Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Prestige Monitor från B&W

Av / 2011-06-10 - 11:09
Prestige Monitor från B&W

Här är B&W:s läckra Prestige Monitor 1 – eller kort och gott PM1 – som släpps i början av juli. En smäcker högtalare med ny teknik, som B&W hävdar låter bättre än gamla fina 805S.

B&W har byggt fina stativhögtalare i många, många år. CDM1 och 705 är några av dem, för att inte tala om 805 i alla dess olika skepnader. Nya PM1 är den allra senaste i raden, och en av de mest påkostade.

Och den är inte särskilt stor. Med den karaktäristiska pipan på ovansidan, som huserar diskantelementet, är den bara 33 cm hög. Bredden är 19 cm medan djupet, inklusive grill och terminaler, hamnar på 29 cm. Vikten är 9,3 kilo. Det betyder att den är märkbart mindre och lättare än 805 Diamond, som kostar 40 000 kronor.

B&W har utvecklat element speciellt för PM1 och kostat på sig ett nytt delningsfilter med Mundorf M-CapSupreme Oil-kondensatorer. Ingenting överlåts åt slumpen, alltså.

Kabinettet är byggt runt ett klassiskt Matrix-skelett och har en gjuten baffel av ”harts-material” som sträcker sig runt ovansidan. Träsidorna är i marmorerad mockafärg.

Baselementet är på 5 tum och har ett nytt Kevlar-membran med en nyutvecklad resonansplugg i mitten som ska minska uppbrytningar och minimera resonanser.

Diskanten är också ny. Den har ett 1-tums kolfiberförstärkt membran av aluminium och drivs av två magneter. Elementet sitter i en Nautilus-pipa som har till uppgift att eliminera kompression och förvrängning på baksidan av elementet. B&W har lyckats flytta uppbrytningsfrekvensen ytterligare längre upp än aluminiummembranet i 805S, så att den teoretiska räckvidden är 60 000 Hz. Frekvensomfånget sägs vara 40–60 000 Hz mätt med –6 dB, och 48–22 000 Hz mätt rakt på axeln och med +/–3 dB-toleranser.

Känsligheten är beskedliga 84 dB men tack vare en relativt jämn impedans runt 8 ohm (som aldrig sjunker lägre än 5,1 ohm) bör PM1 inte vara speciellt tungdrivna. Däremot lär de trivas bäst med en potent förstärkare, precis som alla High End-högtalare gör.

PM1 kostar 20 000 kronor per par.

www.hifiklubben.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen