annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Nu kommer 4K på blu-ray!

Som vi kunde rapportera i december är det nu klart att det kommer blu-ray-skivor med 4K-upplösning. Det bekräftades officiellt på CES.

Nu när 4K-TV-apparaterna förvånansvärt nog redan har kommit ner på ”rimliga” prisnivåer (20 000 kronor för 55 tum) är det bara en sak som fattas: 4K-material att titta på. Uppskalning från HD är väl i och för sig bra, men inget matchar bildkvaliteten från genuint 4K-material. Och nu verkar det som om ultra-högupplösta blu-ray-skivor är på gång.

Under lanseringen av HD (under kriget mellan HD DVD och Blu-ray) så var det största problemet bristen på material att titta på. Det problemet löses nu delvis av att streaming-tjänster lanserar 4K-material under året. Netflix kommer bland annat med serier som Breaking Bad och House of Cards i full upplösning.

Problemet är bara att sådana streaming-tjänster varken kan matcha DTS-HD Master Audio-ljudkvalitet eller har den stabilitet som vanliga blu-ray-skivor har.

Till The Hollywood Reporter bekräftar Victor Matsuda, styrelseordförande för BDA Global Promotions Committee att den nya 4K/BD-standarden kommer att sättas i år. I den mäktiga BDA-gruppen sitter hela 17 tungviktare, bland annat Disney, Fox, Technicolor och Dolby.

Om processen går smidigt under 2014 kan vi alltså redan på nästa års mässa i Las Vegas berätta om de första 4K-BD-spelarna, som sedan kan dyka upp i butikerna i april/maj.

Förutom en markant bättre bild kan vi också förvänta oss betydande förbättringar i ljudet, när Dolby har ett finger med i spelet är det inte otroligt att en variant av nya ”Dolby Atmos” kan bli tillgänglig för hemmabiomarknaden.

Vi kan nog räkna med fler spännande förbättringar, vilket chefen för Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), Mark Teitell, berättade under CES:

”We’re also looking at high dynamic range, color space and frame rate. It’s likely to be a combination of those attributes that will represent the next generation. We are looking at what we need to do and take the best combination.”

Dagens BD-skivor spelas in med upp till två skikt, medan den nya skivan (som får en lagringskapacitet på uppemot 100 GB) får tre lager. Detta är något som Sony har anammat, visserligen i samarbete med Panasonic, de jobbar på en BD-skiva som kan lagra upp till 300 GB. Framtiden är blå – med ett häftigt antal gigabyte!

Läs också

Smarta tillbehör från Logitech

Smarta tillbehör från Logitech

Speltillbehör för iPhone och smart mus för flera enheterLägg till som favorit
Se presentation av Rega RP10

Se presentation av Rega RP10

Här är Regas nya toppmodell. Vi har tittat närmare och lyssnat på skivspelaren tillsammans med Phil Freeman som berättar mer om den. Lägg till som favorit
Martin Logan tappar tråden

Martin Logan tappar tråden

Det måste bara bli bra när Martin Logan gör en trådlös högtalare. Crescendo har både bluetooth och AirPlay, gissa om vi ser fram emot att få testa den här!Lägg till som favorit
Unik högtalardesign

Unik högtalardesign

Runda högtalare är inget nytt, men Fujitsu gör det på sitt eget sätt i deras Eclipse. Lägg till som favorit
Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Amerikanska Ayre har bara super-highend, men när de jubilerar måste de naturligtvis anstränga sig lite extra när de uppgraderar sina toppmodeller. Lägg till som favorit
Marten Coltrane Supreme 2

Marten Coltrane Supreme 2

Här är ett par högtalare du aldrig har sett förut. Och du har förmodligen inte hört på maken heller. Lägg till som favorit
Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Även om det inte dräller av mobilnyheter på CES så kom både Sony och Samsung med intressanta nya produkter. Vi har bilderna. Lägg till som favorit
Böjd mobiltoppnyhet från LG

Böjd mobiltoppnyhet från LG

Det är inte bara TV-apparaterna som ska vara konkava i år. LG har böjt den lilla skärmen på sin lyxmobil – som till och med läker sig själv och tar bort repor automatiskLägg till som favorit