Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

6K-skärm och brutal Mac Pro

Apple flörtar med proffsen med den värsta Macen hittills.

Av / 2019-06-03 - 21:09
6K-skärm och brutal Mac Pro

Den svarta cylindern är historia. I dag visade Tim Cook upp en ny generation Mac-datorer för proffsen, med upp till 1,5 TB minne, åtta PCI-E-platser och hela 14 teraflop Radeon Pro Vega-II grafikprestanda med 32 GB HBM2-minne.

Det här låter kanske som grekiska för många, men är ljuv musik i proffsens öron.

Tim Cook lovar att detta är den allra hetaste Macen någonsin, och en av de – om inte den allra – bästa datorerna på hela konsumentmarknaden.

Teraflops

Nya Mac Pro kör Xeon-processorer med upp till 28 kärnor och Apple har skapat en grafiklösning som heter Afterburner och som ska göra att proffsen kan köra tre 8K ProRes RAW-videoströmmar. Samtidigt. Eller tolv strömmar med 4K ProRes RAW-video.

Grundversionen börjar med ett Radeon Pro 580X-grafikkort, men kan också konfigureras med ett Radeon Pro Vega II, upp till 14 teraflop-processorprestanda och 32 GB minne med 1 TB/s bandbredd.

Den finns också med Radeon Pro Vega II Duo, med Vega II-grafikprocessorer med 28 teraflop (!) och 64 GB minne. Världens starkaste, enligt Apple.

Inte nog med det, man kan också välja MPX-moduler, så att man kan använda två Vega II Duo. Då snackar vi – håll i dig – 56 teraflops och 128 GB grafikminne.

Mac Pro kan konfigureras av användaren själv och kan rymma fler PCI-E-kort, mer minne fördelat över 12 minnesplatser och mer kraftfulla grafikprestanda.

6K-skärm

Samtidigt med nya Mac Pro släpper Apple en ny skärm. Apple Pro Display är 32 tum stor och har 6015 x 2284-upplösning. 6K med andra ord. Eller 20 megapixlar om man så vill.

Panelen på skärmen har LED-bakgrundsbelysning och är kalibrerad från fabrik.

Den stöder P3-färgrymd 10-bitars färger och har 1 600 nits ljusstyrka samt enligt Apple hela 1 000 000: 1 i kontrastomfång.

Priser

Med rätt grafikkort kan krävande användare köra flera tunga videoströmmar, massiva batch-processer, 3D-rendering och andra tunga uppgifter som skulle tvinga ner en vanlig på knä.

Svenska priser är inte satta, men i USA börjar en Mac Pro på 6 000 dollar, medan Pro Display XDR börjar på 5 000 dollar. Någonstans kring 60 000 respektive 50 000 kronor, förmodligen.

Apple säger inte exakt när datorn och skärmen kommer, bara att de ska gå att beställa i höst 2019. Samma sak gäller för Pro Stand-stället för 1 000 dollar och VESA-adaptern för 200 dollar.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen