Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Mer AI-prestanda i kommande Samsung-mobiler

Nästa Samsung-mobil kommer ha betydande AI-funktioner

Skrivet av / 2023-11-10 - 11:00
Mer AI-prestanda i kommande Samsung-mobiler

Allt fler mobiltillverkare slutar framhålla prestanda i mobilen, helt enkelt för att mobiler idag i princip är lika snabba som datorer. Vad ska man med alla de hästkrafterna till? I stället för råprestanda vill de nu ge mobilerna snabbare AI-prestanda för att de ska kunna göra konkreta saker som de inte kan idag.

Det var exempelvis fallet med nyligen lanserade Google Pixel 8 Pro som inte hade blivit speciellt mycket snabbare än förra årets modell, och som låg efter andra tillverkares flaggskepp. Men, det var bra fart på AI-beräkningar, och funktionerna som framhölls var just hur mobilen kan tänka åt oss och hjälpa oss.

Läs också Pixel Pro fortsätter imponera Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Detta är naturligtvis inget område som Samsung tänker låta andra tillverkare dominera. De har därför gått ut med lite förhandsinformation om Galaxy AI som de kallar det. Det är teknik som ska använda AI, både direkt i mobilen, och med beräkningskraft i molnet, för att ”berika din vardag”.

Mobilteknik har en otrolig kraft som möjliggör att skapa kontakter, produktivitet, kreativitet och mycket mer för människor över hela världen. Men hittills har vi inte sett den gnista som tänder mobil AI på ett verkligt meningsfullt sätt. Galaxy AI är vårt mest omfattande erbjudande om intelligens hittills och kommer att förändra vårt sätt att tänka på våra telefoner för alltid, säger Wonjoon Choi, EVP och chef för FoU på Mobile Experience Business.

Som ett exempel nämner Samsung funktionen AI Live Translate Call, som ger dig en översättare direkt i mobilen. Den sägs kunna översätta mobilsamtal i realtid mellan olika språk, allt utan att behöva skicka upp något i molnet. Den ska alltså respektera ditt privatliv. Vilka språk den kan översätta mellan sägs det inget om, men det skulle förvåna oss om de skandinaviska språken finns med.

Läs också Den perfekta kombinationen Samsung Galaxy S23 Ultra är marknadens häftigaste Android-mobil.

Tidsrymden som Samsung nämner är ”med start i början av nästa år”. Vilket som av en händelse är precis då som nästa flaggskepp, Samsung Galaxy S24, ryktas komma. Det skulle kunna innebära att den kommer använda Snapdragon 8 Gen 3, som enligt ryktena har ännu bättre AI-prestanda än Googles Tensor-kretsar.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exklusiv dykarklocka från Withings

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen