Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Motorola Razr är tillbaka

Motorola lanserar tunn och tålig Android-mobil med intressanta funktioner och tillbehör.

Av / 2011-10-19 - 15:04
Motorola Razr är tillbaka

Motorola har ju varit frånvarande på den skandinaviska marknaden i flera år. Men nu gör de en comeback och visade idag upp sitt flaggskepp på ett pressevent i Berlin. Vi var där och klämde på den.

Det mest uppseendeväckande med Razr är att den bara är 7,1 mm tunn. För att göra den extra hållbar har den en stålram på insidan och baksidan skyddas av kevlar. Det gör att mobilen känns väldigt stabil trots att den är såpass tunn och bara väger 127 gram. Den är dessutom skyddad mot väta tack vare något kallat Splashguard som gör den vattenavstötande.


Skärmen är en 4,3-tums QHD (540 x 960 pixlar) super amoled med repfritt Gorillaglass. På insidan sitter en dualcore 1,2 GHz processor och den har 1 GB minne med 16 GB lagringsutrymme, med möjlighet till ytterligare 16 GB via microSD minneskort. Man får dessutom en 8 MP kamera som kan filma i 1080P.

Surfandet görs med en Firefox webbläsare med full funktionalitet. Enligt Motorolas egna siffror är den snabbare än både Samsung Galaxy SII och iPhone 4GS.

Den sägs även ha bättre batteritid än båda. Tack vare så kallade Smartactions kan man få ytterligare 30% batteritid. Det är smarta macron som kan slå på eller av funktioner och ändra inställningar. Man kan alltså ha snabbval för när man är utomlands, sover, sitter i bilen etc. Mindre bra är att man, liksom på iPhone, inte kan byta batteriet själv.


Gratisappen MotoCast gör att man kan komma åt sina dokument, bilder och musik från sin hem- eller arbetsdator. Man kan även strömma sina iTunes-spellistor. En senare uppdatering kommer göra det möjligt att automatiskt ladda upp bilder man tar med mobilen så att de omedelbart finns tillgängliga hemma.

För dem som använder den som ett arbetsverktyg finns det krypterad uppkoppling och säker åtkomst till känsliga dokument. Man kan även koppla upp sig med Citrix-klient. Kommer apparaten bort kan man på välkänt manér fjärrlåsa den eller till och med radera innehållet.

Som tillbehör finns en Lapdock med 10,1 eller 14-tums skärm som förvandlar mobilen till en laptop. Det finns även en dockningsstation som gör att man kan koppla upp den till sin hemmabio. Dockningsstationen har tre USB-portar så att man kan koppla in tangentbord, mus och lagringsmedia samt att det finns en bluetooth-fjärr med pekplatta. Det finns även bilhållare om man exempelvis vill använda den som navigator.

Med tanke på gårdagens lansering av Android 4.0 (Icecream Sandwich) är det lite trist att Razr släpps med version 3.2. En uppdatering kommer dock under första kvartalet 2012

Den är inte direkt långsam heller. Swedroid har gjort tester.

Släpps tidigt i november.

Man lanserar dessutom den tåliga fitnessprodukten MotoActv som inte bara spelar musik för dig under träningen utan håller reda på hur du sköter dig. Den har stegräknare, pulsmätare och GPS vars mätningar kombineras till ett mått på hur träningen går. All data kan laddas upp till en webbsajt där man kan hålla reda på resultaten och planera sin träning. Musikspelaren mäter hur du presterar och lär sig att spela den musik som motiverar dig bäst. MotoActv är svettålig, stöttålig och reptålig.

Släpps tidigt 2012.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen