data-srcset

CES 2014

Årets CES-mässa i Las Vegas bjöd på många spännande nyheter. Störst var konkava skärmar med superupplösning och prylar du kan ha på dig. Och så tog vi naturligtvis en vända på hifi-avdelningen!

Den internationella CES-mässan i Las Vegas är rätt ställe att besöka om man vill skaffa sig en översikt över kommande innovationer och produkter. Det är hit både stora och små aktörer på hemelektronikmarknaden kommer för att visa upp sina aktuella och kommande produkter inom områdena TV, data, ljud, robotar och 3D-skrivare, plus mycket annat.

Årets mässa slog alla storleksrekord med nästan 200 000 kvadratmeter montrar, fördelade på fler än 3 200 utställare. Fler än 150 000 besökare kom på besök, varav 35 000 utlänningar. Alla med yrken inom branschen, eftersom den här mässan inte är öppen för allmänheten.

Läs alla våra CES-nyheter här!

CES var fullproppad med produkter i alla kategorier, från Ultra-HD-TV och kameror till surfplattor, robotar och 3D-skrivare, plus en uppsjö av hifi-märken. Vi saknade ingenting.

Eller för att citera chefen för Consumer Electronics Association, Gary Shapiro: ”Det enda som saknades på CES 2014 var en tidsmaskin!”

Ultra-HD
Årets mässa fokuserade stenhårt på 4K Ultra-HD, som är det nya HD-formatet efter 1080p. Utställarna visade både kommande modeller och prototyper med såväl platta som böjda skärmar, och både Samsung och LG hade modeller som till och med kunde vara antingen platta eller konkava så att man alltid har en TV som passar ens önskemål. Sharp visade dessutom upp en 85-tums prototyp med 8K-upplösning – dubbelt så mycket som 4K. Upplösningen var så enorm att man kunde trycka näsan mot skärmen och ändå inte se några pixlar.

Wearable technology
Förutom mobiler och surfplattor hade CES-mässan gott om ”wearable tech”, alltså prylar som man har på sig jämt i form av smarta klockor, armband och glasögon. Det handlar om allt från så kallad utökad verklighet (”augmented reality”), som kan ge information från internet om exempelvis väder, sevärdheter och shoppingerbjudanden i närheten, till att mäta pulsen och blodtrycket när man tränar. Eller ge information om optimal vinkel, klubba och avstånd på golfbanan. Det är bara fantasin som sätter gränser för möjligheterna och vi förväntar oss att se en explosion av fiffiga appar till denna ”inklädnadsteknik” från 2014 och framåt.

annons

Hifi
Som vanligt fanns det oräkneliga hifi-utställare på mässan. Nästan hela hotellet The Venetian var fullt av montrar och sviter med billig och svindyr utrustning, och de fina ljudupplevelserna stod på rad.

annons

Omöjligt att se allt
Det är fullständigt omöjligt att få en heltäckande överblick över en så enorm mässa som CES. Vi gjorde vårt allra bästa genom att den här gången skicka ut alla våra journalister för att hitta ny och spännande teknik, främst inom områdena TV, hifi och prylar.

Här är fler videor från CES:

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.

 data-srcset

Anpassa ditt gaming-ljudkort

Nej, det heter inte Pure Edition för att RGB-ljuset är bortplockat på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tvärtom, här är det ljus på alla håll och kanter!