data-srcset

Nu kommer 4K-kamerorna

4K-upplösning gäller inte bara TV-apparater. Nu kommer systemkamerorna som filmar i ultrahög upplösning. En av dem är Panasonics kommande toppmodell.

Rätt ska vara rätt. Canon var först med OES 1C, en spegelreflex med fullformatsensor som lagrar video i 4K, alltså fyra gånger högre upplösning än vanlig 1080-HD-video.

Sony har också visat upp videokameror med 4K på CES-mässan, men mycket tyder på att Panasonic hinner först ut med 4K i en kompakt systemkamera.

Prototypen ser ut som Lumix GH3, Panasonics nuvarande toppmodell – och en av de bästa systemkamerorna med HD-video.

4K-skärmar är utmärkta att visa stillbilder på eftersom de inte bara har bättre upplösning och skärpa, även färgerna kan bli bättre eftersom färgrymden ger plats för fler nyanser. Bilden kan alltså bli både skarpare och mer naturlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panasonic ville inte avslöja för mycket om 4K-kameran, annat än att den kommer att bli dyrare och lägga sig ovanför GH3 i Lumix G-serien. Det är inte ens säkert att den färdiga kameran ser ut som prototypen, men det är åtminstone klart att den får egenskaper som matchar GH3, och mer än så.

Räkna alltså med stöd för 10-bitars videofiler (4:2:2), som är nödvändigt för att öka färgspektrat, och mycket högre frame-rate med upp till 240 Mbit/s datahastighet. Förmodligen får kameran videostreaming via HDMI-utgången, och Panasonic har meddelat att det kommer ett nytt minneskort, SDXC UHS-I Speed Class 3 som ska ha stöd för uppemot 240 Mbit/s.

annons

Panasonic förväntas meddela specifikationer, pris och lanseringsdatum någon gång under februari.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.

 data-srcset

Anpassa ditt gaming-ljudkort

Nej, det heter inte Pure Edition för att RGB-ljuset är bortplockat på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tvärtom, här är det ljus på alla håll och kanter!