Läs gatskyltar som en infödd

App-versionen av Google Translate har lärt sig ett nytt trick som kan vara guld värt på semestern.

Även om vi älskar att skratta åt de värdelösa ord-för-ord-översättningarna är så är Google Translate en genial uppfinning som översätter blixtsnabbt mellan en lång rad språk, från Afrikaans till Zulu.

Extra smart är app-versionen av Translate, som gör att man kan uppträda som polyglott på semesterresan. Här kan man knappa in den mening man vill ha översatt, eller rikta kameran mot menyn på restaurangen och sedan få en övertryckning ett par sekunder senare.

Nu har Google gett översättnings-appen en extra ansiktslyftning som heter WordLens och som gör det enklare att resa i främmande länder.

På bästa augmented reality-manér kan man numera översätta gatskyltar och andra texter i omgivningen bara genom att hålla upp sin mobil och använda den som ett filter mot verkligheten. Den översatta texten stoppas in i bilden i stället för originaltexten, och man kan resa (nästan) vart som helst och bete sig som en infödd.

Och inte allt står svart på vitt. Translate-appen kan översätta talade ord också. Om man berättar vilka två språk det handlar om och sedan trycker på mikrofon-ikonen så känner appen automatiskt igen vilket språk som är det talade och kort därefter kan man läsa översättningen på skärmen.

För säkerhets skull kan man lyckligtvis också se exakt vad Translate-appen tyckte det var som sades.

Så långt är allt väl. Men har Google tänkt på hur förbaskat dyrt det kan vara att använda mobildata utomlands? Ja, det har de faktiskt, visar det sig. Appen klarar nämligen av konststycket utan att gå ut på nätet!

Ännu så länge fungerar den nya simultanöversättningen mellan engelska, franska, tyska, italienska, portugisiska, ryska och spanska.

Den nya versionen av Google Translate har just hamnat på Google Play och Apples App Store. När de nya funktionerna dyker upp i vår svenska version vet vi däremot inte.

Källa: Google Seach Blog

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Apple iPhone 12 Pro Max

  Riktpris: 17900 kr Den alla andra ska slå

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.