Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu har LG också fått en liten

LG vill lära oss att slå i koder för att låsa upp telefonen. Den koreanska tillverkaren lanserar dessutom en mini-modell med lånta highend-fjädrar till massmarknaden.

Av / 2014-02-24 - 09:19
Nu har LG också fått en liten

Den första lanseringen på årets stora mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona, kom från koreanska LG. De bjöd in pressen till översta våningen på lyxhotellet Gran Hotel Princess Sofia, där det gick att se hela staden – som till på köpet såg extra härlig ut på grund av vårvärmen och det härliga solskenet.

barceona
Utsikten från 19:e våningen på Gran Hotel Princess Sofia, där LG höll sitt Media Preview.

Om LG satsade på att vara först för att inte drunkna bland intressantare nyheter från andra märken under mässan låter vi vara osagt, men faktum är att de inte bjöd på några större överraskningar. Den nya toppmodellen LG G Pro2, som är en phablet med oerhört fina egenskaper, släpps inte på den europeiska marknaden alls – åtminstone inte i Skandinavien – så därför blev dagens stora nyhet en miniversion av förra årets toppmodell, LG G2, som vi redan visste var på gång.

DSC00104-kopi
Utomhus sken solen, men LG drog för gardinerna när de presenterade G2 mini. På scenen stod James Marshall från LG.

Men där Sony överraskade positivt med sin Xperia Z1 Compact, som både när det gäller prestanda och funktioner faktiskt kan mäta sig med toppmodellen Xperia Z1, inte bara till namnet, så har LG valt att göra som HTC och Samsung, som båda har släppt medelmåttiga mini-varianter av sina flaggskepp med bara namnet gemensamt med sina större syskon och som har innanmäten långt från highend-nivå.

DSC00126-kopi
På baksidan har LG G2 Mini samma Rear Key-design som toppmodellen LG G2.

Så är det med LG G2 Mini också. Den har visserligen samma design som toppmodellen – inklusive den så kallade Rear Key-knappen på baksidan – men är annars en trist historia med förra årets teknik under skalet. LG G2 hade 2,26 GHz Snapdragon 800 quadcore-processor, 2 gigabyte RAM, 16 eller 32 gigabyte minne, 13 Mp-kamera, 4G/LTE samt en riktig tjusig 5,2-tums IPS-skärm med Full HD-upplösning på 1920 x 1080 pixlar. LG G2 Mini är utrustad med 4,7-tums IPS-skärm (och är alltså inte ens särskilt ”mini”) med 960 x 540-upplösnineg. Quadcore-processoren är bara på 1,2 GHz, och det finns 1 gigabyte RAM samt 8 gigabyte minne. Det enda vi vet om priset och lanseringsdatum är att G2 Mini ska släppas innan sommarsemestern.

DSC00118-kopi
G2 Mini har en 4,7-tums skärm, men upplösningen är bara 960×540, som ska jämföras med både Sony Xperia Z1 Compact och HTC One mini som har HD-upplösning (1280×720) på bara 4,3 tum.

KNOCKcode
Enda ljuspunkten under LG:s lansering, som annars var en trist historia, var efterträdaren till LG:s KnockON-teknik, som vi har sett i LG G2, G Flex och G Pad 8.3. Det är en teknik som innebär att användaren kan sätta på och stänga av skärmen genom att knacka två gånger med fingret på skärmen, vilket vi lovordat för att vara intuitivt och lättanvänt. Nu går LG ett steg till. KNOCKcode fungerar också genom att användaren knackar på skärmen, men nu kan man kombinera allt mellan två och åtta knackningar på upp till fyra olika ställen på skärmen och på så sätt knappa in ett slags lösenord. Det ger tusentals kombinationsmöjligheter och även om vi bara fick en demonstration ett par gånger tycker vi att det verkar mycket intuitivt.

KNOCKcode finns i alla mobiler som LG släpper under 2014, alltså även i G2 Mini.

LG G2 Mini
Operativsystem: Android 4.4 KitKat
Processor: 1,2 GHz Qualcomm quadcore
Skärm: 4,7-tums qHD IPS, 960 x 540
Minne: 8 GB eMMC / 1 GB RAM / plats för SD-kort på max 32 GB
Kamera: 8 Mp / frontkamera 1,3Mp
Nätverk: 4G LTE Cat. 4, HSPA+ 21 Mbps
Anslutningar: Bluetooth 4.0, wifi (802.11 b/g/n), A-GPS, NFC
Mått: 129,6 x 66,0 x 9,8mm
Vikt: 121g
Batteri: 2 440mAh (löstagbart)

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen