Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Kanye West i blåsväder

Tigger pengar av Facebook-grundare, vill förändra världen med kläder som ingen har råd med och drar tillbaka en skivlansering.

Av / 2016-02-16 - 17:29
Kanye West i blåsväder

Att Kanye West har fått mycket publicitet i media på senare tid är inte så konstigt. Var ska vi börja?

Dålig start för album
Skivan Life of Pablo släpptes först söndag 14 februari, exklusivt för strömning på Tidal, som West är delägare i. Där kunde man också köpa skivan. Trodde man. Men när användarna betalat en engångssumma för att få ladda ner musiken så dirigerades de aldrig till någon nedladdningssida. Först trodde man att felet låg hos Tidal, men det visade sig snart att det var Kanye West själv som dragit tillbaka albumet. Han ville nämligen gå tillbaka till studion och göra ett par ändringar i låten ”Wolves”.

Omslaget till ”Life of Pablo”.
Omslaget till ”Life of Pablo”.

Dessutom har det varit diskussioner om huruvida låten ”Waves” med gästartisterna Chris Brown och Kid Cudi skulle vara med på skivan. Kanye själv var inte övertygad men Chance The Rapper har kämpat hårt för att låten skulle komma med.

”Jag kämpade med alla för att behålla Waves på albumet. Jag ägnade hela natten åt att göra den färdig. Världen är en bättre plats på grund av det”, skrev han i en tweet.

Vi skulle kunna tänka oss att den sortens övertidsarbete skulle kunna ha meddelats till både utgivare och publiken lite tidigare.

Lyssna på The Life of Pablo på Tidal.

Krävde pris
Och när det gäller att göra världen till en bättre plats så är inte Kanye blygare än att han anser att skivan kommer att markera ett paradigmskifte – ett skifte han uppenbarligen vill hota fram eftersom han bland annat vägrade att komma till årets Grammy Awards-gala om han inte i förväg blev lovad att få priset för Album of the Year. Ett pris han inte ens var nominerad till.

Inte för att en sådan utmärkelse borde vara särskilt viktig för honom, med tanke på att han i låten ”Famous” från den nya skivan hävdar att det var han som gjorde Taylor Swift berömd – och inte för att hon fick ta emot Best Female Video på MTV Video Music Awards 2009, utan för att Kanye avbröt hennes tacktal, det var naturligtvis hans avbrott som gjorde att alla numera vet vem Talor Swift är.

För övrigt var det Taylor Swift som vann årets Grammy-pris för Album of the Year.

Frågan är också om ”life of Pablo” har tillräckligt stort genomslagskraft för att åstadkomma ett paradigmskifte, nu när Apple Music och andra tjänster inte får sälja eller strömma skivan. Kanye vill nämligen uteslutande ha den på Tidal.

West rör sig dessutom i rasistiska domäner eftersom han vill ha restriktioner mot media: ”vita” tidningar och webbplatser ska inte få lov att skriva om svart musik.

Klädkollektion
Det är inte bara med musiken som Kanye West tänker förändra världen. Han har lika stor tilltro till sin nya klädkollektion. ”Kom alltid ihåg att ni dissade kollektionen som förändrade världen”, tweetade han 13 februari. Med priser på uppemot 30 000 kronor för en jacka är vi dock lite osäkra på hur stor hans kundgrupp är. Vi skulle tro att det krävs lite mer än en halvbillig ylletröja för 14 500 kronor.

Skulle du betala 1 700 dollar för den här? Foto: Adidas.
Skulle du betala 1 700 dollar för den här? Foto: Adidas.

Tigger pengar av Mark Zuckerberg
Det verkar nästan som om inte ens Kanye West har råd att köpa kläder ur sin kollektion. Enligt honom själv är han nämligen skyldig mer än 450 miljoner dollar. Han har därför mobiliserat sina Twitter-anhängare för att be Facebook-grundareen Mark Zuckerberg om ekonomiskt stöd. Han har också en personlig vädjan till Zuckerberg, där han ber honom ”investera 1 miljard dollar i Kanye West-idéer”.

West är inte heller överförtjust i att folk hellre donerar pengar till u-hjälp än att stödja honom. ”Alla ni i San Fran spelar rap hemma men hjälper aldrig själva artisten. Ni hade hellre öppnat en skola i Afrika, som om det verkligen hjälpte landet … om ni vill hjälpa … hjälp mig. ”

Detta var en uppdatering om de senaste dagarnas Kanye West. Hittills.

(Artikelfoto: Kevin Winter / iStock)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen