Nyhet

13-årig tysk drönarpilot filmar Teslas nya fabrik i Berlin

En 13-årig tysk pojke håll på att bli arresterad för att ha filmat Teslas stora byggplats nära Berlin. Då kom självaste Elon Musk till undsättning.
forfatter

Silas Heineken är 13 år och bor i Berlin. Efter många månaders slit och släp med trädgårdsarbete för grannarna hade han äntligen skrapat ihop tillräckligt med pengar för att köpa DJI Mavic Pro-drönaren som han drömt om. Ett par månader senare påbörjade Tesla ett enormt byggprojekt precis utanför Silas dörr!

YouTube-kanalen Tesla Kid Grünheide var född.

I en video tackar Silas Heineken sina fans, som sponsrat hans elcykel så att han kan besöka Teslas byggplats så ofta han vill. (Foto: Tesla Kid Grünheide / YouTube)

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg

De senaste åren har nämligen Tesla utökat produktionen av sina elbilar i Europa. Den första fabriken öppnade för flera år sedan i den nederländska staden Tilburg, cirka 100 km från Amsterdam. Där monteras dock bara bilar – Model S och Model X – ihop av komponenter som levereras färdiga från USA. Efter denna har det tillkommit ännu en fabrik i Prüm i Tyskland, som arbetar med automatisering av Teslas produktionsprocesser.

Men i Grünheide i delstaten Brandenburg – som ligger bara några kilometer från den tyska huvudstaden Berlin – har Tesla tagit det första spadtaget till en så kallad Gigafactory, där företaget planerar att producera 10 000 exemplar av den nya Tesla Model Y. Per vecka.

Tesla Model Y. (Foto: Tesla)

Fabriken ska bli färdig i år, sedan räknar Tesla med att kunna sätta igång produktionen av alla elbilarna under 2021.

Filmar byggplatsen med sin drönare

Teslas Gigafactory byggs på en 300 hektar stor yta men innan själva byggandet kan påbörjas måste marken rensas från skog.

Och detta är denna process som Silas Heineken har dokumenterat med sin drönare på sin YouTube-kanal sedan 15 februari. Hittills har han laddat upp 14 videor.

”Jag åker alltid dit på lördagar för att filma. Ibland går jag upp redan 04:30 för att komma igång”, berättade Silas nyligen för den tyska tidningen Bild.

Videorna redigeras hemma och förses med bakgrundsmusik och text.

Varje video tar ungefär sex timmar att göra, från början till slut, berättar Silas.

Ringde polisen

Men 28 mars gick det fel.

Trots att Silas hade kollat i en app om det var förbjudet att flyga drönare över Teslas byggplats, togs han en lördagsmorgon av Teslas säkerhetstjänst, som sedan ringde polisen!

I den här videon berättar Silas om upplevelsen med sina egna ord:

Summan av kardemumman var att om Silas inte fick ett skriftligt tillstånd från Tesla så var han tvungen att flyga sin drönare på minst 400 meters avstånd från byggplatsen.

Därför bad Silas sina fans om hjälp och uppmuntrade dem att dela videon med så många människor som möjligt.

”Kanske är någon av er Tesla-anställd eller känner någon som är det. Det är otroligt viktigt för Teslas fans att få hänga med i byggandet av Teslas Gigafactory och se hur det fortskrider”, säger den unga drönarpiloten i slutet av videon.

Internet går igång och Elon Musk svarar

Och då började internet snurra.

En stor amerikansk YouTube-kanal som heter Tesla Time News visade inslaget nedan, där de berömmer Silas Heineken för hans drönarfilmer och uppmanar Tesla att låta honom filma.

Under rubriken ”Tweet this video at Elon” hamnade klippet på Twitter, på Third Row Tesla Podcast, som återberättar historien och skriver att de tycker att Tesla bör låta Silas fortsätta filma.

Varpå Teslas högste chef, Elon Musk, svarar direkt: ”Fine by me.”

Detta var den 8:e april och sedan dess har Silas laddat upp sex nya videor.

Om du vill se några av Silas YouTube-videor av Teslas kommande Gigafactory i Grünheide, kan du göra det här på hans kanal. Där kan du också donera pengar via Paypal eller Bitcoin så att han kan köpa mer utrustning!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.