Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Panasonic: Ljusstarkare plasmaskärmar

Panasonics nya plasmaskärmar hamnar lite i skuggan av OLED på CES, men lever alltjämt i högsta välmåga.

Skrivet av / 2012-01-11 - 08:41
Panasonic: Ljusstarkare plasmaskärmar

Efter Panasonics presskonferens stod den samlade, TV-sugna journalistkåren och såg ut som frågetecken i ansiktet. Det talades nämligen inte särskilt mycket om nya TV-modeller, men desto mer om Panasonics gröna profil, solcellspaneler (!) och sponsring av NBC:s täckning av OS i London. Panasonics nordamerikanska avdelning har uppenbarligen legat bakom evenemanget.

All förtvivlan försvann dock när vi ägnade oss åt lite undersökande journalistik ute i Panasonics monter. Där står de nya plasmaserierna ST50, GT50 och VT50.

blank
Panasonic har i vanlig ordning putsat designen och förbättrat bilden ytterligare. Toppserien VT50 har fått en ny Infinite Black-panel med Louver-filter som minimerar reflektioner på dagtid. Det hela såg ut att vara riktigt effektivt. Ett annat intryck är att ljusstyrkan har förbättrats markant.

Det är ingen lätt uppgift för plasmapanelerna att försöka skina i kapp med alla ljusstarka LED- och OLED-skärmar i en ljus mässhall, men de nya TV-apparaterna klarade sig riktigt bra. Hur har då Panasonic lyckats med den saken? Jo, genom att lägga till mer grönt!

blank
Panasonics representant berättade att de har optimerat fosforcellerna för primärfärgerna rött, grönt och blått, och givit de gröna fosforcellerna mer plats. Ökningen av grön fosfor ska inte påverka färgbalansen men påstås höja panelens maximala ljusstyrka med uppemot 50 procent. Kanske var det den här ”gröna profilen” som Panasonic borde ha pratat om på presskonferensen …

Utöver högre ljusstyrka har panelhastigheten ökats för att göra rörelser jämnare. Detta är ett område som vi kommer ihåg blev väsentligt förbättrat i förra generationsskiftet, från VT20 till VT30. Nu meddelar Panasonic att de ha gjort panelerna ännu snabbare med hjälp av tekniken 2500 Focus Field Drive.

De nya Panasonic-apparaterna finns i samma storlekar som den förra VT30-serien, där 65 tum är största modellen. Det kan dock vara så att även ST- och GT-serierna får sina egna 65-tummare, som då kommer att bli billigare.

Undrar du varför Panasonic hoppat direkt från 30 till 50 i modellbeteckningarna, och hoppat över 40? Svaret är att siffran 4 uttalas på ett sätt som påminner om ordet ”död” på japanska, och därför undviker man det i en rad sammanhang, oavsett om det handlar om platsnummer på flygplan eller namn på TV-apparater.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se
Rulla till toppen