Snart uppgraderar Apple din telefon

Om tre dagar ändras livet för Apple-användare. Dags för nya funktioner och ett par efterlängtade nya produkter.

Det är inte så många som går omkring och funderar på vad Apple hittar på under nästa lansering. De vet inte ens om att WWDC börjar på måndag i nästa vecka och att det som händer där kanske kommer att påverka deras liv.

Det vet inte mer än vi gör, men vi förnekar oss minsann inte utan tänker berätta vad vi tror att Apple lanserar måndagen den 13 juni.

Ny iPhone? En självkörande iCar? Eller ett iHome fullt av Apple-apparater som gör hemmet smartare?

Knappast.

Skjermbilde-2016-06-10-kl.-13.43.25

WWDC 2016 – eller World Wide Developers Conference – är en konferens för utvecklare (gäsp) och det är sällan som Apple presenterar några banbrytande produkter i juni.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Men det betyder inte att WWDC i San Francisco helt kommer att sakna spännande nyheter. Här är våra halvkvalificerade gissningar.

iOS
Mycket av det som händer på WWDC 2016 kommer att passera obemärkt, men Apples egna lanseringar är alltid heta, även om de egentligen inte visar upp annat än mindre uppdateringar. Bland alla lanseringar vi tror på finns iOS – alltså operativsystemet i iPhone och iPad (och iPod touch, förresten) – så räkna med att Apple-chefen Tim Cook pratar om nästa generation iOS på måndag.

Operativsystemet släpps troligtvis samtidigt med nästa generation iPhone-telefoner. Alltså i höst, om man ska tro att Apple följer tidigare års lanseringstraditioner.

Läs om iOS 9.3

Vi vet inte mycket om vilka nyheter som kommer i nya iOS 10 (som vi räknar med att operativsystemet får heta), men utvecklarna får nya och bättre verktyg att göra appar till iOS. För oss användare syns förändringarna tydligast i Apples egna appar som Apple Music, Photo, Touch ID, Apple Pay och så vidare. Där det förmodligen dyker upp nya funktioner och tjänster.

Foto: Apple
Foto: Apple

Till exempel kan notiser få betydligt fler olika visningar, och tangentbordet blir mer flexibelt och klarar gester. Röststyrningen Siri blir förhoppningsvis smartare. I och med att iMessage rullas ut till Android, så att Apple- och Android-användare kan skicka ”SMS” till varandra, så kan det bli möjligt för Siri att läsa upp och diktera meddelanden. Å andra sidan är det praktiskt att kunna kommunicera med Siri med tangentbordet i stället för att prata med assistenten.

Läs vårt test av iPhone SE

Apple Pay ser vi gärna att det kommer till fler länder, och det är fullt möjligt att det blir verklighet. På samma gång kan det hända att Apple Pay får stöd för betalningar mellan iPhone-användare, så att man kan ”swisha” pengar till bekanta.

Touch ID kan få stöd i betydligt fler appar, så att man slipper knappa in koder överallt. Textigenkänning och QR-skanning är andra möjliga nya funktioner i iOS 10.

Läs vårt test av iPad Pro 9,7”

WatchOS 3
Även om vi tvivlar på att nästa generation Apple Watch släpps på måndag så är det inte osannolikt att Apple kommer med tredje generationens operativsystem.

Sedan förra årets WWDC har Apple sålt miljontals smartklockor, men utvecklarna har avvaktat och väntat på bättre verktyg (som de får nu) och på att försäljningen ska ta fart. 38 miljoner smarta klockor är en hel del färre än en miljard mobiler, och många utvecklare väntar på att marknaden ska bli större innan de gör program till Apple Watch.

Läs vårt test av Apple Watch

Foto: Apple
Foto: Apple

Det hindrar inte Apple från att släppa ny programvara till dagens modell. Som får fler appar som fungerar oberoende av iPhone (äntligen!), förbättrar batteritiden och ger nya funktioner. eSIM, eller integrerat SIM-kort (Sim on Chip), får vi knappast se förrän i nästa generation Apple Watch, men räkna med att navigeringen på den lilla skärmen blir markant bättre med flera olika inställningar.

Apple HomeKit har givit utvecklarna en möjlighet att integrera smart styrning av hemmet, så att man kan öppna dörrar, sätta på klimatanläggningen eller släcka ljuset från klockan. Vi förväntar oss att WatchOS 3 innehåller fler smartstyrningsfunktioner och tror också att hälso-apparna blir fler, smartare och kanske också mer personliga.

Vad sägs om en app som skickar nödlarm om en tillfrisknande hjärtpatient får ett återfall hemma?

Förutom bättre och fler appar får vi se bättre fitness-funktioner med mer exakt pulsmätare, fler avancerade kartfunktioner som varningar och navigering och direkt på skärmen – så att du slipper knappa in koden hela tiden – och fler möjligheter att fjärrstyra tredjepartsprodukter.

Mac OS X
Apples operativsystem för datorer byter namn till MacOS och Apple kommer förmodligen att visa upp nästa generation, kanske med stöd för Siri den här gången. Vi vet inte så mycket om MacOS ännu, men räknar med att Apple tar i lite mer än när de lanserade El Capitan, som många av oss betraktade som en högst beskedlig uppdatering.

Foto: Apple
Foto: Apple

MacBook Pro
Vilket leder oss till Mac-datorerna. Apple säljer bättre än vad marknaden i sin helhet gör, och går ur den synvinkeln motströms. Trots detta var det länge sedan de uppdaterade laptoparnas Pro-modeller. Det är långtifrån garanterat att de gör det nu, men om det händer på måndag så förväntar vi oss att 13- och 15-tummarna blir helt nya modeller – inte bara uppdateringar. Det betyder tunnare, lättare, snabbare, högre lagringskapacitet, bättre skärm och kanske det här:

Konceptskiss av MacBook Pro: Martin Hajek
Konceptskiss av MacBook Pro: Martin Hajek

Läs vårt test av MacBook Pro

Ryktena säger att nästa generation MacBook Pro får Thunderbolt 3, en anslutningsstandard för externa enheter med upp till 40 Gbit/s i överföringshastighet. Som gör tillgången på data från externa hårddiskar och NAS-diskar betydligt snabbare än USB 3. Men det stora samtalsämnet är en integrerad OLED-styrplatta där användaren själv avgör vilka appar och inställningar som ska ligga där funktionstangenterna brukar sitta. Det kan också innebära att Mac-datorerna får Touch ID som låser upp datorn – och kanske kan användas med internetbanker? En kul fast kanske inte helt sannolik idé.

Skulle Apple vänta med att lansera nya MacBook Pro-modeller så misstänker vi att de kommer lagom till skolstarten i höst.

Det här vill vi att Apple ska lansera:

iPhone 7
Bara att glömma, men tänk så kul det hade varit. Tyvärr får vi nog vänta till tidigast september på nästa generation mobiltelefoner.

Apple Watch
När Apple Watch dök upp så var den inte den bästa smartklockan och försäljningssiffrorna var skakiga med tanke på den begränsade marknaden. Bara ett par tusen klockor såldes den första tiden. Vi tror inte att Apple släpper någon ny smartklocka på måndag men när den kommer så vill vi ha en större modell med större skärm, självständighet från mobilen, bättre batteri, vattentäthet till minst 100 meter – och naturligtvis massor av nya funktioner som vi bara kan drömma om i dag. Touch ID på skärmen, till exempel.

Foto: Apple
Foto: Apple

Nästa generation dyker knappast upp förrän till jul, så även här låter vi bli att spekulera för mycket.

Mac Pro
Proffsmacen och den lilla minimodellen har funnits så länge att det är dags för en uppdatering. Till exempel behöver Mac Pro verkligen bättre grafik, och i samma veva Thunderbolt 3-kontakter och en allmän uppdatering av … tja, allting faktiskt.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple 5K Display

Foto: Apple
Foto: Apple

Den gamla 27-tumsskärmen har varit mogen att bytas ut länge vid det här laget. En 5K-skärm som den i retina-iMacen verkar vara en naturlig ersättare, men ännu så länge har inte Apple brytt sig om att byta ut den gamla HD-skärmen och de gör det knappast nu heller.

Men vi vill ändå ha en. Och det är vi knappast ensamma om.

Tim Cooks Keynote-presentation börjar 19:00 svensk tid på måndag och vi uppdaterar med de viktigaste nyheterna och våra kommentarer under kvällen.

Vill du se allt live så kan du hänga med här.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.