TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Snart får Apple CarPlay fler funktioner

Apples plan: Snart ska du kunna använda CarPlay för att styra bilens luftkonditionering, säten och högtalare.

Sedan 2014 har man kunnat koppla in sin iPhone till allt fler bilar med hjälp av Apple CarPlay.

Med CarPlay-funktionen ansluts Apple-mobilen till bilen, sedan kommer man komma åt sina appar från bilens skärm, inklusive navigering (via Apple Maps, Google Maps, etc.), musik (Apple Music, Spotify, etc.) och telefonsamtal.

Google har ett liknande system som heter Android Auto, och de två systemen har det gemensamt att många föredrar dem eftersom de är betydligt mer användarvänliga än biltillverkarnas egna gränssnitt.

Men om du har testat Apple CarPlay eller Android Auto så vet du också att du kan behöva växla fram och tillbaka mellan app-gränssnittet och bilens eget infotainment-system eftersom Apples och Googles system har vissa begränsningar.

Funktioner som backkamera, luftkonditionering, sätesinställningar och detaljerad teknisk information om själva bilen (hastighet, bränsle, däcktryck, temperatur etc.) kan ännu så länge bara nås med bilens eget gränssnitt. Men om Apple får bestämma kan detta snart vara ett minne blott. Det skriver affärsmediet Bloomberg.

Apple CarKey kommer till CarPlay Lås upp bilen med mobilen.

Project IronHeart ger CarPlay full tillgång till bilen

Enligt Bloomberg jobbar Apple med ett projekt som har fått arbetsnamnet ”IronHeart”. Syftet är att utveckla teknik som ger användarna tillgång till att styra de ovan nämnda delarna av bilens inre via CarPlay, som alltså blir det enda gränssnittet som behövs.

Ett nytt och utökat CarPlay ska alltså göra det möjligt för användaren att komma åt och styra exempelvis bilens temperatur, olika klimatzoner i bilen samt avisning, högtalarinställningar inklusive EQ och balans, säten och armstöd samt hastighetsmätare och bränslemängd.

I så fall skulle CarPlay dessutom öppna upp för en hel rad tredjeparts-appar med ännu fler funktioner – precis som det redan gör med Apple HomeKit och HealthKit i dag.

Apple ville inte uttala sig om IronHeart till Bloomberg.

I dagsläget stöds nuvarande CarPlay av fler än 600 olika bilmodeller.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.