Search
Generic filters

Xiaomi lanserar ny serie 5G-mobiler

Med hela tre 5G-mobiler går Xiaomi på allvar in på den svenska marknaden.

Hur många kinesiska mobiltillverkare finns det plats för på den skandinaviska marknaden? Kanske bara en enda stor aktör? De senaste åren har Huawei suttit stabilt på positionen som den tredje största mobilleverantören efter Apple och Samsung i Sverige, Norge och Danmark.

Men Huawei har haft ett tufft år 2019 på grund av den amerikanska bojkotten och går en svår framtid till mötes när de ska försöker övertyga kunder utanför Kina att köpa mobiltelefoner utan Googles appar och tjänster. Som med Huawei P40-serien, som just lanserats.

Shou Zi Chew, chef för Xiaomis internationella verksamhet, presenterar Xiaomi Mi 10 Pro på online-lanseringen i fredags. (Foto: Peter Gotschalk)

Xiaomi på Huaweis bekostnad

På den kinesiska hemmamarknaden är Huawei dominerande och därmed mycket större än konkurrenten Xiaomi, som bara är den femte största leverantören i Kina efter företag som Apple och Hisense. Men på den globala marknaden innebär Huaweis svårigheter en möjlighet för Xiaomi, som redan har lanserat flera billiga mobiltelefoner som Xiaomi Mi Note 10, Xiaomi Mi 9 och Xiaomi Mi Mix 3 på våra breddgrader.

Och nu tyder mycket på att Xiaomi på allvar har ambitioner att utnyttja situationen och öka sina marknadsandelar på de europeiska marknaderna, inklusive i de skandinaviska länderna, på Huaweis bekostnad.

Xiaomi Mi 10 Pro finns bland annat i den matta färgen Alpine White. (Foto: Xiaomi)

Mi 10, Mi 10 Pro och Mi 10 Lite 5G

Xiaomi har under alla omständigheter just haft sin mest ambitiösa globala lansering av produkter någonsin, inklusive tre 5G-mobiler som alla med stor sannolikhet kommer att släppas i Skandinavien inom en snar framtid: Mi 10 Pro, Mi 10 och Mi 10 Lite 5G.

Xiaomi Mi 10 Pro är seriens absoluta flaggskepp. Tittar man på specifikationerna i förhållande till priset så kan den nya kinesiska mobilen enkelt mäta sig med både Huawei P40 Pro, som släpps i butikerna om ungefär en vecka, och Samsung Galaxy S20-serien som lanserades i februari.

Precis som Samsung Galaxy S20 Ultra har Xiaomi Mi 10 Pro-kameran en bildsensor på 108 Mp (med optisk bildstabilisering) och hela fyra linser. Förutom den primära linsen har kameran 20 Mp ultravidvinkel och två telelinser med 10 Mp- respektive 8 Mp-sensor samt 10x optisk zoom. Tillsammans ger de två telelinserna att användaren en möjlighet att ta allt från superskarpa makrobilder till bilder med 50x hybridzoom.

annons
Både Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro har imponerande kameraspecifikationer. (Foto: Peter Gotschalk)

Benchmark-experterna på DxOMark har redan gett kameran i Xiaomi Mi 10 Pro 124 poäng, vilket i dagsläget gör den till marknadens bästa kamera av alla som testats, före rivaler som Huawei, Apple och Samsung.

annons

Även när det gäller video är Xiaomi Mi 10 Pro i klass med Samsung Galaxy S20 Ultra och stöder inspelningar i 8K-upplösning.

Den vanliga Xiaomi Mi 10 får klara sig utan Pro-modellens häftiga 50x-hybridzoom och 10x optiska zoom, i övrigt är kamerorna i de två modellerna nästan identiska.

Både Mi 10 och Mi 10 Pro har 6,67-tums AMOLED-skärm. Men det är bara Mi 10 som finns i färgen Coral Green. (Foto: Xiaomi)

Skärm, processor och 5G

Både Mi 10 Pro och Mi 10 har 6,67-tums AMOLED-skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens och Full HD+-upplösning. Båda mobilerna har HDR10+ och Mi 10 Pro har dessutom 5 000 000:1 i kontrastförhållande och en ljusstyrka på 1200 nits.

Båda mobilerna har Snapdragon 865-processor som stöder både 5G och Wi-Fi 6. Dessutom är minnet av typen LPDDR5 RAM, vilket ger högre prestanda än tidigare RAM-typer.

annons

Xiaomi Mi 10 Pro har ett 4500 mAh-batteri och stöder upp till 50 W snabbladdning och 30 W trådlös laddning. Den vanliga Mi 10 får nöja sig med 30 W laddning, både kabel och trådlösa.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

5G behöver inte kosta en förmögenhet, därför lanserar Xiaomi även en Lite-modell med mer blygsamma specifikationer men som ändå stöder den snabbaste mobilnätstekniken.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G har alltså Snapdragon 765G-processor, LPDDR4 RAM och 4160 mAh batteri med 20 W-laddning.

Nya Xiaomi Mi 10 Lite 5G har 5G-funktionalitet för bara 349 euro. (Foto: Xiaomi)

Pris och tillgänglighet

Xiaomi Mi 10 Pro släpps på den europeiska marknaden i april, i färgerna Alpine White och Solstice Grey. Riktpriserna är 999 euro för en modell med 8 GB RAM och 256 GB inbyggd lagring.

Xiaomi Mi 10 finns i färgerna Twilight Grey och Coral Green med 8 GB RAM och 128 GB inbyggd lagring och kostar 799 euro.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G kostar 349 euro.

Vi vet ännu inte när de tre modellerna kommer till Sverige och de exakta svenska priserna.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Disneys nya strömningstjänst är på väg till Sverige. Här är vad du kan se fram emot.
  Den fantastiska Donald Trump-imitatören tar steget från TikTok till Netflix.
  Från och med i dag kan du teckna abonnemang på Disneys strömningstjänst.
  R6-serien utlovar ännu bättre ljud – med hjälp av 112 nyheter.
  Grammy-nominerade ”Magnificat” med Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna finns nu på Tidal i Dolby Atmos-format.
  Tungviktare går ihop och gör ljud till bilar.
  Kinesiska Xiaomi har byggt en OLED-TV som du kan se rakt igenom!
  Samsungs nyaste smartmobil har just landat i testlabbet och vi kunde inte vänta med att packa upp den

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  Sony Xperia 1 II

  Riktpris: 11500 kr Häftig uppgradering

  Huawei Watch GT2e

  Riktpris: 2000 kr Nästan komplett träningsklocka
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link