronpropparna brusreducering från Bose, så vi räknar med effektiv bullerdämpning. Echo Buds är stänkskyddade med IPX4-certifiering.

Batteritiden anges vara 5 timmar med musik eller 4 timmar med samtal, och det medföljande laddningsfodralet ger tre extra laddningar.

Som nämnts ovan aktiverar Echo Buds Alexa direkt med rösten, men du kan också hålla inne en knapp på öronproppen och komma åt telefonens inbyggda assistent – även om det är Siri eller Google Assistant.

Till sist kommer två produkter som ännu så länge bara är tillgängliga för utvalda medlemmar:

Echo Frames
Echo Frames. Foto: Amazon

Echo Frames – glasögon med Alexa (bara för inbjudna medlemmar)

Tanken med Echo Frames är att ge tillgång till Alexa utan att behöva röra vid något. När du använder glasögonen kan du be assistenten ringa samtal, påminna dig om dagens sysslor eller lyssna på favoritspellistor eller poddar. Tack vare ett inbyggt VIP-filter3 kan Frames visa de telefonmeddelanden som är viktiga för dig och filtrera bort resten. Du får en notis om ett missat samtal och vem det var som ringde, så att du kan svepa längs glasögonskalmen för att lyssna.

Echo Frames är gjorda för att se ut och kännas som vanliga glasögon och har inte någon kamera eller skärm. Alltså har de mycket gemensamt med Bose Frames. Echo Frames kostar 180 dollar, men det är bara ett urval av Amazons Day One-medlemmar som kommer att få erbjudandet. Vi andra får vänta tills senare – och om priset blir detsamma för oss vet vi inte.

Echo Loop
Echo Loop. Foto: Amazon

Echo Loop – smart ring

Ännu en produkt som bara gäller för Amazons invigda Day One-medlemmar. Det här är en ring som du har på fingret, där du kan klicka på en knapp för att fråga Alexa om saker du undrar. Hur mycket är lagom att ge i dricks på restaurangen där du semestrar? Kom du ihåg att låsa dörren när du gick hemifrån? Ringen kan även användas för telefonsamtal.

Priset för medlemmar är 130 dollar. Om Echo Loop så småningom går att köpas av vanliga dödliga, och vad den i så fall kostar, vet vi inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Mindre version av testvinnaren

Vanligtvis inte ett enmansjobb...

Black Week 2023: De bästa soundbar-klippen

Magico krymper flaggskeppet

Sonos tempel i Elgiganten

B&O-högtalare med 3500 svävande aluminiumprickar

Instegsmodell med X-faktor

Sonus faber Duetto lanserad

Ny godbit från Bowers & Wilkins och McLaren

Slimmad högtalare i Formel 1-klassen

Scansonic kommer ge dig gåshud

Om du inte har råd med de stora Goldmund

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen