Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi har provat Xperia XZ Premium

Våra första intryck, testfoton och filmer med den extrema slowmotion-kameran

Av / 2017-05-11 - 16:27
Vi har provat Xperia XZ Premium

Allt sedan Sony Mobile visade upp sin nya monstermobil på Mobile World Congress i Barcelona har vi väntat på att faktiskt få använda den själva. Nu har vi fått en dag att klämma och känna på den, ta testbilder och själva filma utanför mässbåsets kontrollerade miljö.

Storleksjämförelse (Foto: Ljud & Bild)

Med sin 5,5-tums skärm är den bland de större av de nya mobilerna, här jämförd med normalstora Xperia XZs.

Skärmen är inte bara stor utan också extremt detaljerad med sin 4K-upplösning, ungefär som gamla Xperia Z5 Premium. Den stöder även HDR, vilket innebär en ljusstark skärm med bra kontast och större färgomfång. Det gör den mycket bra för att se film, som Amazon Primes 4K-innehåll. Det bör även göra att man slipper den pixliga upplevelsen som man annars får med många mobil VR-lösningar. Man kan även sätta skärmen i ett ”professional mode” baserad på sRGB för att få korrekta färger för foton.

Tre snygga färgval (Foto: Ljud & Bild)

Formspråket är bekant och vattentätheten är kvar, men den blanka baksidan blir snabbt full av fingeravtryck.

(Foto: Ljud & Bild)

Insidan ser inte riktigt ut som förr. Det är slut på att försöka packa ihop komponenter och använda heat pipes för att leda bort värmen. Istället har man från början satt kameramodulen längst upp till höger (på bilden), Snapdragon-processorn till vänster och batteriet till höger.

(Foto: Sony Mobile)

De täcks sedan av ett värmeavledande lager. Det gör också att man får plats med ordentliga högtalare ovanför och under skärmen. Så innan man klagar på designen med de breda ramarna ska man veta att de har en tydlig funktion.

Apropå processorn så är det den första mobilen som lanseras i Skandinavien med Qualcomms nya Snapdragon 835-processor. Samsungs Galaxy S8 i USA har samma processor, men här i Europa använder de sin egna Exynos.

(Foto: Sony Mobile)

Förutom att vara snabb och strömsnål ger processorn möjlighet till upp till 1 Gbps nedladdningshastighet (tillsammans med de 8 antennerna).

(Foto: Sony Mobile)

Den stora nyheten är dock den nya kamerasensorn där man har lyckats integrera minne. Det gör att den kan fånga bildinformationen 5 gånger snabbare än tidigare.

(Foto: Sony Mobile)

Dels leder det till mindre förvrängda bilder av snabba rörliga motiv, dels till att man kan fånga fler bilder snabbare. Vilket lett till en läcker inbyggd funktion som automatiskt börjar ta bilder när den noterar en rörelse i sökaren. När man väl trycker av en bild så får man flera val tagna snabbare än ens egna reaktionsförmåga klarar av.

Men det gör också att man kan fånga bildrutorna för video betydligt snabbare. Vilket innebär att man kan fånga 960 bilder i sekunden, jämfört med normala 240 fps. Som ovanstående testfilm vi tog.

(Foto: Sony Mobile)

Har man lite fler mobiler till hands och alla filmar tillsammans (ovan).

Så kan ett proffs klippa ihop det till något så spektakulärt som filmen ovan.

Kameran är också utrustad men en ny lins som ska ge bättre skärpa i hörnen, och automatiken ska ge bättre färgåtergivning och vitbalans.

harbor iphone 7 harbor LG G6 webb harbor xperia xz premium webb
<
>
Hamn - Xperia XZ Premium

Man har även snabbat upp fokuseringen, speciellt i dåliga ljusförhållanden.

coffee dark iphone 7 coffee dark lg g6 webb coffee dark xperia xz premium webb
<
>
Mörkerbild Xperia XZ Premium

Vi återkommer snart med ett samlat intryck efter att ha haft mobilen i flera dagar, samt ett riktigt test när den butiksfärdiga telefonen är ute.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen