Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer The Frame

Samsungs nya tavel-TV är på väg till butikerna, komplett med tavelram och allt.

Av / 2017-06-26 - 21:34
Nu kommer The Frame

Att kunna hänga TV:n på väggen som en tavla har varit en dröm ända sedan de första platta bildskärmar kom. Och det har inte blivit mindre relevant med tiden. De svarta skärmarna blir allt större, men är sällan påslagna mer än 3-4 timmar varje dag. Resten av tiden står de bara där och förstör omgivningen för inredningsintresserade. Det måste väl ändå finnas en bättre lösning?

Flera TV-tillverkare har försökt kopiera hur riktiga tavlor som hänger på väggen ser ut, med varierande framgång. Redan 2008 hade Sony sin Bravia E-4000. LG hade sin 55EA880W ”Gallery OLED” med TV-skärmen monterad på en ram. Båda var eleganta på sitt sätt, men det var aldrig någon tvekan om att det handlade om TV-apparater.

 

Samsung: The Frame

Spola fram till 2017 så har tekniken blivit mogen för ett nytt försök. Samsung har utvecklat The Frame som ser ut som en riktig tavla in i minsta detalj, inklusive ram. Den kan användas för att visa bilder och konst när du inte tittar på TV – eller är det kanske tvärtom?

TV-konst: The Frame försvinner i omgivningen. Foto: Samsung
TV-konst: The Frame försvinner i omgivningen. Foto: Samsung

Samsung har gått grundligt tillväga för att få TV:n att se ut precis som en riktig tavla. The Frame är helt platt och lika tunn överallt. Ett specialdesignat, infällt väggfäste (som heter No Gap Wallmount) gör att skärmen kan hängas tätt intill väggen. Alla anslutningar görs i en separat box som kopplas till TV: n med en trådsmal fiberoptisk kabel.

Skärmen har en matt yta för att undvika reflektioner och en inbyggd sensor anpassar ljusstyrkan efter omgivningen. Själva skärmen har naturligtvis 4K-upplösning och en imponerande skarp bild.

The Frame är laddad med ett urval av bilder som föreställer grafik, landskap, arkitektur, natur och action. Sammanlagt finns det fler än 100 bilder som går att använda hur som helst, permanent eller i ett automatiskt bildspel. Man kan naturligtvis också visa sina egna bilder på skärmen.

The Frame, The Frame på väggen där ...
The Frame, The Frame på väggen där …

Samsung har demonstrerat Frame vid flera tillfällen, ofta omgärdad av flera riktiga tavlor där den lyckades försvinna helt. Vi såg den på Elbit-mässan och det var faktiskt inte så enkelt att hitta TV:n bland alla tavlor.

De som vill kan nu ta en titt på Samsungs tavel-TV med egna ögon. The Frame håller på att rullas ut till butikerna och finns i Elgigantens butiker.

Pris för 55-tumsmodellen 55LS003 är 22 000 kronor och 65-tumsmodellen 65LS003 kostar 30 000 kronor. Båda har svart ram. Andra ramar i exempelvis vitt eller trä kostar från 2 500 kronor.

The Frame är den i mitten. Foto: Audun Hage
The Frame är den i mitten. Foto: Audun Hage

The Frame hos Elgiganten

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen