Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sony Xperia 5 II är en kompakt version av flaggskeppet

En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

Skrivet av / 2020-09-17 - 09:15
Sony Xperia 5 II är en kompakt version av flaggskeppet

Sony är inte direkt den största aktören på mobilmarknaden, men det japanska företaget tycks ändå ha hittat rätt när det gäller deras senaste produkter i Xperia-mobilserien.

2019 markerade en nystart för Sony, som med flaggskeppsmodellen Sony Xperia 1 och den mer kompakta versionen Sony Xperia 5 satsade extra mycket på kameraentusiasterna, och i år kom Sony Xperia 1 II som rättade till flera av bristerna i föregångaren – och som utan tvekan måste betraktas som Sonys bästa mobiltelefon hittills.

Sony Xperia 5 II är naturligtvis en del mindre än Xperia 1 II: måtten är bara 158 x 68 x 8 mm och vikten är 163 gram. (Foto: Sony)

Nu är det dags för årets kompakta version, Sony Xperia 5 II. Och precis som förra året har kompaktmodellen de flesta av specifikationerna gemensamt med det absoluta flaggskeppet. Fast i ett något mindre format.

Alltså har Sony Xperia 5 II också HDR OLED-skärm i 21:9-format och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, samt är utrustad med Qualcomms Snapdragon 865 5G-processor, 8 GB RAM och ett batteri på 4000 mAh. Och givetvis både Wi-Fi 6 och Bluetooth 5.1.

Läs också ”If it ain't broke, don't fix it” Sony Xperia 1 II tar inga omvägar. Här är en uppföljare som håller fast vid vad som redan fungerar och förbättrar där det räknas. Det är bara på ett enda område som vi inte är nöjda.

Skärmen är 6,1 tum stor och naturligtvis mindre än på toppmodellen – och i stället för 4K-upplösning får man nöja sig med FHD+. Kameran är inte heller identisk med den i Xperia 1 II.

Visserligen har Xperia 5 II-kameran samma tre objektiv med brännvidder på 16 mm (12 Mp ultravidvinkel), 24 mm (12 Mp + optisk bildstabilisering) respektive 70 mm (12 Mp kort tele + optisk bildstabilisering), men den får klara sig utan det lilla 3D iToF-objektivet som Xperia 1 II har och som mäter avstånd och hjälper till med skärpa och bokeh-effekter i bilderna.

Med Xperia 5 II kan man bland annat filma video i 120 fps slow motion, i 4K-upplösning. (Foto: Sony)

Men Xperia 5 II har både Cinematography Pro-appen, som introducerades förra året i Xperia 1, och Photography Pro-appen som kom i Xperia 1 II. Gränssnittet är i stort sett likadant som i Sonys Alpha-kameror, med manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc.

Pris och tillgänglighet

Xperia 5 II har Android 10 och finns i färgerna svart, blått och grått. Den kan förbeställas från 29 september och dyker upp i butikerna 20 oktober. Priset är 9 000 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Här är Xiaomi 14 och Xiaomi 14 Ultra

Torka inte mobilen i ris

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen