Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer 4K på blu-ray!

Som vi kunde rapportera i december är det nu klart att det kommer blu-ray-skivor med 4K-upplösning. Det bekräftades officiellt på CES.

Av / 2014-01-13 - 22:57
Nu kommer 4K på blu-ray!

Nu när 4K-TV-apparaterna förvånansvärt nog redan har kommit ner på ”rimliga” prisnivåer (20 000 kronor för 55 tum) är det bara en sak som fattas: 4K-material att titta på. Uppskalning från HD är väl i och för sig bra, men inget matchar bildkvaliteten från genuint 4K-material. Och nu verkar det som om ultra-högupplösta blu-ray-skivor är på gång.

Under lanseringen av HD (under kriget mellan HD DVD och Blu-ray) så var det största problemet bristen på material att titta på. Det problemet löses nu delvis av att streaming-tjänster lanserar 4K-material under året. Netflix kommer bland annat med serier som Breaking Bad och House of Cards i full upplösning.

Problemet är bara att sådana streaming-tjänster varken kan matcha DTS-HD Master Audio-ljudkvalitet eller har den stabilitet som vanliga blu-ray-skivor har.

Till The Hollywood Reporter bekräftar Victor Matsuda, styrelseordförande för BDA Global Promotions Committee att den nya 4K/BD-standarden kommer att sättas i år. I den mäktiga BDA-gruppen sitter hela 17 tungviktare, bland annat Disney, Fox, Technicolor och Dolby.

Om processen går smidigt under 2014 kan vi alltså redan på nästa års mässa i Las Vegas berätta om de första 4K-BD-spelarna, som sedan kan dyka upp i butikerna i april/maj.

Förutom en markant bättre bild kan vi också förvänta oss betydande förbättringar i ljudet, när Dolby har ett finger med i spelet är det inte otroligt att en variant av nya ”Dolby Atmos” kan bli tillgänglig för hemmabiomarknaden.

Vi kan nog räkna med fler spännande förbättringar, vilket chefen för Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), Mark Teitell, berättade under CES:

”We’re also looking at high dynamic range, color space and frame rate. It’s likely to be a combination of those attributes that will represent the next generation. We are looking at what we need to do and take the best combination.”

Dagens BD-skivor spelas in med upp till två skikt, medan den nya skivan (som får en lagringskapacitet på uppemot 100 GB) får tre lager. Detta är något som Sony har anammat, visserligen i samarbete med Panasonic, de jobbar på en BD-skiva som kan lagra upp till 300 GB. Framtiden är blå – med ett häftigt antal gigabyte!

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen