TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic: Ljusstarkare plasmaskärmar

Panasonics nya plasmaskärmar hamnar lite i skuggan av OLED på CES, men lever alltjämt i högsta välmåga.

forfatter
Publicerad 2012-01-11 - 08:41

Efter Panasonics presskonferens stod den samlade, TV-sugna journalistkåren och såg ut som frågetecken i ansiktet. Det talades nämligen inte särskilt mycket om nya TV-modeller, men desto mer om Panasonics gröna profil, solcellspaneler (!) och sponsring av NBC:s täckning av OS i London. Panasonics nordamerikanska avdelning har uppenbarligen legat bakom evenemanget.

All förtvivlan försvann dock när vi ägnade oss åt lite undersökande journalistik ute i Panasonics monter. Där står de nya plasmaserierna ST50, GT50 och VT50.


Panasonic har i vanlig ordning putsat designen och förbättrat bilden ytterligare. Toppserien VT50 har fått en ny Infinite Black-panel med Louver-filter som minimerar reflektioner på dagtid. Det hela såg ut att vara riktigt effektivt. Ett annat intryck är att ljusstyrkan har förbättrats markant.

Det är ingen lätt uppgift för plasmapanelerna att försöka skina i kapp med alla ljusstarka LED- och OLED-skärmar i en ljus mässhall, men de nya TV-apparaterna klarade sig riktigt bra. Hur har då Panasonic lyckats med den saken? Jo, genom att lägga till mer grönt!


Panasonics representant berättade att de har optimerat fosforcellerna för primärfärgerna rött, grönt och blått, och givit de gröna fosforcellerna mer plats. Ökningen av grön fosfor ska inte påverka färgbalansen men påstås höja panelens maximala ljusstyrka med uppemot 50 procent. Kanske var det den här ”gröna profilen” som Panasonic borde ha pratat om på presskonferensen …

Utöver högre ljusstyrka har panelhastigheten ökats för att göra rörelser jämnare. Detta är ett område som vi kommer ihåg blev väsentligt förbättrat i förra generationsskiftet, från VT20 till VT30. Nu meddelar Panasonic att de ha gjort panelerna ännu snabbare med hjälp av tekniken 2500 Focus Field Drive.

De nya Panasonic-apparaterna finns i samma storlekar som den förra VT30-serien, där 65 tum är största modellen. Det kan dock vara så att även ST- och GT-serierna får sina egna 65-tummare, som då kommer att bli billigare.

Undrar du varför Panasonic hoppat direkt från 30 till 50 i modellbeteckningarna, och hoppat över 40? Svaret är att siffran 4 uttalas på ett sätt som påminner om ordet ”död” på japanska, och därför undviker man det i en rad sammanhang, oavsett om det handlar om platsnummer på flygplan eller namn på TV-apparater.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend