Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Danska musiker mot ljudnivåkriget

Tillsammans med hifi-gurun Peter Lyngdorf tar Vestbo Trio dynamiken i egna händer.

Skrivet av / 2015-08-10 - 11:07
Danska musiker mot ljudnivåkriget

Vi på Ljud & Bild gillar bra ljud. Och vi vet att det inte hjälper med världens bästa hifi-anläggning om musiken som spelas låter skit. På senare år har vi sett att det så kallade ljudnivåkriget har nått oanade höjder. ”The Loudness War” går i korthet ut på att skivbolagen minskar de dynamiska kontrasterna i musiken (skillnaden mellan starka och svaga partier) för att kunna höja den allmänna ljudnivån. Det är ett trick som blir mer och mer utstuderat, i hopp om att märkas mest när musiken spelas på radio. Problemet är bara att ”alla” gör det nu för tiden och det har lett till att all popmusik i dag i princip har samma ljudkaraktär.

Läs också: Ljudkvalitetens skandalösa förfall.

I vår artikel ”Ljudet suger – fortfarande” från i mars förra året intervjuade jag DALIs och Hi-Fi Klubbens grundare, Peter Lyngdorf, som hävdade att hifi kommer att dö om inte musiken får ett bättre ljud.

– I november 2012 blev jag inbjuden till en konferens i Köpenhamn för att tala om möjligheterna för tekniska genombrott inom återskapat ljud. Jag chockade alla närvarande med att säga att den våldsamma försämringen av ljud på CD och radio har gjort allt prat om att förbättra avspelningskedjan helt irrelevant.

Peter-Lyngdorf

För att göra något åt saken var han med på att starta projektet SoundSenze, som ville ta fram ett protokoll vars mål var att ge bättre ljud i utgiven musik. Ett av resultaten är Nordic Dynamic-initiativet, som har föreslagit att varje utgivelse ska släppas i två versioner: en kommersiell med hård kompression som radiokanalerna kan använda och en i hög kvalitet som kan spelas hemma i på stereoanläggningar.

VestboTrio_FingersThumbs

Dansk trio
Nu är det musikernas tur att agera. Det danska jazzbandet Vestbo Trio har påbörjat ett samarbete med just Peter Lyngdorf & Co. Deras nya album ”While You Were Gone”, som släpps 28 augusti, är producerat efter Nordic Tones specifikationer, i jakten på ”oöverträffad ljudkvalitet”.

Trion toppade danska iTunes jazzlista med sin senaste singel, ”All My Fingers Are Thumbs”, som släpptes tidigare i sommar. Låten kommer också att finnas med på den kommande referensskivan DALI CD #4 som distribueras av Hi-Fi Klubben i Skandinavien och som även säljs i hifi-butiker över hela världen.

– Som utövande musiker strävar vi alltid efter att nå ut till vår publik. Ett initiativ som garanterar bättre ljud ger oss en möjlighet att uttrycka oss utan filter, säger gitarrist Michael Vestbo i ett pressmeddelande.

vestbotrio.com
nordicdynamic.net

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

Äntligen bättre ljud från Spotify?

Sommarlåt i full surround

Lyssna på vår senaste podd!

Metallica köper skivfabrik

Nu är vinyl är större än CD

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen