Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Vi har klämt på Xperia Z3+

Snabbare, tunnare och lättare, men något förvirrande namn

Av / 2015-05-26 - 14:59
Vi har klämt på Xperia Z3+

För en dryg månad sedan rapporterade vi om att Sony Mobile smyglanserat en Xperia Z4 i Japan, och det fanns ingen information om när eller att den skulle komma hit. Men idag presenterades nästan exakt samma mobil här. Under namnet Xperia Z3+. Samtidigt som att man i mars presenterade Xperia Z4 Tablet. Namnförvirringen är total. Så vad blir nästa modell? Z5 utan att det kommer någon Z4 alls?

Z3 left side
Ingen laddkontakt som på Z3 underst

Fysiskt är skillnaden mot föregångaren inte stor, den har samma yttermått, förutom att den blivit 0,5 millimeter tunnare och vikten minskat med 9 gram. Det är svårt att märka någon skillnad med båda modellerna i handen.

Z3 right side
Färre luckor än på den kopparfärgade Z3

Vad som däremot är nytt är att man inte längre måste ha en irriterande lucka för laddningsporten. Den lyckas vara vattentät ändå. Och så har den flyttats till botten, vilket öppnar upp för möjligheten till en laddningsstation som finns som tillbehör. Därmed har man också kunnat ta bort kontakterna på sidan och städa upp utseendet. Man har också slagit ihop SD- och SIM-kortplatsen till en lucka. På det hela taget har den fått ett renare och snyggare utseende.

Z3 angle
USB-laddkontakten sitter i botten och utan lucka

På tal om utseendet så har metallkanten blivit glansigare och färgvalen har ändrats något. Vitt och svart som förr, men en mer guldliknande nyans av koppar, plus den nya signaturfärgen Aqua Green. Som allvarligt talat ser mer blå-turkos ut.

Z3 camera

Selfiekameran har uppgraderats till 5 megapixel, autofokus och ett vidvinkelobjektiv på 25 mm för gruppbilder. Huvudkameran har som förr en ovanligt stor 1/2.3 sensor och 20,7 megapixels upplösning, även om de flesta bilder tack och lov tas i 8 megapixel. Skillnaden mot förr ligger istället i mjukvaran som fått ett bättre autoläge, plus att den nu har ett Gourmet-läge för de så populära matbilderna.

blommor z3
Blombild med Xperia Z3
blommor z3+
Blombild med Xperia Z3+

Skärmen har samma 5,2 tums storlek och full-HD upplösning som Z3. Inte i klass med QHD-modeller som LG G4, Samsung Galaxy S6 och Motorola Nexus 6. Å andra sidan kan man fråga sig om man verkligen behöver högre upplösning på en 5-tums skärm än på sin 20-tums datorskärm? Däremot har skärmen fått högre ljusstyrka och bättre kontrast, vilket hjälper till vid användning utomhus.

z3 hand SE

Högre upplösning ger ju högre strömförbrukning också, och trots att batteriet fått något mindre kapacitet fortsätter Sony Mobile att lova samma goda ”2 dagars normal användning” på en laddning. Precis som vi faktiskt upplevt på Z3.

På insidan har det däremot hänt grejer. Kretsuppsättningen är uppgraderad från gamla Snapdragon 801 till senaste åttakärniga 64-bitars Snapdragon 810. För extra krävande applikationer är den däremot lika blixtsnabb som LG G Flex 2 och HTC One M9. Det inbyggda minnet har fördubblats till 32 GB och kan expanderas med minneskort på upp till 128 gigabyte. Den har också fått bättre dataprestanda tack vare stöd för LTE Cat 6 och i nätverk Wifi MIMO.

På det hela taget känns det som precis den uppfräschning som Z3 behövde för att hänga med övriga tillverkares nylanserade mobiler (läs vårt test här). Vi återkommer inom kort med ett fullständigt test på Z3+.

Xperia_ActionCam_Z3+_back_front_2 webb

Från och med idag kan man förboka Xperia Z3+ för 7 000 kronor (eller subventionerat vid abonnemang) och leverans sker den 30 juni.

www.sonymobile.com

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen