Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer 3D-filmerna

Trots att vi närmar oss årsdagen av lanseringen av 3D-TV-apparater råder det fortfarande en skriande brist på 3D-filmer. Men branschen börjar äntligen haka på, även om det sker med viss tvekan.

Av / 2011-04-15 - 11:48
Nu kommer 3D-filmerna

Efter Avatars succé blev 3D plötsligt det hetaste samtalsämnet på bio, och i dess spår följde en rad mer eller mindre lyckade 3D-filmer. Främst handlade det om filmer som konverterats till 3D efter de filmats, eftersom filmbolagen insåg att de kunde locka fler biobesökare, plus ta betydligt mer betalt för biobiljetten.
TV-tillverkarna var naturligtvis inte sena med att hoppa på tåget och redan i januari 2010 lanserades 3DTV med buller och bång på CES-mässan i Las Vegas. De första TV-apparaterna dök upp i butikerna längre fram under våren. I första vändan var 3D något som uteslutande fanns i de olika märkenas toppmodeller, vilket också syntes på försäljningssiffrorna.

Under hösten 2011 och i början av 2012 kommer vi däremot att få se hur 3D-funktionen inte längre bara är förbehållen toppmodellerna, utan i stället blir en standard som i stort sett alla TV-apparater har (åtminstone i storlekar över 40 tum).

Under 2010 var det dock bara ett par enstaka procent av alla sålda TV-apparater som var 3D-kompatibla – även om denna statistik är lite missvisande eftersom 3DTV-apparaterna inte började säljas förrän halva året hade gått. Men det var inte bara dyra toppmodeller som var skälet till den beskedliga försäljningen. Den största skulden ska bristen på 3D-material ha!

Hårdvara utan mjukvara
Vi känner igen frustrationen hos alla kunder som köpt sig en splitter ny 3D-TV och som sedan fick reda på att det enda som gick att titta på var Det regnar köttbullar! Missförstå oss inte, det är en bra animerad film som gör sig utmärkt i 3D. Men det är ju lite trist när man sätter på den för fjortonde gången.
När 3D-TV-apparaterna lanserades tänkte alla tillverkare kortsiktigt och försökta roffa åt sig sin egen del av kakan genom att ingå avtal med filmbolagen om att sälja sina apparater med vissa filmer. Det betydde att Monsters vs Aliens bara blev tillgänglig för dem som köpte en Samsung-TV, medan Alice in Wonderland, Bolt och Shrek 1–4 packades ihop med Sony. Och självaste kronjuvelen, Avatar, kan du bara få tag i om du köper en 3D-TV eller 3D-spelare från Panasonic.
Ännu mer frustrerande blir det när många av filmerna som visas i 3D på bio bara lanseras i 2D-version på Blu-ray! Otroligt nog släpptes en av förra årets absolut bästa filmer, Toy Story 3, bara i 2D när den kom på Blu-ray. Inte heller Upp, G-Force, Ugglornas rike eller Megamind har kommit i 3D. Och när Narnia nu släpps på BD så är det också i 2D. Samma sak med Trassel – som däremot släpps i 3D i USA!

Nya tider
Nu håller saker och ting på att ändras. Både Alice in Wonderland och Bolt ”befriades” strax före jul, och en rad IMAX-filmer (vi vill passa på att rekommendera den lysande Under the Sea) som tidigare var låsta till Sony-produkter har också släppts. När Panasonic lade beslag på Avatar i november förra året trodde vi att den skulle vara låst till november 2011, men redan vid nyår började ryktena surra om att den skulle gå att köpa i butik så tidigt som i februari. Nästa rykte talade om 1 mars. Bild & Ljud Hemma har från förhållandevis informerade källor fått höra att det nu verkar bli kring 1 maj. Vi har varit i kontakt med både SF och Panasonic Nordic, och ingen av dem vill bekräfta datumet. Men en sak är säker, Avatar är främst en ”effektfilm” och alla effekter är åtskilligt mycket roligare att se i 3D än i 2D.

När än Avatar släpps fri så börjar branschen så sakta inse att tillväxten av 3D-TV-apparater är beroende av bra filmer. Och då kan vi ju inte ha ett läge där man är tvungen att köpa flera olika TV-apparater av olika märken bara för att få tag i 3D-filmer att titta på!

I slutet av januari blev Resident Evil: Afterlife den första spelfilmen som fick samma releasedatum för 2D- och 3D-versionerna. Det är en fantastiskt dålig film, men den har gott om underhållande 3D-effekter. Det bör påpekas att det viktigaste i en 3D-film inte är att det sticker ut saker fem meter ut skärmen, den största förbättringen är snarare att 3D ger en betydligt bättre rumskänsla. Om teknikens överlevnad hängde på att föremål ständigt ploppade ut ur skärmen så skulle marknaden fort bli mättad av demofilmer med spektakulära effekter – och då skulle den inte ha någon framtid.

Piranha 3D var den andra filmen som släpptes samtidigt på 3D och 2D, och den för tillfället största titeln, Tron: Legacy, släpps nu i mitten av april. Det innebär att sexton 3D-filmer plus tio 3D-naturfilmer finns på öppna marknaden.

I god kapitalistisk anda försöker filmbolagen tjäna extra på den nya tekniken och lägger på en dryg femtiolapp för 3D-versionerna. Vi har pratat med de största filmdistributörerna och samtliga av dem betraktar 3D för hemmamarknaden som en nischprodukt för särskilt intresserade. Men de tror samtidigt att när 3D blir en standardfunktion i alla TV-apparater och priserna – på både mjukvara och hårdvara – sjunker så finns en stor potential för att 3D ska bli en storsäljare. En trolig tidsram är 2–3 år. Samtliga tror också att 3D har kommit för att stanna.

Som vanligt hänger den svenska marknaden efter den amerikanska men under sommaren och hösten släpps det många stora nyheter på Blu-ray, till exempel The Green Hornet, The Hole, Gullivers resor och Trassel. Disney kommer också att ge ut Lejonkungen och Skönheten och odjuret i 3D. Distributörerna är osäkra på exakta releasedatum men man brukar hamna rätt om man lägger på en månad eller två på de amerikanska släppen.

Gammalt blir som nytt
Som vanligt när det handlar om ny teknik så letar filmbolagen efter nya sätt att få gammalt guld att glittra på nytt. I kölvattnet av 3D-hysterin kommer därför en rad äldre filmer att få nytt liv i 3D, vilket kräver konvertering.

James Cameron, som filmade hela sin Avatar i äkta 3D, hävdar att efterkonvertering inte alls är tillräckligt bra. Och det kan delvis ligga något i det uttalandet, för vi har sett exempel på både dålig (Clash of the Titans) och bra (Alice i Underlandet) konvertering. Den sjätte Harry Potter-filmen utlovades för övrigt i 3D men Warner var inte nöjda med resultatet och ändrade sig. Den sjunde filmen släpps däremot i 3D (konverterad) på bio i sommar.

Hösten 2012 kan vi förvänta oss alla Star Wars-filmerna i uppfräschade 3D-versioner. Samma år återkommer Titanic (James Cameron igen!) till biograferna, och då i 3D. Framtiden är tredimensionell, men hur stort 3D blir beror helt och hållet på om det görs BRA filmer!

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen