SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Sonos: Nytt surroundljudformat – och egen radiokanal

Surroundljud med flerkanalig PCM får Arc-ägare gratis. Radiostationen kostar pengar.

Sonos har kommit med två nyheter på kort tid.

Först: Ägare av ljudplankan Sonos Arc kan nu glädjas åt att den äntligen stöder flerkanalig PCM. Detta är PCM-ljud i den renaste formen, precis som du är van vid i stereo, men nu alltså flerkanaligt.

Det finns speltitlar med flerkanalig PCM, men nästan inga filmer. Men eftersom många mediaspelare och vissa TV-apparater kan konvertera Dolby Digital och DTS till flerkanals PCM, och Sonos Arc dessvärre inte stöder DTS, så innebär det att man nu äntligen har ett sätt att få surroundljud från DTS-titlar.

Betald radiotjänst

Strax efter att Netflix meddelat att de börjar med linjär-TV(!), kommer Sonos efter med sin egna radiostation. Förklaringen är att streamingen har misslyckats med att ersätta radion, och enligt Sonos står radiolyssnande för hälften av all lyssningstid på Sonos-plattformen.

Denna kaka vill Sonos ha en del av, då de nu lanserar en ny HD-tjänst i USA och Storbritannien, och erbjuder annonsfri radio i förlustfri CD-kvalitet. Den högsta kvaliteten av alla radio streaming-tjänster, enligt Sonos själva. Innehållet kommer att vara exklusivt från Sonos.

Sverige får vänta på HD-radio

Sonos Radio HD kommer till fler länder än USA och Storbritannien, men ännu inte Sverige. Enligt Sonos lyssnar 8 av 10 svenskar regelbundet på radio, och 700 000 svenskar är villiga att betala för specifika radiokanaler och tjänster. Så vi får se.

– Dessa resultat antyder att radio fortfarande har en enorm potential, och att den kan nå nya höjder om den används på rätt sätt. För varje år ökar lyssningstiden hos Sonos-användare med ca 40% år över år och radio står för 50% av all lyssningstid”, säger Sabrina Krim, Senior PR Manager Nordics på Sonos.

Använd Sonos Radio under tiden

Man kan lyssna på Sonos Radio genom den senaste Sonos-appen (S2). Detta är en samling av de radiostationer vi känner från tidigare, och många fler. Faktiskt runt 60 000 radiokanaler.

Men Sonos har också ett antal reklamfinansierade, exklusiva Sonos-radiostationer tillgängliga på Sonos Radio. Till exempel Sonos Sound System, som är en genre- och stämningsbaserad radiostation med musik handplockad av Sonos folk.

Men om du längtar efter att kasta dina pengar på en betald Sonos radiostation, får du vänta.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Serien består av sex avsnitt och bygger på den kritikerrosade podcasten Equinox 1985.
  Black Friday är snart här. Så här handlar du säkert och gör de bästa klippen.
  Nu vill B&W också vara med i 48-tumsklubben!
  Nedräkningen till Black Friday har börjat, här är TV-apparaterna du ska hålla utkik efter!
  Komponenterna i den nya specialmodellen är av allra högsta klass.
  Nya TrueControl ANC låter dig välja hur mycket brusreducering och EQ du vill ha.
  Proffskameran Sony FX6 kombinerar det bästa av deras spegellösa systemkameror med det bästa inom 4K-filmkonst.
  Logitech har precis släppt vad de hävdar är världens lättaste trådlösa gaming-mus för e-sport.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.