TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Sony nystartar med Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II är världens första smartmobil med 20 bilder/s, kontinuerlig autofokus och automatisk exponering.

forfatter
Publicerad 2020-02-24 - 08:45

Sony vill skilja sig från mängden på mobilmarknaden. Så mycket stod klart redan förra året när den japanska elektronikjätten lanserade Sony Xperia 1, som var den mest innovativa smartmobilen vi hade sett från Sony på många år. Inte minst på grund av den högupplösta OLED-skärmen i 21:9-format. Men japanernas stora satsning på kameran, som lånade flera funktioner och egenskaper från Sonys egen Alpha-kameraserie, var mindre lyckad.

Lite senare under 2019 kom Sony Xperia 5, som hade de flesta av Xperia 1:s funktioner och specifikationer, fast i ett mer kompakt format.

Precis som sin föregångare har Sony Xperia 1 II en 6,5-tums 4K HDR OLED-skärm i det avlånga 21:9 CinemaWide-formatet. (Foto: Sony)

Sony Xperia 1 II

Båda mobilerna var positiva överraskningar, så vi var nyfikna på att se vad Sony skulle presentera på årets stora mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona.

Tyvärr blev mässan inställd i sista minuten på grund av rädsla för Coronaviruset, så i stället har Sony lanserat sin senaste flaggskeppsmobil på en live-streamad online-presskonferens. Därför har vi inte haft någon möjlighet att pilla på eller prova den nya mobilen i verkligheten. I första vändan kan vi bara vidarebefordra vad Sony har berättat för oss.

Första överraskningen var namnet. Alla hade förväntat sig att den nya supermobilen skulle heta Xperia 2, men i stället fick den namnet Sony Xperia 1 II. Det följer samma princip som Sonys Alpha-kameror, som också behåller sina modellnummer och sedan får tillägget Mark I, Mark II och Mark III när de kommer i uppgraderade versioner.

Och Sony Xperia 1 II är mycket riktigt mer en uppgraderad version av förra årets Xperia 1 än en helt ny produkt.

Tre objektiv med Sony Alpha-teknik samt Zeiss-optik kalibrerad specifikt för Xperia med 3D iToF. Dessutom helt ny autofokus-teknik som klarar bildserier med upp till 20 fps och AF/AE-beräkningar upp till 60 gånger/s, samt Eye AF i realtid för både människor och djur, utlovar Sony om kameran i nya Xperia 1 II. (Foto: Sony)

Viktigaste kameranyheterna

Precis som föregångaren har Xperia 1 II en 6,5-tums 4K HDR OLED-skärm i 21:9 CinemaWide-format. Kameran har tre objektiv och telefonen stöder Dolby Atmos-filmljud och Hi-Res Audio.

Även rent optiskt är årets Xperia 1 II på pricken lik sin föregångare. Det är i detaljerna som vi hittar de mest intressanta nyheterna.

Detta gäller först och främst kameran, som bland annat har fått världens första kontinuerliga AF/AE-spårning för höghastighetsfoto med upp till 20 fps, vilket är idealiskt för motiv i rörelser, till exempel barn, djur och sport.

Den nya kameran har tre objektiv med brännvidder på 16 mm (12 Mp), 24 mm (12 Mp+OIS) respektive 70 mm (12 Mp + OIS). Gränssnittet i den nya kamera-appen Photography Pro liknar det i Alpha-kamerorna och har manuell inställning av ISO-värde, slutartid etc.

Cinematography Pro-appen, som introducerades förra året tillsammans med Xperia 1, stöder nu 10-bitars 2K/120 fps HDR-inspelning med hög bildfrekvens och Cinematic 21:9 4K HDR-inspelning med 24/25/30/60 fps.

Användaren har dessutom fler manuella inställningsalternativ än tidigare, med touch-AF, inställningar för exponering, nivåmätare och förbättrad vitbalans.

 

Goda nyheter för audiofiler: Sony Xperia 1 II har inbyggd 3,5 mm jack-kontakt! (Foto: Sony)

5G och större batteri

Eftersom årets Xperia 1 II har 5G så har den också fått ett större batteri. 4 000 mAh har Sony fått plats med, och dessutom stöder telefonen nu både snabbladdning och trådlös laddning.

Ljudintresserade kommer att uppskatta att det också har blivit plats för en 3,5 mm-kontakt och att Xperia 1 II är världens första mobil med inbyggd 360 Reality Audio-hårdvaruavkodning. Detta förbättrar ljudkvaliteten när man lyssnar på musik från strömningstjänsten Tidal.

Game Enhancer-funktionen som lanserades med Xperia 1 har förbättrats med fler funktioner i Xperia 1 II. Bland annat stöds Competition Set, som prioriterar spel så att ingenting stör under tiden man spelar – vilket passar E-sport.

Touch-responstiden är också förbättrad jämfört med Xperia 1. Sist men inte minst stöds PlayStation 4:s Dualshock 4-styrenhet.

 

Sony vill locka till sig spelarna med Xperia 1 II. Bland annat därför stöder den nya mobilen PlayStation 4:s trådlösa Dualshock 4-spelkontroll. (Foto: Sony)

Fler specifikationer samt tillgänglighet

Som nämnts är Xperia 1 II Sonys första 5G-mobil och den har därför Qualcomms Snapdragon 865 5G Mobile Platform och Snapdragon X55 5G Modem RF-system.

Precis som de senaste generationerna av Sony Xperia-mobiler är den vattentät (IP65/IP68) och har Gorilla Glass 6 på båda sidor för att göra den så tålig som möjligt.

Sony Xperia 1 II kör Android 10 och finns i färgerna svart och lila från juni 2020. Priserna kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Specifikationer

  • Operativsystem: Android 10
  • Skärm: 6,5-tums 21:9 HDR OLED, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 865 5G Mobile Platform
  • Minne: 8 GB RAM/256 GB lagring (+ microSD upp till 512 GB)
  • Kamera: 12 Mp 16 mm + 12 Mp 24 mm ultravidvinkel + 12 Mp 70 mm tele + 3D iToF
  • Frontkamera: 8 Mp
  • Trådlöst: 5G sub6, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
  • Mått/vikt: 166 x 72 x 7,9 mm/181 g
  • Batteri: 4000 mAh, trådlös laddning

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Gissa pris

Låter mest som en ny kamera. En helt vanlig mobil hade varit välkommet. Där förbättringar inom räckvidd o.dyl. prioriterats. Och dessutom gillar jag inte de nya formaten 21:9. För mig är 16:9 överlägset bäst. Storleken på skärmen är doch perfekt 6,5″ eventuellt upp till 7″ är idealiskt.

På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
Följ Ljud & Bild