Sonos: Nytt surroundljudformat – och egen radiokanal

Surroundljud med flerkanalig PCM får Arc-ägare gratis. Radiostationen kostar pengar.
Annons
Annons
forfatter

Sonos har kommit med två nyheter på kort tid.

Först: Ägare av ljudplankan Sonos Arc kan nu glädjas åt att den äntligen stöder flerkanalig PCM. Detta är PCM-ljud i den renaste formen, precis som du är van vid i stereo, men nu alltså flerkanaligt.

Det finns speltitlar med flerkanalig PCM, men nästan inga filmer. Men eftersom många mediaspelare och vissa TV-apparater kan konvertera Dolby Digital och DTS till flerkanals PCM, och Sonos Arc dessvärre inte stöder DTS, så innebär det att man nu äntligen har ett sätt att få surroundljud från DTS-titlar.

Betald radiotjänst

Strax efter att Netflix meddelat att de börjar med linjär-TV(!), kommer Sonos efter med sin egna radiostation. Förklaringen är att streamingen har misslyckats med att ersätta radion, och enligt Sonos står radiolyssnande för hälften av all lyssningstid på Sonos-plattformen.

Denna kaka vill Sonos ha en del av, då de nu lanserar en ny HD-tjänst i USA och Storbritannien, och erbjuder annonsfri radio i förlustfri CD-kvalitet. Den högsta kvaliteten av alla radio streaming-tjänster, enligt Sonos själva. Innehållet kommer att vara exklusivt från Sonos.

Sverige får vänta på HD-radio

Sonos Radio HD kommer till fler länder än USA och Storbritannien, men ännu inte Sverige. Enligt Sonos lyssnar 8 av 10 svenskar regelbundet på radio, och 700 000 svenskar är villiga att betala för specifika radiokanaler och tjänster. Så vi får se.

– Dessa resultat antyder att radio fortfarande har en enorm potential, och att den kan nå nya höjder om den används på rätt sätt. För varje år ökar lyssningstiden hos Sonos-användare med ca 40% år över år och radio står för 50% av all lyssningstid”, säger Sabrina Krim, Senior PR Manager Nordics på Sonos.

Använd Sonos Radio under tiden

Man kan lyssna på Sonos Radio genom den senaste Sonos-appen (S2). Detta är en samling av de radiostationer vi känner från tidigare, och många fler. Faktiskt runt 60 000 radiokanaler.

Men Sonos har också ett antal reklamfinansierade, exklusiva Sonos-radiostationer tillgängliga på Sonos Radio. Till exempel Sonos Sound System, som är en genre- och stämningsbaserad radiostation med musik handplockad av Sonos folk.

Men om du längtar efter att kasta dina pengar på en betald Sonos radiostation, får du vänta.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.