Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

Nyhet

Nothing Chats dras tillbaka efter kritik om säkerheten

Mobilföretagets chattapp som lovade iMessage för Android hade enorma säkerhetsproblem.

Skrivet av / 2023-11-21 - 15:55
Nothing Chats dras tillbaka efter kritik om säkerheten

Så sent som i fredags berättade vi om att mobiltillverkaren Nothing släppt en chattapp som lovade att Android-ägare skulle kunna komma in i iPhones meddelandeapp iMessage. Det lät lite för bra för att vara sant, och mycket riktigt besannades de säkerhetsproblem vi varnade för. Nu dras appen tillbaka.

En av fördelarna som Apple framhåller med iMessage är att all trafik mellan mobilerna är krypterad, så att ingen på vägen kan snappa upp konversationen. Nothing Chats lovades också erbjuda end-to-end kryptering. Det visade sig inte stämma alls.

Läs också iMessage på Android Snart kan även Android-användare få blåa pratbubblor och andra iMessage-unika funktioner

Det dröjde bara dagar innan säkerhetskunniga på nätet hade hittat massor av säkerhetsproblem med appen. Bara premissen att man skulle lämna över sin iCloud-inloggning och låta företagets server logga in på sitt konto lät som en säkerhetsmardröm.

Nu visar det sig att appen lagrar dina textmeddelanden i klartext på företaget Sunbirds server. De har dessutom tillgång till alla bilder, videor, acrobat-dokument och liknande som skickats med både Sunbirds egna app, och Nothing Chats.

Illustration: DALL-E 3

Dessutom skickas inloggnings-uppgifter inklusive din epostadress i klartext över internet, något som är en dödssynd i säkerhetskretsar. Vem som helst kan snappa upp dem och ta sig in på servern och få tillgång till din data.

Läs också Apple ger efter om SMS Nästa år kan Android- och iMessage-användare till sist kommunicera mer jämlikt

Det fick åtminstone Apple att skynda på att öppna upp iMessage

Rekommendationen på nätet är att du lika gärna kan skicka vanliga osäkra SMS, eller för all del skriva dina hemligheter på ett vykort och posta till mottagaren.

Nothing har nu dragit tillbaka appen och säger sig skjuta på återlanseringen tills Sunbird har fixat de hittade problemen. Men vid det här laget är det nog ingen som kommer lita på dem igen, med tanke på hur amatörmässigt tjänsten skötts.

Källor: 9to5google och Text.com

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exklusiv dykarklocka från Withings

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen