Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

OnePlus lanserar ny mobil utan Snapdragon

OnePlus Nord 2 5G kommer med processor från MediaTek.

Skrivet av / 2021-07-23 - 10:22
OnePlus lanserar ny mobil utan Snapdragon

Det är bara cirka en månad sedan, OnePlus lanserade OnePlus Nord CE 5G, men den som trodde att den prisvärda mobilen, som fokuserade på nödvändiga funktioner från förra årets mellanklass-succé OnePlus Nord, skulle bli OnePlus enda modell under 2021, får tänka om.

I går har OnePlus nämligen lyft på skynket för den direkta efterföljaren till den första Nord-modellen. Namnet är OnePlus Nord 2, och den kinesiske producenten säger själv, att de betraktar den nya mobilen som deras ”flagship killer”, som ska kunna konkurrera med väsentligt dyrare modeller när det kommer till de mest centrala funktionerna såsom kamera, skärm och utseende. 

Och därför är det speciellt överraskande att OnePlus Nord 2, i motsats till alla de tidigare mobilerna från kineserna, inte kommer med en Snapdragonprocessor från Qualcomm, utan istället med en så kallad Dimensity 1200-AI processor från MediaTek.  

MediaTeck härstammar från Taiwan, och företagets processorer hittar man oftast i mobiler i budgetklassen, till exempel Nokia 2.4 och Samsung A32, som båda kostar under 2 000 kronor.

Men OnePlus förklarar att samarbetet med MeidaTek om Dimensity 1200-AI har gjort det möjligt att skräddarsy en processor, som med hjälp av nya AI-funktioner som förbättrar användarupplevelsen i olika kärnfunktioner som bland annat fotografering, skärm och responstid. 

Läs också Mer än bara skryt? Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

Den kan artificiell intelligens 

Funktionen AI Photo Enhancement, kan känna igen upp till 22 olika bildscenarier och justerar automatiskt färgtoner och kontraster för att säkerställa bästa möjliga bildkvalitet – även på natten och i andra situationer med begränsad belysning, lovar OnePlus bland annat och fortsätter:

AI Video Enhancement-funktionen gör det möjligt för användaren att spela in med live HDR-effekter i realtid under videoinspelning. Det AI-optimerade chipet använder DOL-HDR-teknik för att säkerställa bättre bildkvalitet, justera bilden under fotografering och förbättra färgskala och noggrannhet i videor.

Och sist men inte minst används AI Color Boost-teknologi för att konvertera standard dynamic range automatiskt till high dynamic range. AI Resolution Boost förbättrar också automatiskt videoupplösningen till HD-upplösning i sociala appar. Skärmen har också Smart Ambient Display, som använder AI för att dynamiskt justera skärmens ljusstyrka baserat på ljusförhållandena runt användarna och innehållet som visas på skärmen. 

OnePlus Nord 2
OnePlus Nord 2 finns tillgänglig i två färger (Blue Haze och Gray Sierra) och kan köpas från 28 juli. (Foto: OnePlus)

Kamera och skärm

Samarbetet med MediaTek medverkar förmodligen till att skära ned lite på prislappen, så man istället har råd med en bättre kamera, än vad den föregående hade. 

Således kommer OnePlus Nord 2 med en 50 Mp Sony IMX 766 kamerasensor med optiskt bildstabilisering, och till det kommer 119,7° 8 Mp ultravidvinkel och en 2 Mp mono-lins, som borde tillföra mer skärpa i bilderna. 

På telefonens framsida hittar vi en 32 Mp IMX 615-sensor, som som en specialfunktion stöder autofokus på upp till fem ansikten. Den dubbla främre kameran med extra ultravidvinkel, som OnePlus introducerade med den förste Nord-modellen, får vi i gengäld säga hejdå till. 

På telefonens framsida hittar vi en 32 Mp IMX 615-sensor, som som en specialfunktion stöder autofokus på upp till fem ansikten. (Foto: OnePlus)

Å andra sidan har OnePlus Nord 2 fått exakt samma skärm som sin föregångare – 6,43” Fluid AMOLED med FHD+ upplösning (2400 x 1080) och en uppdateringsfrekvens på 90 Hz.

Skärmen är täckt med Gorilla Glas 5 och ljusstyrkan är på upp till 1.100 nits.

Övrig konfiguration

One Plus Nord 2 kommer naturligtvis med 5G samt med Android 11 och OnePlus egen OxygensOS-användargränssnitt i version 11.3 – och företaget lovar, att mobilen kommer uppdateras, i vart fall till Android 13.

Batteriet är på 4500 mAh, och den nya mobilen stödjer WarpCharge 65, som kan ladda mobilen från 0 till 100% på under en halvtimme (samma batteri och uppladdningsteknologi som du hittar i toppmodellen OnePlus 9 Pro). Däremot stödjer inte OnePlus Nord 2 trådlös laddning.

Pris och tillgänglighet

OnePlus Nord 2 finns tillgänglig i två färger (Blue Haze och Gray Sierra) och kan köpas från 28 juli hos Elgiganten, Webhallen, NetOnNet, Dustin och INET. Samt via Oneplus.com.

Mobilen kommer i två versioner med hhv. 8 GB RAM och 128 GB inbyggt minne (kostar 4 490 kronor) och 12 GB RAM och 256 GB minne (5 290 kronor.)

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

Batteritörstiga Apple-klockor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen